Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Alegerile americane
Victor Săvulescu - - - -
2016-12-06
Scrisori
0
Rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ar trebui să ne dea de gândit tuturor, dar mai ales politicienilor noștri. Prima constatare este că poate câștiga cine înțelege așteptările electoratului și vine cu oferte care să răspundă acestora. D-na Hillary Clinton a pierdut, contrar dorințelor noastre și a ceea ce credeam noi că se va întâmpla.

 

Sigur că au fost multe cauze ale eșecului, printre care însăși persoana candidatului, eficiența campaniei electorale etc., dar mă voi opri la două.

 

O primă cauză a fost că democrații n-au sesizat că există un mare curent (ca și în Europa) contra imigrației din țările sărace și/sau cu probleme etnice, politice, religioase sau cu conflicte militare. Orice politician care se afișează cu un program de primire necontrolată, nelimitată și necondiționată a imigrației se expune la eșec, așa cum pățește și d-na Merkel în Germania.

 

O altă cauză a fost că d-na Clinton a apelat (destul de mult, de fapt, prea mult) la susținerea, inclusiv prin prezența fizică, a președintelui Obama. Când un președinte cu un procent de credibilitate minim intervine să te ajute, de fapt îți face mai mult rău. Ca să luăm un exemplu și de la noi, dacă se bazează ca locomotivă pe Traian Băsescu, PMP poate să spere cel mult să treacă pragul de 5%, nu să câștige alegerile.

 

În ce privește problema imigrației, la noi nu se prea discută pe scena politică, iar pentru România neglijarea ei poate deveni în viitor o problemă națională.

 

În această cheie trebuie privit și rezultatul alegerilor locale din București: electoratul are așteptări la care partidele nu îi oferă soluții, nu că ar fi translat spre PSD pentru că ar fi mai credibil sau că noul partid USB (devenit USR) ar oferi soluții, dar are marea calitate că este ceva nou. Soluția pentru România nu este un partid nou sau un program nou de partid, ci o strategie națională la care să adere toate partidele și care să aibă acordul electoratului. Ar fi și o posibilitate de a scoate electoratul din apatia pe care am putut-o constata la ultimul miting PNL, cu participarea mai mult a activului de partid, adus cu autobuzele din provincie, dar care n-a atras și un public entuziast din Capitală.

 

Unde este atmosfera masei de oameni din Piața Universității sau de la venirea Regelui Mihai?

 

Pentru alegerile parlamentare din decembrie, nou conturatul (sau reconturatul) „patrulater roșu“ PSD-ALDE-PMP-PRU, pe care sondajele îl dau câștigător, nu ne oferă nicio speranță. Mai mult, noua Administrație americană, dacă va merge într-adevăr pe o linie de colaborare cu Putin, va slăbi interesul și sprijinul pentru Europa de Est, cu consecința de a ajunge iar la un progres în pas de melc.

 

Din punctul de vedere al României, d-na Clinton ar fi fost soluția mai puțin rea, fiindcă Statele Unite sunt într-un declin de putere și mai ales de credibilitate. Au (deocamdată) cea mai puternică armată din lume (care într-un război hibrid se dovedește neputincioasă - vezi Ucraina, vezi Moldova), dar n-au o viziune politică. Din această cauză, în secolul XX, deși a câștigat cele trei război e mondiale (primul, al doilea și Războiul Rece), n-au fructificat rezultatul victoriei. După cum președintele Trump, ca și tot leadershipul american nu au înțeles și nu înțeleg că Rusia a fost și rămâne o putere imperialistă, fiindcă Rusia ori este o putere imperialistă, ori nu mai este deloc.

 

Admirația d-lui Trump pentru Putin este justficată: Putin este (din păcate, pentru noi) un mare om politic, care știe ce vrea și cum să obțină ce vrea, pe când țările occidentale mai au doar tehnocrați.

 

Mă tem că primul război mondial din secolul XXI - războiul hibrid - ar putea să fie pierdut, pentru că Statele Unite și Europa Occidentală nu sunt pregătite pentru așa ceva.

 

Victor Săvulescu

Ploiești, 15 noiembrie 2016

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
846
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22