Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Grupul pentru Dialog Social (GDS) - Împotriva grațierii și dezincriminării din România
GDS - - - -
2017-01-23
Apel 22
325

În România, guvernul Grindeanu, de centru-stânga, desemnat în urma victoriei masive a social-democraților (PSD) în alegerile generale din 11 decembrie, n-a avut cele „100 de zile de grație”. Caz fără precedent în ultimii 25 de ani, la două săptămâni de la instalare, mai multe zeci de mii de oameni demonstrau furioși împotriva lui în București și alte orașe mari. Și nu fără motiv: guvernul încercase în dimineața respectivă să treacă în mare grabă două ordonanțe de urgență (cu putere de lege). Ordonanțele fuseseră pregătite în secret, iar conținutul lor nu fusese discutat nici în recenta campanie electorală, nici nu fusese supus dezbaterii publice în zilele precedente, așa cum se procedează de obicei. Și totuși, acest conținut era exploziv: se avea în vedere, prin modificarea unor articole din Codul Penal, o grațiere de mare amploare, pe de o parte, dezincriminarea unor fapte penale, pe de alta.

 

În România, închisorile sunt supraaglomerate și condițiile de detenție – rele. Totuși, chiar și așa, ar fi stârnit oriunde emoții și controverse posibilitatea ca unii infractori care au primit condamnări de până la 5 ani să poată fi eliberați pe loc, iar altora, indiferent de fapta pe care au comis-o, să le fie redusă pedeapsa la jumătate dacă au peste 60 de ani sau au copii de până la 5 ani în întreținere (clemența urma să se aplice și criminalilor, violatorilor, pedofililor, tâlharilor, corupților și membrilor grupurilor de crimă organizată). După felul în care este formulată, ordonanța pare să servească de fapt intereselor persoanelor care au primit condamnări pentru fapte grave, cum ar fi faptele de corupție, infracțiunile de serviciu, infracțiunile împotriva justiției și infracțiunile electorale. Într-adevăr, printre cei aproximativ 3.000 de deținuți care ar fi fost eliberați ca urmare a aplicării celor două ordonanțe, există un număr de câteva zeci sau sute „de lux”: sunt oameni politici importanți, foști miniștri, parlamentari, primari, oameni de afaceri extrem de bogați, patroni media – toți condamnați la închisoare pentru corupție sau fapte asimilate acestora. Mulți alții au dosare penale și sunt trimiși în judecată. Președintele Camerei Deputaților, președinte în același timp al Partidului Social Democrat (PSD), d-l Liviu Dragnea, „omul tare” din spatele guvernului actual, a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru fraudarea unui referendum în 2012 și a fost blocat de lege să ocupe poziția de prim-ministru, la care aspira. „Dedicația” ordonantei se vede și mai clar din faptul că sunt grațiate și condamnările cu suspendare.

 

Cealaltă ordonanță care modifică prevederi ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală dezincriminează fapte care vizează aproape exclusiv demnitari și funcționari ai statului. Dacă „abuzul în serviciu” ar fi dezincriminat printr-o abilă reformulare, procesele și anchetele în curs în care sunt implicați s-ar opri, iar ei ar apărea drept inocenți. Mai mult, condiționarea anchetelor penale la infracțiunile de abuz în serviciu de depunerea unei plângeri prealabile face practic imposibilă anchetarea abuzului în serviciu împotriva intereselor publice, pentru că, în acest caz, chiar inculpații ar trebui să fie cei care solicită parchetului anchetarea propriei conduite, iar introducerea unui prag valoric de aprox. 50.000 euro va opera ca o dezincriminare a faptelor care se situează sub acest prag.

 

Prin urmare, există o opinie larg împărtășită că ordonanțele nu de dragul câtorva mii de condamnați „de rând” au fost elaborate. Motivul real a fost scoaterea din închisoare sau exonerarea de faptele pe care se presupune că le-au comis a unei veritabile mafii politico-financiare, ajunsă ori pe cale să intre la închisoare, și care, în plus, riscă și confiscarea averii.

