Turcan: Ciorbea nu este Avocatul Poporului ci avocatul personal al lui Liviu Dragnea si al PSD

Dora Vulcan | 05.01.2017

Liderul interimar al PNL Raluca Turcan a reactionat joi fata de contestatia pe care Victor Ciorbea a facut-o la CCR impotriva unei legi vechi de 16 ani care-l impiedica pe condamnatul penal Liviu Dragnea sa faca parte dintr-un guvern, ca ministru sau ca premier. Ea a deplans subordonarea politica a functiei de Avocat al Poporului pe care Ciorbea o detine si care, in loc sa se subordoneze oamenilor in slujba carora e platit Ciorbea sa actioneze, se subordoneaza PSD si liderului sau, Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Mesajul integral al liderului interimar al PNL, Raluca Turcan, postat pe pagina sa de Facebook

 

"Ce stat de drept este acela în care Avocatul Poporului, accentuez – al poporului, intervine în favoarea unui președinte de partid condamnat definitiv?

 

Ce mesaj transmite un astfel de comportament al unei instituţii cetăţenilor români care trebuie să aibă încredere în lege, în instituţii?

 

Că există o lege pentru cei mulţi şi că pentru o sigură persoană, se modifică legile, condamnările, sentinţele judecătoreşti? Că se modifică legea pentru a apăra fărădelegea?

 

Deturnarea instituţiilor de apărare a interesului public în favoarea intereselor private, politice, este o ruşine pe care România şi cetăţenii acestei ţări NU O MERITĂ!

 

Sunt atâtea nedreptăți reale în România, de care ar trebui să se ocupe dl. Ciorbea. Sunt atâţia oameni săraci, fără bani de avocaţi….probleme adevărate, nedreptăţi adevărate…

 

Dl. Dragnea şi PSD-ul au spus că vor să se întoarcă acasă românii plecaţi la muncă? Crede cineva că într-o astfel de ţară vor să se întoarcă?

 

În care legea se modifică pentru un singur om? Aceasta este faţa PSD-ului, o pot vedea românii în clar acum.

 

Gestul lui Victor Ciorbea demonstrează încă o dată că nu este Avocatul Poporului, ci avocatul personal al lui Liviu Dragnea și al PSD. Este dovada obedienței politice desăvârșite.

 

Ne aducem aminte cum în cazul OUG 55 pentru migrația primarilor a refuzat cu obstinație să sesizeze CCR, în ciuda reacției virulente a societății civile, a partidele de opoziție și a ambasadelor occidentale. Aceeași obediență față de PSD.

Dnul Ciorbea cere CCR să declare neconstituțională norma care interzice prezența în Guvern a condamnaților penal, dar omite faptul că însăși CCR a stabilit prin deciziile sale anterioare că o astfel de normă nu doar că este constituțională, dar este și necesară în cazul exercitării funcțiilor publice.

PNL speră și face apel la judecătorii Curții Constituționale să analizeze cu atenție această sesizare și să țină cont de deciziile anterioare emise de CCR pe spețe similare.

Ar fi dramatic să nu se întâmple acest lucru, iar sesizarea Avocatului Poporului să nu fie respinsă, așa cum ar fi normal în raport cu jurisprudența CCR."

 

 

 

***

 

 

Si Administratia Prezidentiala a reactionat joi fata de demersul lui Victor Ciorbea, Avocat al Poporului, care a atacat la CCR legea care-i interzie lui Liviu Dragnea, liderul PSD, sa ocupe functia de premier in urma condamnarii sale penale.

 

 

Demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a ataca la Curtea Constitutionala Legea 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnari penale "poate deschide poartea condamnatilor penal sa ajunga sa ne conduca", a declarat joi purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi.

 

Ea a spus ca seful statului "trage un semnal de alarma pentru ca toti romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos e un astfel de demers prin care se poate deschide poarta condamnatilor penal sa ajunga sa ne conduca, sa  ocupe functii inailte in stat".

