Gorghiu:PNL asteapta o declaratie publica de la Ciolos ca accepta sa-i fie prim-ministru

Dora Vulcan | 29.11.2016

"M-as bucura, insa, sa vad din partea primului ministru, la un moment dat, o declaratie, in care sa spuna publicului din Romania faptul ca a acceptat candidatura sa de premier din partea PNL pentru ca acest partid a fost cel care l-a sustinut un an de zile neconditionat in exercitiul guvernamental - de altfel, singurul partid care l-a sustinut, ca PSD-ul cu domnul Dancu l-au sabotat", a spus marti liderul PNL, Alina Gorghiu intr-un interviu acordat Hotnews.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Reproşuri pentru ea, nu şi pentru partid

 

Alina Gorghiu, liderul PNL, admite într-un interviu acordat Hotnews că are „foarte multe” să-şi reproşeze şi mai puţine partidului pe care îl conduce.

 

 

„Poate ca ar fi trebuit, de la locale pana astazi, sa accelerez mai tare nevoia asta de schimbare in Partidul National Liberal. (…)  Insa cred ca greseala mea, sau lipsa mea de comunicare publica suficienta a acestei schimbari se simte. Mi-as fi dorit sa afle fiecare dintre cei care urmaresc activ politica romaneasca, dar mai ales cei care nu urmaresc activ politica romaneasca, ca Partidul National Liberal si-a asumat anumite roluri in trecut si ca acum este pe un drum care inseamna schimbare, care inseamna o noua paradigma in politica. E greu de transmis acest mesaj si greu de transmis credibil acest mesaj de un partid care nu prea s-a schimbat, in ultimii 26 de ani”, a spus Alina Gorghiu.

 

 

Iohannis a fost motorul schimbarii din partid

 

Ea nu-i reproşează lui Klaus Iohannis lipsa de implicare în campania actuală, tocmai pentru că limitele constituţionale nu i-ar permite, şi, dimpotrivă, îi atribuie meritul impulsionării schimbării la care partidele ar trebui să se supună.

 

" A fost cel mai mare sustinator al ideii de schimbare in partidele politice si cred ca e unul din subiectele pentru care chiar trebuie sa-i multumesc, ca lider de partid politic, ca lider de partid politic liberal, ca la PSD sigur nu-i multumeste nimeni, ba dimpotriva. In campania electorala nu simt nevoia sa se implice, pentru ca exista niste rigori constitutionale pe care le va respecta in spiritul si in litera Constitutiei, indiferent ce i-ar spune oricine de pe margine. Ma bucur, insa, ca vad ca reuseste, prin mesajele de schimbare, de reforma a clasei politice, sa starneasca atentia, intr-o patura a electoratului pe care eu, sau PSD-ul, sau PMP-ul , UDMR-ul sau alte partide politice din Romania nu reusesc sa mai capteze atentia acestora. Daca, din partea presedintelui si din partea primului ministru in functie si din partea societatii civile ar veni, in mod constant, un mesaj de mobilizare la vot fata de electoratul din Romania, pentru mine, ca om politic, ar insemna un plus-valoare aceasta campanie electorala. Si mi-as dori sa vad factori de decizie din statul roman ca fac apel la populatia din Romania sa-si legitimeze alesii din parlament."

 

 

 

Ciolos nu s-a distantat, si-a „ajustat” raporturile cu PNL

 

 

Cu privire la ultimele declaraţii făcute de Dacian Cioloş într-un interviu acordat Ziare.com şi care au fost percepute ca o distanţare de PNL, Gorghiu spune că nu le-a perceput cât de puţin ca pe o distanţare ci mai degrabă ca o „declaraţie de ajustare, de acomodare”:

 

 

„A transmis acomodarea la o parte din politica romaneasca care chiar intelege ca trebuie sa te uiti inainte, nu inapoi. Eu, nici macar o secunda nu i-am cerut sa renunte la angajamentul pe care l-a avut, si-anume acela de a-si duce mandatul pana la capat, de a nu se implica politic.”

