„Artist in Residence” cu Lucian Ban, Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu

Fara Autor | 15.12.2016

2016 / 12 / 17

Pe aceeași temă

Pe 17 decembrie, la ArCub, ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriată de Lucian Ban, aduce pe scenă 3 pianişti români de excepţie ce vor explora universul jazzistic românesc, de la tradiţie la avangardă: Lucian Ban, curatorul si artistul în rezidenţă al acestei stagiuni, va sustine un recital de pian solo tribut – Mr Joy, a celebration of Paul Bley, iar Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu vor susţine un rar concert de jazz la doua piane – The Pale Dot.

 

Pianistul Lucian Ban, curatorul primei stagiuni de jazz din noul program Artist in Residence, va susţine un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influenţând generaţii întregi de pianişti.

 

Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează intreaga istorie a pianului în jazz – de la tradiţie la avangardă. În concertul de la Bucureşti, Lucian Ban va interpreta  piese şi compoziţii asociate cu Paul Bley şi o serie de improvizaţii inspirate de universul artistului. „Alaturi de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim şi Andrew Hill, Paul Bley a avut o influenţă covârsitoare asupra stilului şi conceptului meu muzical”,marturiseşte Lucian Ban.

 

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figură promeninentă a jazz-ului din România contemporană şi tânărul pianist Toma Dimitriu reprezintă unul dintre cele mai interesante proiecte şi documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii în Romania.

 

În prima parte a concertului din 17 decembrie, cei doi pianişti vor continua live explorarea acestui unic format  într-un rar concert de jazz la două piane, parte din seria Artist in Residence la ARCUB. Piese de pe discul The Pale Dot editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizaţii şi compoziţii ce ilustrează plaja stilistică a jazz-ului în sec XXI – de la tradiţie la avangardă.

 

Iniţiat de către unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence îşi doreşte să devină o pepinieră pentru noile direcţii în jazz-ul românesc şi european, precum şi o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, şi îşi propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiţie la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

 “Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers şi mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă şi este influenţat de miriade de surse complementare şi genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock şi hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea şi de a crea noi direcţii în sec XXI.’’ Lucian Ban

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22