Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTrumpismul soft și noua Românie PSD-istă de Las Fierbinți
2016-12-13
7
Aş zice că trebuie să fim optimişti, deoarece altceva mai bun tot n-avem ce face, şi să vedem jumatea plină: măcar în România a câştigat trumpismul soft. Ala hard, cu spume la gură, pe cai mari prin alte părţi, a rămas la noi afară din Parlament.

 

 N-a reuşit decât să-i facă niţel cărare primului, cel fără spume.

Hillary de România e praf; Sanders a făcut o mare surpriză şi i-a luat o treime din votanţi, deşi ei se aşteptau vizibil să ia mai mulţi, o notă de dezamăgire se simte acolo.

Nu va fi sfârşitul lumii, ştiţi că dl. Dragnea e om de înţeles, apreciază o negociere. Desigur că PSD va coloniza rapid toată administraţia (de unde oricum nu plecase acum un an), dar nu va face prostii în politica externă ci doar va apăsa mai tare pe interesul naţional. Onoarea mahalagiului roman va fi reperată, că prea l-au umilit şi i-au dat streinii coji de seminţe în cap atâţia ani. Las Fierbinţi rulz, ceea ce unora n-o să le placă, dar e totuşi altceva decât Jobbik.

Dl. Dragnea e un om al vremurilor europene cele noi.

Gata cu mizeriile de import, a anunţat deja că vom mânca mai mult din producţia naţională. Se va zbârli când şi când la multinaţionale, dar mai mult teatral, instinctul lui primar fiind acela de om de business. Şi oricum, cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el.

Va reduce o grămadă de taxe şi impozite în beneficiul antreprenorul local. Va da mai mulţi bani la infrastructură, lui Firea, Olguţa&comp. Va cultiva mai mult poporul tradiţional-creştin. Şi va negocia mai dur cu UE mărirea deficitului bugetar, deoarece ne permitem şi oricum nu suntem sclavii lor. Gata cu corectitudinea politică impusă din afară, de acuma vom sta drepţi în faţa comisarilor europeni.

Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu, dar iată că a convins o parte importantă din popor că ea vine mai ales de la Bruxelles şi multinaţionale (ceea ce, din nou, cred mulţi şi în PNL şi în USR şi la televiziuni). E aşa, un fel de chestie capitalistă de influenţă externă – deci a se slăbi.

A, sigur, corupţi pot fi şi unii localnici precum Ghiţă sau Voiculescu, detestabili individual, deci neeligibili, dar astea sunt cazuri izolate. Hai să nu blamăm pentru ei un întreg popor, că nu sunt românii mai proşti sau mai ticăloşi decât alţii. Poporul e bun – elita e rea şi coruptă, inclusiv onomastic, sub forma Julien, iar asta la o adică e chiar mai grav decât un primar de-al nostru care mai duce şi acasă, că oameni suntem, dar bagă ceva şi în traistă la norod.

Dl Dragnea va încerca sincer să nu ruineze ţara, deoarece în 2019 vrea să devină preşedinte. Or, nu-i nici un haz să fii preşedinte peste o ruină, cum calculase şi Năstase înainte de 2004. Pericolul e nu cumva s-o ruineze oricum deoarece, dincolo de imaginea confecţionată de mass media (şi deşi n-are mâinile mici!) Dragnea nu-i aşa genial administrator cum credeţi: prin instituţiile conduse de el a fost cam bulibăşeală.

Dar chiar dacă s-o întâmpla, credeţi că în Las Fierbinţi o să se observe, sau oamenii o să ştie cui să atribuie corect vina? Clar, dacă spui că eşti patriot n-ai cum greşi, vina trebuie să fie undeva pe afară. Doar suntem în democraţia post-factuală.