 

 

 

Desi spune ca nu face presiuni asupra lui, Gorghiu inca asteapta de la Ciolos o declaratie publica prin care accepta sa-i fie prim ministru şi că apreciază PNL

 

 

„Ma intrebati ce-mi doresc eu? Este, da, nu vreau sa va mint. Mi-as fi dorit sa vad un prim-ministru angajat politic. Un prim-ministru care sa fie stindardul (…)Da, pentru Partidul National Liberal, cu siguranta ca ar fi fost mai bine daca Dacian Ciolos s-ar fi pus in fruntea trupelor de partid, in fruntea activului de partid si ar fi defilat asumat ca prim-ministru liberal. Insa, din punctul meu de vedere, incercand sa fac abstractie de calitatea de lider al Partidului National Liberal si incercand sa ma pun si in pielea domniei sale, un angajament facut cu Romania e un angajament peste dorinta unui lider liberal. Faptul ca a inteles sa-si duca mandatul pana la capat, pentru mine este o garantie ca omul asta stie sa-si tina cuvantul, stie sa joace onest cu cetateanul roman si cu un executiv pe care il conduce.”

 

 

Gorghiu susţine că, personal, nu a mai făcut nicio presiune asupra lui Cioloş pentru implicarea sa în campanie şi dă garanţii că nu există nicio „fractură” între PNL şi Dacian Cioloş:

 

 

„ (…)eu, una n-am mai facut niciun fel de presiune si niciun fel de pas si niciun fel de scenariu n-ar trebui sa fie facut mai departe, pentru ca momentul in care Dacian Ciolos va face o optiune politica sau ne-politica va fi post-11 decembrie. Pana atunci, cred ca este cel mai important lucru, sa-si duca mandatul la bun-sfarsit.(…) Eu va spun ca nu exista niciun fel de fractura intre Partidul National Liberal si Dacian Ciolos, ba dimpotriva: exista un parteneriat pe care il sustinem, il aratam publicului, in mod transparent si il vom duce pana la capat.”

 

 

Ea recunoaşte, însă că şi-ar dori să vadă din partea lui Cioloş o declaraţie în care să spună „publicului din România” că a acceptat candidatura sa de premier din partea PNL:

 

 

„M-as bucura, insa, sa vad din partea primului ministru, la un moment dat, o declaratie, in care sa spuna publicului din Romania faptul ca a acceptat candidatura sa de premier din partea Partidului National Liberal pentru ca acest partid a fost cel care l-a sustinut un an de zile neconditionat in exercitiul guvernamental - de altfel, singurul partid care l-a sustinut, ca PSD-ul cu domnul Dancu l-au sabotat. Unii din interior, altii din Parlament. Si as mai vrea sa mai spuna ca acest partid, mi-as dori sa aud ca spune raspicat ca acest partid a inceput un proces care il face un partid - haideti sa nu spun dur - frecventabil , dar un partid pe care sa-l aprecieze si domnia sa. Daca n-ar fi existat aceasta apreciere a lui Dacian Ciolos fata de Partidul National Liberal, n-ar fi acceptat candidatura de prim-ministru, banuiesc ca sunteti convinsi si dumneavoastra, stim si noi acest lucru. Insa sunt multe lucruri pe care noi le mai avem de facut.”

 

 

Liderul PNL a anunţat că partidul pe care-l conduce va mai organiza două mitinguri mari în ţară, la Craiova şi la Iaşi, dar că la niciunul dintre acestea premierul Dacian Cioloş nu va participa pentru că mai are doar două săptămâni pentru a-şi finaliza proiectele de la Guvern. 

 

 

***

 

 

Intr-un interviu acordat joi si vineri Ziare.com, Dacian Ciolos sustine ca nu este implicat in campanie si ca nu si-a pus problema daca va intra in PNL sau USR dupa alegeri: "Daca o sa intru intr-un partid, va trebui sa am convingerea ca sunt intrunite conditiile sa pot sa duc unele lucruri mai departe. Nu pot sa fiu eficient daca ma implic intr-un proiect in care nu cred". Interviul sau a fost interpretat ca o delimitare de PNL, mai ales ca prim-ministrul a criticat lipsa de substanta a programelor, inclusiv al PNL, si lipsa unei discutii pe fond asupra platformei propuse de el: 

 

"M-as bucura sa vad ca in aceasta campanie e mai multa consistenta a programelor, a obiectivelor pe care le au partidele si nu simt asta.

 

Ziare.com: Reprosati lipsa de consistenta a programelor electorale?

