Dodon se opune biroului NATO de la Chisinau dar nu si protocolului de cooperare cu Rusia

Dora Vulcan | 30.11.2016

Un protocol privind cooperarea economică între Republica Moldova și Rusia a fost semnat marți la Moscova, fara anularea embargoului la produsele moldovenesti, o decizie urmând sa fie luata la intalnirea dintre Dodon si Putin. Liderul moldovean e, insa, ostil deschiderii unui birou (civil, nu militar) NATO la Chisinau, dupa ce premierul Filip a semnat ieri un protocol in acest sens cu Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Pe aceeași temă

 

 

 

Președintele ales, Igor Dodon, se arată nemulțumit de perspectiva deschiderii la Chişinău a unui Birou NATO, ca urmare a acordului semnat, ieri, de premierul Filip cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, transmite publicatia electronica din Republica Moldova Deschide.md.

 

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că „guvernanții și occidentalii se grăbesc să realizeze unele proiecte de apropiere de NATO, deoarece ei înțeleg că din moment ce voi intra oficial în funcție, mă voi opune acestor tentative”: 

 

 

"Guvernarea implementeaza in graba reforme antisociale, de frica sa nu fie blocate aceste initiative de catre presedinte, dupa investirea in functie.

Dupa deschiderea unui oficiu NATO, ei acum majoreaza virsta de pensionare. Oamenii si asa traiesc putin, multi nici nu ajung la virsta pensiei. Iata de ce aceasta reforma e un fel de genocid social, ea trateaza oamenii ca pe instrumente de munca, nu ca pe fiinte umane.

Sunt impotriva acestei initiative a Guvernului. Oricare ar fi argumentele guvernarii, trebuiau mai intii sa mareasca speranta de viata, trebuiau sa mareasca salariile, trebuiau sa ofere suport social pentru cei care sunt supusi acestei nedreptati. Mai bine se ocupa de crearea locurilor de munca.

Aceasta guvernare a demonstrat o data in plus ca indeplineste orbeste comenzile FMI si nu e capabila sa asigure protectie economica cetatenilor. Ea trebuie schimbata si va fi schimbata", scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

 

 

Un birou NATO va fi deschis la Chișinău după ce premierul moldovean Pavel Filip a semnat un acord în acest sens cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Acesta din urma a precizat ca nu e vorba de o bază militară, ci de un birou civil.

 

Întrebat ieri de presă dacă este convins că Parlamentul Republicii Moldova şi preşedintele ales, Igor Dodon, vor accepta deschiderea unui Birou NATO, primul ministru a declarat că Parlamentul va ratifica Acordul, iar președintele îl va promulga.

 

„Îmi pare bine că în Republica Moldova, în sfârșit, s-a încheiat această campanie electorală. Ne vom coborî cu picioarele pe pământ de la campania prezidențială, pentru a guverna în interesul cetățenilor Republicii Moldova", a spus şeful Executivului.

 

  

 

 

Nu la fel de impacientat se arata Dodon, insa, de semnarea unui protocol de colaborare economica intre Republica Moldova si Rusia  

 

 

Un protocol de cooperare economică, reluata dupa patru ani, a fost semnat de Republica Moldova cu Federatia Rusa, intre Octavian Calmîc și Dmitri Rogozin. 

 

 

Sub titlul "Moscova amana anularea embargoului. Il asteapta pe Dodon cu darul", Deschide.md scrie ca  Dmitri Rogozin a declarat ca Igor Dodon este așteptat la Moscova în cadrul unei vizite oficiale la sfârșitul acestui an. Si ca o parte din subiecte au fost amânate intenționat, pentru a fi discutate cu noul președinte al Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii cu Vladimir Putin vor fi abordate chestiunea embargoului rusesc asupra produselor moldovenesti și cea a amnistierii migranților moldoveni, care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă.

 

 

***

 

Colaborarea dintre NATO și Republica Moldova a fost instituită imediat după dobândirea independenței de stat de către Republica Moldova, MAE de la Chișinău participând, în 1991, la reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică. Ulterior, în 1994,Republica Moldova a fost primul stat non-NATO, care și-a manifestat interesul de a adera la Parteneriatul pentru Pace, susţinând inițiativa NATO de a construi parteneriate în vecinătatea euro-atlantică.

 

Relatia NATO - Republica Moldova a fost impulsionata dupa preluarea de catre Anatol Şalaru a portofoliului de la Aparare.

 

În 2016, Republica Moldova a înregistrat o premieră în raport cu NATO: un comunicat final al unui summit aliat a atribuit Republici Moldova un paragraf distinct de poziție a Alianței cu privire la acest stat-partener. Este vorba de paragraful 116, ce constituie nu numai o referire exclusivă la Republica Moldova, ci și un angajament al Alianţei privind continuitatea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22