Legătura dinte un politican ALDE condamnat penal şi ştirea falsă: «Cioloş, fiul lui Soros»

E.b. | 07.12.2016

O investigație a jurnaliștilor Lucian Mîndruță și Sorin Istrate a arătat că știrea falsă legată de faptul că Dacian Cioloș este fiului omului de afaceri George Soros a pornit de la un site deținut de un fost șef al filialei PNL din Gorj, în prezent, senator și membru ALDE, candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Investigatiile facute de mai multi cititori ai HotNews.ro, dupa publicarea articolului referitor la modul cum s-a propagat stirea falsa cu "Ciolos, fiul lui Soros" a site-ului obscur Exclusiv24.ro fac legatura intre acesta si Dian Popescu, un politician ALDE condamnat penal si care incearca sa obtina, duminica, un nou mandat de parlamentar. 
Dian Popescu sustine ca nu are nicio legatura cu site-ul respectiv, conform HotNews.ro.

 

Exclusiv24.ro nu era functional miercuri dimineata.

 

Informația a apărut prima dată pe site-ul exclusiv24.ro (azi nu putea fi accesat) și s-a răspândit rapid. Site-ul este înregistrat pe serverul firmei Maserati SRL, care este în faliment. Această firmă ar aparține fraților Popescu, conform lui Mîndruţă.


Dian Popescu este fost membru PNL, acum membru ALDE. Senatorul a fost condamnat la cinci luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu, după ce a încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peştişani, judeţul Gorj, pentru lucrări care nu au fost executate. Parlamentarul candidează, din nou, la alegerile din 11 decembrie, pe listele ALDE, screie Mîndruţă.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Site-ul exclusiv24.ro a publicat un "UPDATE" in aceasta dimineata in care recunoaste ca stirea a fost falsa.


Conform HotNews.ro, Exclusiv24.ro, sustine ca a fost vorba de fapt de un "experiment" pentru a arata cum poate fi lumea manipulata in campania electorala. Site-ul sustine ca are un disclaimer in care afirma ca de fapt "nu prezinta stiri sau evenimente reale, ci doar interpretari subiective in stil fabulist ale evenimentelor din lumea politica si mondena". Insa pe site se regasesc "stiri reale". Despre legaturile care s-au facut cu Dian Popescu, afirma ca sunt "victime colaterale".

 

"Exclusiv24.ro a initiat un experiment cu doar cateva zile inainte de alegeri pentru a demonstra cat de usor se poate manipula electoratul, dar mai ales sustinatorii unor candidati.

Un banal articol, scris de un tanar in stil fabulistic asa cum cum se precizeaza si in site, a provocat o adevarata isterie pe social-media. Nimeni nu a citit cu atentie continutul si precizarile din site, ci a trecut direct la atac.

Patima unor jurnalisti sau bloggeri demonstreaza implicare in campania electorala. Exclusiv24.ro a fost supus unor atacuri incredibile in scurt timp dupa ce acel articol a devenit viral. Unele persoane s-au amuzat pentru ca in materiale erau date contradictorii, altii au reactionat virulent, cu atac la persoana.

Sunt si cazuri in care articolul a fost folosit ca propaganda pentru anumite partide politice.
Noi nu asta ne-am propus, ci sa demonstram cat de usor se manipuleaza opinia publica. Asta face social-media, asta se intampla cand esti prea patimas si nu treci totul prin filtrul gandirii.

Noi nu atacam persoane sau partide, ci am taxat naivitatea.

Am fi vrut sa scriem inca  de acum o luna cand niste prieteni au spus ca romaniii sunt avizi dupa senzational si iau stirile de pe Facebook fara sa fie verificate . Am pus un ariticol care a avut doua-trei share-uri si cateva vizite, dupa care am pus o fabulatie ca Islanda  a sters datoriile cetatenilor si aceasta a explodat. De aici a pornit tavalugul!

Din pacate au existat si victime colaterale doar pentru ca, tehnic vorbind, site-ul a fost gazduit la comun cu al unui politician"
, scria Exclusiv24.ro, care nu mai poate fi accesat.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22