Autorul atentatului de la clubul din Istanbul, care a ucis 39 de oameni, arestat VIDEO

E.b. | 17.01.2017

Bărbatul care a ucis cu focuri de armă 39 de oameni în noaptea de anul nou, într-un club din Istanbul, a fost arestat în cartierul Esenyurt al metropolei turce. Atacatorul din clubul exclusivist Reina fost capturat de poliție, în urma unei operațiuni la care au participat și serviciile secrete, într-un apartament din zona europeană a Istanbulului.

Pe aceeași temă

 

Anunțat a fost făcut luni  noaptea cotidianul Hurriyet pe pagina sa de internet, conform de Reuters, preluată de Agerpres.

 

Atacul a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic, ca răzbunare pentru implicarea militară a Turciei în Siria.

 

Televiziunea turcă de stat, citată de AFP, a oferit detalii. Presupusul atacator a fost capturat de poliție, în urma unei operațiuni la care au participat și serviciile secrete, într-un apartament din zona europeană a Istanbulului, unde se afla împreună cu fiul său, în vârstă de patru ani.

 

Agenția de presă Anadolu adaugă că numele suspectului este Abdulgadir Masharipov, dar acesta folosea în cadrul Statului Islamic numele de cod Ebu Muhammed Horasani. Canalul de televiziune TRT susține că apartamentul unde a fost găsit teroristul aparține unui kirghiz, care ar fi fost și el arestat. Potrivit Anadolu, în cadrul operațiunii au mai fost arestate și trei femei.

 

 

Aceste date corespund celor furnizate de poliție și serviciile de informații în 8 ianuarie, când autorul atacului a fost identificat ca un uzbec în vârstă de 34 de ani, membru al unei celule teroriste din Asia centrală.

 

 

Supus mai multor controale medicale înainte de a fi interogat

 

 

Presa turcă a transmis că Masharipov este originar din Uzbekistan. Această teorie sprijină primele informaţii din anchetă care arătau că autorităţile turce sunt în căutarea unui suspect din Asia Centrală, deşi iniţial se vorbea despre un posibil membru al minorităţii uigure din Kîrgîzstan, conform News.ro.

 

Se pare că autorităţile turce l-au capturat pe principalul suspect în locuinţa unui prieten de origine kîrgîză. Maşaripov va fi supus mai multor controale medicale înainte de a fi interogat de către anchetatorii din Istanbul. 

 

Capturarea presupusului atacator pune capăt unei operaţiuni masive de căutare, care a durat mai bine de două săptămâni şi în care au fost implicaţi mii de poliţişti turci. Totuşi, rămân întrebări importante despre cum a reuşit să se furişeze atacatorul de sub nasul forţelor de intervenţie în noaptea atacului şi cum s-a ascuns timp de jumătate de lună în mijlocul metropolei Istanbul.

 

Presa turcă a început să publice imagini cu presupusul atacator, îmbrăcat într-un tricou pătat de sânge şi cu chipul acoperit de tăieturi şi vânătăi.


Printre victimele atacului sângeros comis în noaptea dintre ani s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.

 

De asemenea, alte aproximativ 70 de persoane au fost rănite, după ce atacatorul înarmat a deschis focul în clubul de noapte supraaglomerat.

 

 

Antrenament pentru lupte de stradă

 

 

Hurriyet scria anterior că atacatorul armat a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic din Siria. De asemenea, tehnica utilizată de acesta în timpul atacului armat sugerează că a primit antrenament pentru lupte de stradă de la jihadiştii ISIS.

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

 

Maşaripov a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22