 

De peste 10 ani, în România, lupta anticorupție este cap de afiș: eficiența tot mai mare a Parchetului Anticorupție (DNA) a fost pe bună dreptate lăudată în rapoartele Uniunii Europene (MCV), dar au fost recunoscuți și pașii importanți făcuți pentru independența justiției de către judecători, de Înalta Curte de Justiție (ÎCCJ), de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM). Trebuie menționat că justiția și-a demonstrat în general imparțialitatea politică: oameni apropiați fostului președinte Băsescu (fratele său, de pildă), ca și oameni aflați acum la putere sau din partide aflate acum la putere au fost deopotrivă urmăriți penal și, în destule cazuri, deja condamnați. Comuna amenințare la adresa unei caste transpartinice a coalizat împotriva justiției foști inamici jurați, dar a ridicat popularitatea DNA-ului și a șefei acesteia, Laura Codruța-Kövesi. Pe de altă parte, lupta anticorupție se bucură de susținerea președintelui republicii, d-l Klaus Iohannis, a unor partide de o opoziție, a Uniunii Europene, a majorității magistraților din România, a numeroase ONG-uri și personalități publice. Totuși, majoritatea parlamentară aparține în acest moment inamicilor justiției, aleși în baza unui program economic populist, care însă, așa cum am precizat, nu suflă o vorbă despre grațiere și dezincriminare.

 

Aplicarea celor două ordonanțe ar da o lovitură de moarte anticorupției. Statul român ar intra complet pe mâna unor grupări mafiote și nelegitime din punct de vedere moral (chiar dacă legitimate prin vot), care adoptă o legislație în folos personal și de grup, fiind gata să demoleze structurile încă fragile ale statului de drept, pentru a-și salva averile dobândite ilicit și a scăpa de privațiunea de libertate ori de restrângerea altor drepturi, impuse prin hotărâri legale ale justiției.

 

Deocamdată, cele două ordonanțe n-au fost emise, mulțumită unei acțiuni de blocare îndrăznețe (dar perfect constituționale), de ultim moment a președintelui republicii Iohannis. Acum ele sunt publice și au fost deja condamnate de procurorul general, de procurorul Parchetului Anticorupție, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), de organizațiile procurorilor și judecătorilor, de presa independentă, de multe ONG-uri. Ambasadorul SUA s-a pronunțat, cu această ocazie, împotriva slăbirii statului de drept. Sperăm că vor fi condamnate cât mai repede și de Comisia Europeană. Sunt anunțate noi demonstrații masive în zilele următoare. Căci pericolul n-a trecut: guvernul Grindeanu le poate adopta oricând – fie și cu unele ajustări minore, pentru a da impresia că face concesii. Iar odată publicate, ordonanțele își vor face imediat efectul dezastruos, răsturnând mersul justiției din ultimul deceniu; în plus, vor risipi orice speranță pentru un stat de drept în România pentru încă o generație.

 

Semnatari: membri ai Grupului pentru Dialog Social (GDS) –

 

 

Magda Cârneci

Gabriel Liiceanu

Andrei Oișteanu

Andrei Cornea

Andreea Pora

Brîndușa Armanca

Rodica Culcer

Radu Bercea

Ion Vianu

Victor Bârsan

Eugen Ciurtin

Sorin Alexandrescu

Vladimir Tismăneanu

Eugen Vasiliu

Daniel Cristea Enache

Vlad Zografi

Smaranda Vultur

Stere Gulea

Mircea Dumitru

Rodica Palade

Monica Macovei

Vlad Alexandrescu

Raluca Alexandrescu

Alexandru Lăzescu

Radu Filipescu

Smaranda Enache

Cristian Preda

Livius Ciocârlie

Mariana Celac

Stefan Vianu

 

 

(*) Alţi semnatari:

 

 

Mircea Cărtărescu

Andrei Ujică

Marian Popescu

Matei Pleşu

Ruxandra Cesereanu

Denisa Comănescu

Ioana Pârvulescu

Oana Pellea

Devis Grebu

Vlad Russo

Alin Fumurescu

Nicolae Prelipceanu

Ioana Ieronim

Andrei Ursu

Angelo Mitchievici

Ion Pop

Mihaela Miroiu

Anca Oroveanu

Rodica Binder

Iaromira Popovici

Liana Tugearu

Ticu Goldstein

Ileana Popovici

Dan Marin

Valentina Sandu-Dediu

 

Pentru a semna folosiți formularul COMENTEAZĂ de mai jos. Nu sunt valabile semnaturile cu nickname!

