Dragnea refuza invitatia lui Iohannis: Mergem la consultari dupa ce se valideaza parlamentul

Fara Autor | 13.12.2016

Dragnea sustine ca PSD va merge la consultari dupa ce se valideaza parlamentul si s-a mirat ca au fost invitate ”partide neparlamentare” USL si PMP.

Pe aceeași temă

 

Liviu Dragnea a anuntat marti ca nu va merge la consultari la Palatul Cotroceni, intrucat invitatia presedintelui Klaus Iohannis ar fi fundamentata pe un articol gresit din Constitutia Romaniei.



"Acest articol din Constitutie ( art 25, al 1) nu poate fi urmat decat de o litera a unui decret. Consultarile se pot face doar in bza art. 103 si si acolo se spune foarte clar ca despre numirea  unui guvern despre  in functie de majoritatile de la parlamentare nu se poate vorbi decat dupa validarea unui nou parlament" a spus Dragnea la sediul partidului.



"Nu putem merge la aceste consultari, pentru ca asa cum am spus vrem sa respectam cu strictete Constitutia. Nu mergem pentru a face exercitii de imaginatie. Eu cred ca dupa ce fiecare deputat si senator este validat se pot face consultari. Noi nu puteam da curs la invitatia fundamentata pe un articol gresit din Constitutie (85)" a completat el.

 

Dragnea considera "straniu" faptul ca seful statului i-a invitat si pe reprezentantii USR si PMP care in prezent nu sunt in parlament.



"Ni se pare straniu ca sunt invitate partide care nu sunt parlamentare - USR si PMP. Maine este in functiune acest parlament", a spus el. Cele doua partide au depasit pragul electoral si au intrat in parlament.

 

Dragnea pune  ”graba” lui  Iohannis de a convoca maine consultari la Cotroceni in seama unor ”zvonuri lansate de PNL  ca am vrea sa tragem de timp ca  sa modificam legea 90 ( cea care interzice unui condamnat penal sa ocupe functia de premier n.r.)”. ”Nu vrem sa mofidificam aceasta lege”,  a precizat Dragnea.

 

Intrebat despre o eventuala contestare la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului a respectivei legi: "Foarte bine este un demers corect (sesizarea la Curtea Constitutionala - n.r.), si mie mi se pare neconstitutional. Ce vreau sa va spun - noi vom respecta toate procedurile constitutionale sau parlamentare."

 

Intrebat din nou daca isi asuma mandatul de prim-ministru, Dragnea nu a raspuns, dar a declarat ca vrea sa faca o observatie "Am inteles astazi din declaratiile dumnealui ca o lege este o chestiune secundara. Pentru mine nu este o chestiune secundara, este un lucru important care trebuie respectat" a declarat Dragnea, referindu-se la legea in vigoare din 2001 care prevede ca nu poate fi membru al guvernului o persoana condamnata definitiv.

 

In ce priveste  votul  de duminica, liderul PSD spune ca intelege ca presedintele Iohannis este ”suparat” pentru ca ” este o admonestare pentru el si partidul caree l-a sustinut”.

 

Dragnea a spus ca nu este de acord cu afirmatiile liderului PSD Alba, care l-a  amenintat  pe presedintele Iohannis cu suspendarea.

"Nu am fost de acord cu declaratia lui Ioan Dirzu de la Alba privind suspendarea (lui Klaus Iohannis - n.red.). Nu avem in minte acest demers", a asigurat liderul PSD.



Amintim ca, luni, Ioan Dirzu spunea ca Liviu Dragnea este cel mai potrivit sa preia conducerea Guvernului si ca PSD ia in calcul inclusiv suspendarea lui Iohannis in cazul unui refuz, "pentru ca vointa cetateanului sau votantului este suprema".



Dragnea a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Victor Ponta, care a vorbit despre posibile racolari in PSD pentru ca partidul sa aiba singur majoritate: "Eu apreciez declaratiile fostului premier, dar deciziile in partid sunt anuntate de mine. Imi permit sa nu fiu de acord cu declaratii precum ale liderului PSD Ioan Dirzu ca il vom suspenda pe presedinte. Nu avem in minte acest demers" a fost raspunsul lui Dragnea.

Despre racolari: "Nu negociez cu nimeni si nici partidul meu nu negociaza cu nimeni. Va dau un motiv foarte simplu - si azi noapte s-a mutat un mandat de la un partid la alutl. le-am cerut colegilor mei sa nu discute cu nimeni".

Despre discutiile cu UDMR: "Nu am avut inca o discutie. Sper sa reusim sa avem o discutie cu cei de la ALDE astazi sau maine."

 

 

 

***********

 

Preşedintele Iohannis a precizat in cursul diminetii de marti că „rămân în picioare” criteriile de integritate pe care a anunțat că trebuie să le îndeplinească viitorul premier 

 

În ceea ce priveşte desemnarea premierului, Iohannis a precizat că a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege.

 

Iohannis a anunţat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22