Procurorul general: Popa, adus în ţară de Poliţie, nu de firma Asesoft la cererea lui Kovesi

E.b. | 09.01.2017

Parchetul instanţei supreme a anunţat că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia de către Poliţia Română.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:Poliţia Română a anunţat că pentru aducerea în ţară, cu avionul, a lui Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, au fost purtate negocieri cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Precizările vin după ce Parchetul instanţei supreme a transmis, luni, că Nicolae Popa, care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia, în 2011, de către Poliţia Română, instituţie care a achitat integral transportul.

 

"Referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică", precizează Poliţia Română.

 

Reprezentanţii IGPR mai arată că semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române, iar costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne.

"Menţionăm că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectivă a persoanei extrădabile se realizează de către Poliţia Română prin ofiţeri de poliţie specializaţi în activitatea de escortare", mai spun reprezentanţii Poliţiei.

 

 

Ce spune PICCJ

 

 

Parchetul instanţei supreme a anunţat, luni, că Nicolae Popa a fost adus în România din Indonezia de către Poliţia Română, instituţie care a achitat integral transportul, precizând că procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul afirmaţiilor făcute de Sebastian Ghiţă într-o serie de înregistrări prezentate opiniei publice.

Conform Parchetul de pe lângă ICCJ, Poliţia a achitat integral transportul lui Popa în România, transmite News.ro. Totodată, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul afirmaţiilor făcute de Sebastian Ghiţă într-o serie de înregistrări prezentate opiniei publice. 


Fostul deputat Sebastian Ghiţă a spus, într-o înregistrare difuzată de România TV, că Nicolae Popa, fost director Gelsor, a fost adus din Indonezia, în decembrie 2009, de  firma Asesoft, patronată de el, care a plătit 200.000 de euro pentru un avion.  Banii ar fi fost plătiţi la cererea Laurei Codruţa Kovesi, susţine Sebastian Ghiţă.

 

"La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?", a spus fostul deputat.

 


Procurorii Parchetului instanţei supreme anunţă că au dispus, prin ordonanţă, "începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă".


Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către Sebastian Ghiţă prin intermediul înregistrărilor difuzate.


"În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie", adaugă reprezentanţii Parchetului.

 

 

"Neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole"

 

 

Procurorul-şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, a anunţat, luni, întrebată despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă la adresa sa, că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile apărute în spaţiul public în ultima lună, pe care le-a catalogat drept "neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole". 


Întrebată dacă Sebastian Ghiţă a avut vreo implicare în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, Kovesi a spus: "De aceste aspecte s-au ocupat Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, vă rog să întrebaţi acolo”. 


Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis, în 4 ianuarie, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.


Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

 

 

Înregistrările prezentate în "manieraă tendenţioasă"

 

 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, în 6 ianuarie, că înregistrările difuzate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.


Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.


Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu peste două săptămâni a avut mai multe apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, în 3 ianuarie, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

 

Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu "felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu".

 

 

Discuţii "editate"

 

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că recunoaşte înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, precizând că sunt din ”discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editateceea ce este de natură a crea unele confunzii”.

 

Omul de afaceri a mai susţinut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem".

 

Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român".

 

Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

 

De asemenea, într-o înregistrare a lui Sebastian Ghiţă difuzată în 5 ianuarie, de România TV acesta spunând că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, ameninţându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidenţiale, "iar asta îl va distruge".

 

 

Mandat de arestare în lipsă

 

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. 

 

Sebastian Ghiţă a fost dat din 5 ianuarie în urmărire naţională, iar în 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instanţei supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare şi să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22