Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


China avertizeaza SUA: Blocarea accesului in Marea Chinei de Sud va duce la razboi
Vlad Toma - - - -
2017-01-13
Actualitate Interna
0

Mass-Media de stat chineza a avertizat astazi ca incercarile de blocare a accesului Chinei în apele disputate din Marea Chinei de Sud vor duce la o "confruntare devastatoare".

 

Reactia chineza, citata de BBC, vine dupa ca Rex Tillerson, nominalizat pentru functia de secretar de stat in Administratia Trump, a declarat ca SUA ar trebui sa se asigure ca autoritatile de la Beijing nu mai construiesc insule artificiale in Marea Chinei de Sud si sa blocheze accesul Chinei la cele deja existente.

 

Global Times, un tabloid al presei chineze de stat, scrie ca orice incercare de acest val va produce un adevarat razboi.

 

Lu Kang, ministrul chinez de Externe, a afirmat, in urma declaratiilor lui Tillerson, ca China are dreptul de organiza "activitati normale" in propriile sale teritorii.

 

Autoritatile de la Beijing au avertizat SUA in mod repetat sa nu intervina in disputa legata de Marea Chinei de Sud, disputa care a reizbucnit dupa ce China a fost acuzata ca ar continua constructia unor structuri permanente pe insulele din aceasta zona.

 

Premierul chinez Li Keqiang a declarat ca vrea sa discute cu celalte tari din zona pentru a impiedica interventia altor state in problema acestei zone maritime contestate.

 

Aceasta declaratie face referire in mod indirect la SUA, considerata o tara din afara acestei zone care ar trebui sa lase rezolvarea acestei probleme in sarcina tarilor direct implicate.

 

Presedintele american Barack Obama a avertizat insa Beijingul ca trebuie sa respecte decizia Curtii de Arbitraj de la Haga care a decis acum cateva luni ca pretentiile Chinei in aceasta zona maritima nu au nicio baza legala.

 

Beijingul a transmis atunci ca nu va tine cont de aceasta decizie, mentinandu-si aceeasi pozitie pana in prezent.

 

Reprezentantii statului Filipine au transmis atunci ca sunt extrem de ingrijorati de faptul ca vasele chineze se pregatesc sa construiasca structuri permanente intr-o zona disputata a Marii Chinei de Sud, nerespectand intelegerile diplomatice la care s-a ajuns. 

 

China revendica o mare parte din Marea Chinei de Sud, insa Vietnamul, Filipine, Malaiezia, Brunei si Taiwan revendica si ele diferite zone ale acestei mari.

 

TAGS : marea chinei de sud insule sua filipine razboi
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1951
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22