Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ceremonia de instalarea a lui Igor Dodon, boicotată de politicienii din Republica Moldova
E.B. - - - -
2016-12-24
International
2

Ceremonia de preluare a mandatului de preşedinte de către prorusul Igor Dodon a fost boicotată de mai mulți politiceni și oficiali de la Chișinău, scrie presa din Republica Moldova. La ceremonie nu a participat niciunul dintre foștii președinți ai Republicii Moldova, nici măcar ultimul șef al statului, Nicolae Timofti.

 

Ieri, Dodon a preluat oficial mandatul de președinte al Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Republicii la care au fost invitați aproximativ 800 de oficiali, informează Radio Chișinău.

 

 

Însemnele statului i-au fost înmânate lui Igor Dodon de președintele interimar al Curții Constituționale, Victor Popa, pentru că președintele instituțieiAlexandru Tănase, este în concediu, potrivit Serviciului de Presă al Curții Constituționale, citat de Radio Chișinău şi preluat de Agerpres.

 

 

În discursul de inaugurare Igor Dodon a declarat că își dorește să fie un președinte al tuturor, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar și al mediului de afaceri.

 

El a anunțat că va crea un consiliu economic pe lângă președinte și că va avea un consilier care se va ocupa de cetățenii din diaspora.

 

Dodon a accentuat tema statalității seculare a Republicii Moldova. În limba rusă a vorbit despre necesitatea restabilirii relațiilor cu Federația Rusă, iar în română despre relații bune cu toate statele.

 

"În această luptă ne-am angajat să asigurăm statalitatea, neutralitatea și identitatea moldovenească. Mă voi strădui să fiu un cetățean al tuturor, vă promit că voi face tot posibilul ca să fim mai uniți. Vă promit că nu o să vedeți președintele numai la televizor, dar o dată la trei-patru luni voi merge în teritoriu, apoi voi da darea de seamă în fața cetățenilor ce am reușit să facem", a mai adăugat Dodon, citat de publicația Agora.

 

El a mai spus că va depune toate eforturile pentru reglementarea conflictului transnistrean.

 

Mai mulți deputați din Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Popular European au anunțat că nu vor participa la ceremonie. Liderul PCRM Inna Șupac a declarat în plenul Parlamentului că Partidul Comuniștilor nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidențiale și îl consideră pe președinte ales nelegitim.

 

Președintele PLDM Tudor Deliu declarase că liberal-democrații vor boicota ceremonia din cauza unor declarații ale lui Igor Dodon că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze de la regiunea transnistreană pentru conflictul armat din Transnistria, dar și pentru că l-a felicitat pe noul lider nerecunoscut de la Tiraspol.

 

Parlamentul a respins o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie care să examineze aceste declarații ale lui Dodon, mai scrie Radio Chișinău.

 

Deputații PPEM Iurie Leancă și Eugen Carpov n-au participat nici ei la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în semn de protest față de declarațiile "iresponsabile și pline de ură Uniunii Europene și a statului Republica Moldova" făcute de președintele ales.

 

Evenimentul Zilei de la Chișinău scrie că nici ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu a participat la învestirea lui Dodon. "Igor Dodon nu este președintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituțional cu el," a scris Șalaru într-o postare pe Facebook.

 

TAGS : Igor Dodon Moldova ceremonie presedinte boicot politicieni
Comentarii
Nicu Jonas 2016-12-24
Poti traversa spatiul aerian UE chiar daca ai interdictie , daca esti la bordul unei curse regulate si te duci la " mama dracului" .
MIHAI 2 2016-12-24
Din pacate nu numai DODON si sefii lui de la Moscova insista pe chestia cu POPORUL MOLDOVEAN de sine statator. Acum circa doua luni acelasi lucru l-a afirmat si un anume ambasador la Chisinau. Desigur respectivul ambasador a facut-o din neatentie , exact cum s-a pozat si colegul lui cu steagul secuiesc. *** Evocarea de catre acest DODON a numelui lui Stefan cel Mare incheie de o maniera sinistra anul 2016. Este de la sine inteles ca in 2017 vom auzi si continuarea acestui discurs pentru ca nu-I asa ? teritoriul sfant aal Moldovei indelung statatale este ocupat partial de Romania, iar patriotii moldoveni nu vor avea odihna pana ce mormantul marelui Voievod si Putna nu se va gasi in interiorul granitelor legitime ale Moldovei Mari.*** Si , asa cum spuneam, s-ar putea ca si ambasadorul sa-i dea din nou dreptate.
Total 2 comments.
Mai multe din International
1386
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22