TAGS : Codul Penal Protest Gratiere
Comentarii
Ileana Prodan 2017-03-18
Semnez.
Emilian David 2017-02-06
Semnez...
Ioan Vlad Nicolau 2017-02-06
Semnez
Mihaela Mocanu 2017-02-06
Semnez
veronica mihaela nica 2017-02-05
Semnez
Costin Mihaita Cosmin 2017-02-05
Semnez!
Alexandru Trufas 2017-02-05
ANULAREA OUG si apoi demisia guvernului actual
Nu alegeri anticipate deocamdata
Radu Salaru 2017-02-05
Ar trebui insistat pe lustratie. Persoanele condamnate pentru ca au abuzat de increderea cu care au fost învestiti intr-o functie de demnitate publica, cele care au abuzat de functii pentru a obtine beneficii pentru ei insisi. ar trebui prin lege sa nu mai poata aparea pe niciun fel de liste spre a fi alesi sau numiti in functii publice. Cat timp comdamnatii penal si anturajul lor vor fi in functii cheie in stat, nu se vor opri din a face orice pentru a-si legifera privilegii. VREM LIDERI NU STAPANI !
titu daniel sava 2017-02-05
SEMNEZ
Cosmin Voiculescu 2017-02-04
Subscriu.

ATENTIE: Grindeanu vorvbeste de abrogare sau PROROGARE (amanare) ! Inacceptabil !
Nicio secunda nu si-au recunoscut greseala si cauta sa adopte masurile in Parlament...
Acest guvern trebuie sa abroge OUG si SA PLECE ! Sau vreti ca destinul copiilor vostri sa fie decis de "Alta Intrebare", Olguta peremista ce viseaza contramanifestatii contra oamenilor veniti cu copiii in piata, Tariceanu, Dragnea si compania...?
Marius Popa Buchholzer 2017-02-04
Subscriu si semnez!
Alexandru Ciutina 2017-02-04
Subscriu
serban moroianu 2017-02-04
Subscriu.si semnez
Iftime Catalin 2017-02-04
Semnez
Pavalache Nicolae 2017-02-04
SUBSCRIU !!
Cristian Ortila 2017-02-04
Semnez!
Vlad Iojica 2017-02-04
Subscriu
Olga Munteanu 2017-02-04
Semnez
Gabriel Munteanu 2017-02-04
Semnez
Raluca Pruna 2017-02-04
Semnez
Adrian Dragan 2017-02-03
Semnez
Dan Dana 2017-02-03
Revolta, revolta, revolta!
Janica Parau 2017-02-03
Semnez.
danciu stanoiu alex 2017-02-03
nu poti ramane indiferent la o asemenea degradare morala si politica ; daca nu acuma , cand ?
draganescu dorin ovidiu 2017-02-03
semnez
Ioana Mutiu 3-02-2017 2017-02-03
Semnez
Serban Gabrea 2017-02-03
semnez revoltat
Delia Pop 2017-02-03
Semnez
Cristi Turturescu 2017-02-03
Liviu Dragnea, Grindeanu, ceilalți pesediști, deja fac o mare greșeală. România este în fața provocării supreme – autodistrugerea. Dragnea împinge conflictul cu România într-o logică ireversibilă – „ori eu, ori voi!”
Peste OUG-uri, NU asta e planul. Nimeni nu poate sa faca asemenea prostii fara un SCOP MAI MARE.
Planul nu a inceput de acum, ci de cand au cucerit majoritatea primariilor, de cand au facut pasul in spate de dupa Colectiv, tacand malc, dar tacand si facand.
Senzatia mea este ca in unele dosare s-a facut DREPTATE, nu JUSTITIE.
Corina Chindea 2017-02-03
Semnez
Clondir Rãzvan 2017-02-03
Semnez!
Radu Selea 2017-02-03
Semnez
Dan Poraicu 2017-02-03