 

Articolul a fost publicat si de contributors.ro

TAGS : dragnea trumpism PSD las fierbinti alegeri PSD ghita presedinnte
Comentarii
?????? 2016-12-19
Remarcati totusi la personajele lui Disney si poate nu numai la cele ale lui Disney, din domeniul animatiei, ceva din "spiritul" populatiei indigene a Americii, asa cum i-ati perceput din literatura, filme, reportaje, etc. ?
eu 2016-12-16
Trumpismul PSD nu poate intrece gasca Plesu de habotnici-teologic-filozofi-istorici care a "futut" universitatea romaneasca : daca vad un pusti care nu poarta barba si nu are maniere de tara, le e teama ca e homosexual, ateism, se da vorba sa aveti grija, nu cumva sa-l angajati la MAE, la Universitate si pe unde mai controleaza ei, sau oricum ceva de genul, oameni speriati si limitati in multe ca gandire
Vicentio B. 2016-12-14
Stimate Domnule Sorin Ionita
realizati - INTAMPLATOR - consecintele realitatii incontestabile rezultate din diferentele ENORME dintre PIB/cap de locuitor din Romania si cel realizat in USA. ? Se pare ca NU, deoarece inainte de a trece Atlanticul in intentia facuta public sa vorbiti de Donald Trump, mai bine ramaneti pe meleagurile natale, si preocupati-va INTENS (in relatia CARACTER & PATRIOTISM) , pentru a induce adevarate analize, cu privire la, spre ecemplu, CE NE ASTEAPTA , cu PSD la Guvernare ! Adica, plecati de la TRECUT si translatati posibilele variante ale adevarului pentru VIITORUL IMEDIAT !
FLORIAN D. MIREA 2016-12-14
Este o eroare de perceptie cand se vorbeste de "trumpism" (si se mai si extrapoleaza aici in Europa), de parca s-ar vorbi de o doctrina politica facuta in dosul usilor inchise si apoi lansata in public. In realitate, Donald Trump nu este decat un exponent al Contracurentului. Nu Donald Trump a inventat aceasta noua orientare politica in Statele Unite, pentru ca ea sa fie botezata cu numele sau. Drept dovada este faptul ca el a si-a vazut de afacerile sale pana la implicarea in viata politica. Noua orientare politica americana, gresit si comod etichetata “trumpism”, vine de la americanii care l-au desemnat pe el ca lider si nu a fost nicidecum indusa de Trump cetatenilor americani de sus in jos, asa cum este cazul cu clintonism-obamismul sau cum a fost cu stalinismul, cu maoismul, cu castrismul si toate sistemele bazate pe Gandirea Unica. E asa greu de priceput revolta poporului american impotriva a ceea ce (tot eronat) este numit “Main Stream”? Daca da, va fi vai si amar de obamisti-clintonisti...
Gheorghe Popescu 2016-12-14
Ai dreptate, ar trebui sa vorbim de putinism
FLORIAN D. MIREA 2016-12-13
Este o graa eroare de perceptie cand se vorbeste de "trumpism" in Statele Unite, de parca s-ar vorbi de o doctrina politica facuta in dosul usilor inchise si apoi lansata in public. In realitate, Donald Trump nu feste decat un exponent al Contracurentui. Nu Trump a inventat aceasta noua orientare politica in Statele Unite, pentru ca ea sa fie botezata cu numele sau. Drept dovada este faptul ca el a si-a vazut de afacerile sale pana la implicarea in viata politica. Noua orientare politica americana gresit numit "trumpism" vine de la americanii care l-au desemnat pe el ca lider si nu a fost nicidecum indusa de Trump cetatenilor americani de sus in jos, asa cum este cazul cu clintonism-obamismul si zisa "political corectness" etc. sau cum a fost cu stalinismul, cu maoismul, cu castrismul etc. E asa greu de priceput revolta poporului american? Daca da, va fi vai si amar de obamisti-clintonisti!
MIHAI 2 2016-12-13
Motanul roscovan si gras al momentului, dar si cateva dintre pisicutzele schilave din jurul litierei sunt mangaiati pe spinare cu aparenta tandrete, desi in manusa de catifea se simte o mana bionica cu degete de otzel, care dintr-un moment in altul se poate strange fatal . Si cu greu se abtine. Nu merita sa-ti pui mintea cu ele , explica - atata avem si nu-s pisici de rasa. Am citit cu placere articolul , chiar si a treia oara.
Total 7 comments.
Recomandari
4603
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22