Bilanţ 2016: Brexit, prezidenţiale SUA, parlamentare România

Humanitas | 19.12.2016

Pe aceeași temă

„Cum alegem?“ este întrebarea de pe coperta cărţii apărute în preajma alegerilor parlamentare din România la editura Humanitas, în care Cătălin Avramescu face un portret concis al democraţiei. Marţi, 20 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi şi Theodor Paleologu analizează ce am ales, făcând un bilanţ pentru trei dintre procesele electorale şi de consultare publică din 2016. Două valuri de şoc au ajuns până la noi odată cu aflarea rezultatelor Brexit şi ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Ce putem înţelege din ele şi din participarea scăzută la alegerile parlamentare din România? 

„Adevărul este că nu ştim exact care sunt condiţiile generale în care un stat devine democratic sau menţine acest fel de regim. Există diverse teorii. Una dintre acestea scoate în evidenţă rolul bunăstării materiale. O democraţie săracă lipită pământului este greu de imaginat. Alte teorii subliniază rolul culturii politice din societatea respectivă. Pentru Tocqueville, de exemplu, democraţia nu este doar un regim politic, ci şi o stare socială. Altfel spus, contează elemente cum ar fi educaţia sau valorile democratice. În sfârşit, există teorii care consideră democraţia ca fiind mai înainte de orice un set de instituţii şi de reguli.“ (Cătălin Avramescu)

„Voinţa politică a electoratului se traduce în reprezentare politică prin intermediul votului. În democraţiile Greciei antice acest lucru nu era neapărat adevărat. Tragerea la sorţi, mai curând decât votul, era considerată o procedură „democratică“. Însă în democraţiile moderne, fără excepţie, alegerile sunt elementul central al sistemului politic. Democraţia este definită adesea drept regimul unde contează voinţa majorităţii. Problema este că această majoritate nu este întotdeauna uşor de descoperit. Avem ca punct de plecare opţiunile individuale ale cetăţenilor, care se exprimă la urne, iar ca punct de sosire, mandatele disponibile (mandatele dintr- un parlament, cele ale unui consiliu local sau mandatul unui preşedinte).“ (Cătălin Avramescu)

„Când totalitatea cetăţenilor nu vrea să se ocupe decât de treburile particulare, partidele au toate şansele să devină stăpânele treburilor politice. Putem vedea atunci adesea pe scena mare a lumii o mulţime reprezentată de câţiva oameni. Aceştia vorbesc singuri în numele unei majorităţi absente sau neatente; numai ei acţionează în mijlocul unei nemişcări generale; ei hotărăsc în toate, după capriciul lor; ei schimbă legile şi tiranizează după plac moravurile; şi rămânem uluiţi văzând în ce număr mic de mâini nevolnice şi ticăloase poate cădea un popor mare." (Alexis de Tocqueville)

Intrarea este liberă şi se face pe baza unei rezervări prin Eventbook

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22