Trumpismul soft și noua Românie PSD-istă de Las Fierbinți

Aş zice că trebuie să fim optimişti, deoarece altceva mai bun tot n-avem ce face, şi să vedem jumatea plină: măcar în România a câştigat trumpismul soft. Ala hard, cu spume la gură, pe cai mari prin alte părţi, a rămas la noi afară din Parlament.

Sorin Ionita 13.12.2016

De același autor

 

 N-a reuşit decât să-i facă niţel cărare primului, cel fără spume.

Hillary de România e praf; Sanders a făcut o mare surpriză şi i-a luat o treime din votanţi, deşi ei se aşteptau vizibil să ia mai mulţi, o notă de dezamăgire se simte acolo.

Nu va fi sfârşitul lumii, ştiţi că dl. Dragnea e om de înţeles, apreciază o negociere. Desigur că PSD va coloniza rapid toată administraţia (de unde oricum nu plecase acum un an), dar nu va face prostii în politica externă ci doar va apăsa mai tare pe interesul naţional. Onoarea mahalagiului roman va fi reperată, că prea l-au umilit şi i-au dat streinii coji de seminţe în cap atâţia ani. Las Fierbinţi rulz, ceea ce unora n-o să le placă, dar e totuşi altceva decât Jobbik.

Dl. Dragnea e un om al vremurilor europene cele noi.

Gata cu mizeriile de import, a anunţat deja că vom mânca mai mult din producţia naţională. Se va zbârli când şi când la multinaţionale, dar mai mult teatral, instinctul lui primar fiind acela de om de business. Şi oricum, cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el.

Va reduce o grămadă de taxe şi impozite în beneficiul antreprenorul local. Va da mai mulţi bani la infrastructură, lui Firea, Olguţa&comp. Va cultiva mai mult poporul tradiţional-creştin. Şi va negocia mai dur cu UE mărirea deficitului bugetar, deoarece ne permitem şi oricum nu suntem sclavii lor. Gata cu corectitudinea politică impusă din afară, de acuma vom sta drepţi în faţa comisarilor europeni.

Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu, dar iată că a convins o parte importantă din popor că ea vine mai ales de la Bruxelles şi multinaţionale (ceea ce, din nou, cred mulţi şi în PNL şi în USR şi la televiziuni). E aşa, un fel de chestie capitalistă de influenţă externă – deci a se slăbi.

A, sigur, corupţi pot fi şi unii localnici precum Ghiţă sau Voiculescu, detestabili individual, deci neeligibili, dar astea sunt cazuri izolate. Hai să nu blamăm pentru ei un întreg popor, că nu sunt românii mai proşti sau mai ticăloşi decât alţii. Poporul e bun – elita e rea şi coruptă, inclusiv onomastic, sub forma Julien, iar asta la o adică e chiar mai grav decât un primar de-al nostru care mai duce şi acasă, că oameni suntem, dar bagă ceva şi în traistă la norod.

Dl Dragnea va încerca sincer să nu ruineze ţara, deoarece în 2019 vrea să devină preşedinte. Or, nu-i nici un haz să fii preşedinte peste o ruină, cum calculase şi Năstase înainte de 2004. Pericolul e nu cumva s-o ruineze oricum deoarece, dincolo de imaginea confecţionată de mass media (şi deşi n-are mâinile mici!) Dragnea nu-i aşa genial administrator cum credeţi: prin instituţiile conduse de el a fost cam bulibăşeală.

Dar chiar dacă s-o întâmpla, credeţi că în Las Fierbinţi o să se observe, sau oamenii o să ştie cui să atribuie corect vina? Clar, dacă spui că eşti patriot n-ai cum greşi, vina trebuie să fie undeva pe afară. Doar suntem în democraţia post-factuală.

 

Articolul a fost publicat si de contributors.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22