 

Nu reprosez nimic. E responsabilitatea celor angajati in campanie. Dar intr-o campanie electorala pentru alegeri parlamentare cred ca si-ar avea locul mai multa dezbatere si mai multa consistenta pe proiectele partidelor, pe viitoarele programe de guvernare.

 

Ziare.com: Deci sunteti nemultumit de programele, cel putin ale celor doua partide care va sustin pentru a ramane premier?

 

Spun ca nu vad in spatiul public suficienta dezbatere pe aceste programe. Chiar daca ai programe afisate, e important ca lumea sa stie de ele si sa ducem centrul de greutate pe ce se poate intampla pe viitor, nu pe chestiuni cu apetenta la populatie."

 

 

 

Cu privire la folosirea imaginii sale in campania PNL

 

 

"Ziare.com: Le-ati cerut sa elimine pozele?

 

Da, am avut o discutie pe aceasta tema. Dar mi-au zis ca era o poza publica pe care am pus-o pe acea platforma, asa ca nu cred ca mai are rost sa continuam dezbaterea pe acest subiect. Nu acesta este elementul esential in relatia dintre mine si partidele care ma sustin."

 

 

 Ciolos reproseaza partidelor lipsa unei discutii pe proiecte concrete si pe platforma propusa de el  

 

"Ziare.com:  Spuneti ca lipseste dezbatere pe proiecte. Eu va propun sa dezbatem o tema divergenta la partidele care va sustin.

 

Nu ma plasez acum pe nicio parte, daca va fi cazul cu siguranta vor avea loc discutii pe un eventual program de guvernare comun. Nu e cazul acum, nu vreau sa fac speculatii.

 

Ziare.com: Este o chestiune de principiu. USR exclude posibilitatea diminuarii fiscalitatii, PNL are o intreaga lista de asemenea scaderi. Cum vedeti dvs acest subiect al fiscalitatii? Este necesar sa se umble, de exemplu, sa zicem la impozitul pe profit, este necesar sa avem o autentica cota unica de 16% sau poate sunteti pentru cota progresiva?

 

Nu intru in genul acesta de discutii, chiar daca am opinii.

 

Ziare.com: Dar mi se pare foarte important ca dvs, ca posibil viitor premier, sa aveti o viziune publica, asumata, pe chestiuni esentiale, sa oferiti o proiectie.

 

Partidele propun programul de guvernare, ele merg in alegeri, nu eu. Ele cer votul si in functie de rezultate vin cu un program de guvernare.

 

Ziare.com: Adica premierul e un simplu executant?

 

Nu. Am opinii, dar nu e cazul sa le expun acum, cat timp nu am avut discutii cu partidele respective."

 

 

Refuza sa dea cecuri electorale in alb vreunui partid fara o discutie pe fond: "si lucrurile s-au oprit aici"

 

 "Ziare.com: Un alegator care are incredere in dvs vrea sa ramaneti premier, unde trebuie sa puna stampila?

 

Pe unul dintre partidele care sustin platforma pe care am propus-o."

 

 

Ziare.com: Unde sunteti dvs. in aceasta campanie, de fapt?

 

Eu sunt la Guvern. Nu mi-am propus sa fiu in alta parte pe perioada acestui mandat, am fost clar si am vrut sa fiu consecvent. Sunt doua partide care mi-au propus inclusiv public sa ma sustina pentru un eventual guvern dupa alegeri. Am spus ca in anumite conditii pot sa fiu de acord, in masura in care exista compatibilitate intre modul in care vedem lucrurile, intre programe, in ceea ce ne propunem.

 

De aceea, am propus platforma Romania 100, in care am spus care sunt valorile si principiile de la care ar trebui sa pornim un eventual program de guvernare. Principiile si valorile, modul in care guvernezi sunt importante, nu doar rezultatele guvernarii. Si lucrurile s-au oprit aici (s.n)

 

Am dat aceste mesaje si direct, de aceea, am acceptat sa particip la mitingul PNL, care a avut loc inainte de inceperea campaniei, de aceea, am participat la dezbaterea USR, ca sa dau acest mesaj. Fiecare pe partea lor si cu diferentele de rigoare intre cele doua partide, ele pot merge in directia pe care am propus-o si in care am dorit sa ma duc, dar m-am oprit acolo, pentru ca atat timp cat nu candidez eu, nu mi se pare firesc sa particip la campanie.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22