 

Dobrovolschi a spus că "este uluitoare rapiditatea cu care Avocatul Poporului Victor Ciorbea doreşte să devină util noii majorităţi politice printr-un demers care apără dreptul condamnaţilor penal de a ne conduce".

 

Madalina Dobrovolschi a precizat ca "nimeni, niciodata nu a considerat ca e o problema acest criteriu de moralitate pentru viata politica din Romania iar timp de 16 ani Avocatul Poporului nu a considerat ca textul legii reprezinta o problema pentru drepturile si libertatile cetatenesti".

 

Purtatorul de cuvant a citat articolul 58 aliniatul 1 din Constitutie care stabileste ca rolul Avocatului Poporului, este cel de a "apara drepturile si libertatile persoanelor fizice" iar "stradaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intra in agenda" lui Victor Ciorbea.  

 

 

 

 

***

 

 

 

 Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 prin care li se interzice sa fie membri ai Guvernului persoanelor care au suferit condamnari penale.

 

Mai exact, articolul prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) ".

 

 

 

Miercuri Ciorbea spunea ca are "argumente beton" pentru a contesta legea la CCR.

 

"O sa vedeti ca sunt argumente beton. O sa vedeti cate texte din Constitutie, din diverse Conventii internationale sunt incalcate in opinia noastra", le-a spus miercuri Ciorbea jurnalistilor.

 

Din cauza acestei legi, Liviu Dragnea nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier, lucru pe care l-a subliniat la nominalizarea lui Sevil Shaiddeh.

 

 

 

Ce motive "beton" a invocat Ciorbea

 

Avocatul Poporului a precizat, intr-un comunicat, ca "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".

 

Ciorbea spune ca lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat.

 

De asemenea, Victor Ciorbea sustine ca sintagma 'nu au suferit condamnari penale' aduce atingere art. 1 alin. (5) din Constitutie. Respectivul aliniat la care se face referire este "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

 

Avocatul Poporului atrage atentia si asupra lipsei unui tratament juridic diferentiat aplicabil unor persoane care nu se afla in situatii analoge, in speta, persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pe de o parte, si persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite din culpa, pe de alta parte.

 

"Este de necontestat faptul ca o persoana care urmeaza sa ocupe o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de integritate, legalitate si corectitudine menite sa consolideze increderea cetatenilor in autoritatile statului, insa cadrul legislativ ce guverneaza conditiile de accedere la o functie trebuie sa fie unul coerent, predictibil si unitar, aplicabil tuturor reprezentantilor celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale", se arata in comunicatul remis presei de Avocatul Poporului.

 

In opinia Avocatului Poporului, separatia puterilor in stat nu inseamna lipsa unui mecanism de control intre puterile statului; dimpotriva, presupune existenta unui control reciproc, precum si realizarea unui echilibru de forte intre acestea.

 

"Or, un asemenea echilibru nu poate fi realizat decat prin existenta unui sistem coerent menit sa asigure conditii de integritate general valabile in exercitarea functiilor apartinand acestor trei puteri. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in conformitate cu prevederile actuale ale Constitutiei, in procesul de desemnare a prim-ministrului si de numire a Guvernului, au un rol esential atat Presedintele Romaniei, cat si Parlamentul", precizeaza sursa citata.

 

Amintim ca pe 13 decembrie, presedintele PSD a declarat ca partidul sau nu intentioneaza sa modifice Legea 90/2001, dar ca lui si unor specialisti li se pare ca ea este neconstitutionala.

 

Trei zile mai tarziu, Dragnea spunea ca, atata timp cat legea va fi in vigoare, lui ii va fi foarte greu sa fie premier.

 

In cele din urma, pe 19 decembrie, Ciorbea a precizat ca nu va face nimic in legatura cu aceasta lege, pana dupa investirea noului Guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22