Orchestra Naţională Radio, primul concert din noul an la Sala Radio

Fara Autor | 09.01.2017

2017 / 01 / 13

Pe aceeași temă

Orchestra Naţională Radio susţine primul concert din noul an la Sala Radio vineri, 13 ianuarie 2017, ora 19.00, sub bagheta dirijorului Iwan Wassilevski, director artistic al Akademisches Orchester Basel din Elveţia, cunoscut şi apreciat în peisajul muzical european şi ca dirijor de operă.

 

Concertul va debuta cu uvertura operei Don Giovanni de W. A. Mozart şi va continua cu o altă celebră compoziţie mozartiană, Simfonia nr. 41 în do major, supranumită Jupiter, o rafinată incursiune în tehnica contrapunctului, însuşită de Mozart din muzica barocă, şi în universul clasicismului vienez.

Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 97 – Renana de R. Schumann va ţine capul de afiş al celei de a doua părţi a programului. Simfonia nr. 3 a fost închinată Rinului şi fascinantelor ţinuturi germane care se întind de-a lungul văilor renane.

 

Născut în Bulgaria, Iwan Wassilevski a studiat la început clarinetul la Academia Naţională de Muzică din Sofia (cu prof. Dimitar Dimitrov), precum şi la Conservatorul din Berna (cu prof. Kurt Weber). Totodată, a mai studiat şi dirijatul la Universitatea de Artă din Zürich cu prof. Johannes Schlaefli. În timp s-a perfecţionat participând la cursuri de măiestrie interpretativă cu Peter Eötvös, Michael Reid, Hans Rudolf Stalder, Aurelian Octav Popa, Kirk Trevor, Tsung Yeh. A colaborat cu Orchestra Simfonică din Bieler, Orchestra Filarmonicii Janáček din Ostrava, Orchestra Berg din Praga, Orchestra Simfonică Karlovy Vary, Thuner  Stadt Orchestra, Berner Kammerorchester, Berner Musikkollegium.

În prezent Iwan Wassilevski este Director Muzical al Festivalului muzical de vară Thunerseespiele, Elveţia, şi deţine poziţia de conferenţiar la Departamentul de Dirijat şi Studii Aprofundate la Universitatea de Artă din Zürich. De asemenea, este director artistic al Akademisches Orchester Basel, Kammerorchester Neufeld Bern, Choeur Symphonique din Bienne. În colaborare cu Academia Naţională de Muzică P. Vladigerov din Sofia şi Opera de Stat din Ruse artistul susţine numeroase cursuri de dirijat.

Iwan Wassilevski abordează un repertoriu foarte variat, de la lucrări clasice până la cele romantice, muzica secolului al XX-lea, dirijând de asemenea şi numeroase prime audiţii mondiale. În ceea ce priveşte domeniul operei, Iwan Wassilevski a dirijat numeroase spectacole de operă dintre care amintim: West Side Story, Les Misérables, Aida.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

 

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22