Sculptura "Cumintenia pamantului" ar putea fi scoasa la licitatie de proprietarii sai

Dora Vulcan | 19.12.2016

Proprietarii sculpturii iau in calcul scoaterea acesteia la licitatie dupa ce avocatul lor a avut luni o intalnire cu seful cancelariei prim-ministrului, secretarul general al Guvernului si cu ministrul Culturii, Corina Suteu, care i-au expus situatia actuala, fara a formula vreo propunere sau solicitare.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Ne-au expus situatia. Practic, ne-au adus la cunostinta ca au formulat mai multe amendamente si atat. Senzatia mea a fost ca intre doamna ministru si reprezentantii Guvernului este o falie", a declarat avocatul Bogdan Grabowski pentru News.ro, citat de Hotnews.. "Asteptam sa treaca sarbatorile, sa analizam. Sa fie investit si noul Guvern. Pe termen scurt, nu vom lua nicio hotarare. Vom analiza si cu reprezentantul Artmark ideea organizarii unei licitatii", a mai spus el.

 

"Trebuie sa avem, mai intai, un raspuns clar de la stat ca nu mai exista dreptul de preemptiune. Ii vom scrie si noului ministru al Culturii, oricare ar fi el", a mai spus Grabowski.

 

 

 

Corina Suteu, ministrul Culturii, a declarat luni, la o conferinta de presa, ca procedurile privind achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" sunt stagnante, iar cateva persoane au cerut restituirea banilor donati. Ea si-a exprimat speranta ca opera de arta a lui Constantin Brancusi va fi achizitionata de statul roman.

 

"Din pacate, lucrurile nu au evoluat de la ultimele declaratii ale prim-ministrului. In ultima luna situatia nu s-a schimbat", a adaugat ea, precizand ca Hotararea de Guvern prin care va fi concretizata modalitatea de restituire a banilor sa fie finalizata.

 

 

20 decembrie era termenul stabilit intre stat si proprietari pentru semnarea actului de vanzare-cumparare a sculpturii.

 

 

 

La rectificarea bugetara din noiembrie, Guvernul nu a alocat fonduri pentru achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" 

 

" Ideea e ca nu exista o alocare acum, la rectificare, pentru ca nu exista baza legala", a spus ministrul Finantelor, Anca Dragu, citata de ziare.com, intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta de Guvern.

 

 

Pentru ca subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului" a fost un esec - pentru ca nu s-au strans suficienti bani din donatii - Guvernul a decis, in prima instanta, sa dea de la buget toti bani necesari pentru a o cumpara. Daca, initial, statul trebuia sa plateasca doar 5 milioane de euro, iar restul din donatii, suma alocata de la buget ar fi trebuit sa fie in final de 9,8 milioane de euro. 

 

 

Dupa anuntul miistrului sculptura lui Brancusi nu ar mai putea fi cumparata de statul roman.

 

***

 

Scurta cronologie
 

 

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de stat

 

Sculptura a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

 

Proprietarii sculpturii au acceptat, in martie 2015, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Brancusi.

 

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: 5 milioane de euro au fost alocati de Guvern si alte sase urmau sa fie stransi din donatii.

 

Suma stransa pana pe 30 septembrie  a fost de 1.163.032 de euro.

 

 

 

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22