Semnez
Gabriel Sorocianu 2017-02-03
Semnez
tatiana filipovici 2017-02-03
semnez
Mihai Tomescu 2017-02-02
Semnez!
Silviu Schiaua 2017-02-02
Guvernul de borfasi PSD-isti (tautologie, atentie) sa plece!
Gabriela Beatrice Cotet 2017-02-02
Siemens.
Este un atac la adresa a tot ceea ce inseamna moralitate, decenta si valoare. Este incalificabil ca cei reprezentati de doar 18% sfideaza tot ceea ce inseamna statul de drept.
Ioana Manea 2017-02-02
Sustin intru totul.
Daniel Veres 2017-02-02
0% coruptie = 100% dezvoltare
100% coruptie = 0% onoare
Razvan Gelca 2017-02-02
semnez
Mihai Ciotlos 2017-02-02
Protestele trebuie continuate, E ultima sansa !!!
Petrescu Voichita 2017-02-02
semnez
Petrescu Alexandru 2017-02-02
Semnez in cunostinta de cauza si cu toata convingerea.
Gheorghe Emanuela 2017-02-02
Semnez.
Simona Ababei 2017-02-02
semnez
Gabriel PINTEA 2017-02-02
Semnez.
Daniela Radu 2017-02-02
Semnez petitia
sima claudia 2017-02-02
Vreau sa semnez aceasta petitie deoarece nu mai accept comportamentul infractional al celor ce hotarasc destinul acestei tari! Opiniez pentru legi mult mai dure impotriva coruptiei si a abuzului in serviciu la toate nivelurile societatii si felicit pe cei care lupta zilnic cu acesta BOALA GRAVA a lumii noastre!
sima gerard 2017-02-02
Nu sunt de acord cu ordonanta guvernului Romaniei privind gratierea sa.Trebuie retrasa si sa le fie rusine!
Liviu Mocanu 2017-02-02
Semnez si protestez in strada. ( Pentru prima oara dupa 1989 ) Mitinguri transpartinice impotriva furturilor transpartinice si a cinismului PSD.Dispozitie penala pro hotie ? Ministru al Justitiei fara studii juridice temeinice ? Aberatii !
Adrian David 2017-02-02
Semnez!
Michel Simion 2017-02-02
Semnez petitia
Eugeniu Aldea 2017-02-02
Nu mi-am inchipuit ca la 24 de ani de cand am emigrat in Canada, dezgustat de mascarada FSN-ului, sa asist la o asa revenire la aceleasi comportamente mizerabile de la guvernantii actuali.

Semnez protestul si am inca o vaga speranta de mai bine.

P.S. Sunt super extaziat ca I-am oferit copilului meu sansa de a se separa de mocirla din Romania.
Sorina Woinaroski 2017-02-01
Ce mai e de comentat?
Ticalosia acestui guvern depaseste imaginatia.
Urmasii lui Ion Iliescu, Adrian Nastase... tot mai performanti.
Semnez petiția.
Marius Ivan 2017-02-01
Nu grațierii și dezincriminării.
HOMOROCEANU ADRIAN CAMIL 2017-02-01
ULTIMA SOLUTIE ALEGERI ANTICIPATE!
ANTERIOR DAT DE GOL DE MINE , INSTIGATORUL PRESEDINTE AL CAMEREI DEPUTATILOR, PRINCIPALUL BENEFICIAR PENTRU CARE S -A DAT GRATIEREA,L.DRAGNEA NU A VENIT ASTAZI01.02.2017 IN PARLAMENT PENTRU A NE DUCE IN EROARE ASUPRA CERTITUDINII CA TOT EL INSTIGA PENTRU CONTRAMANIFESTATIA CE VA AVEA LOC IN ZIUA DE MAINE 02.02.2017CAND ARE LOC SEDINTA IN EUROPEAN PARLIAMENT, PREMEDITAREA AVAND SCOPUL DE A IMPRESIONA LEGISLATIVUL EUROPEAN SI PRIN INTERMEDIUL PROPAGANDISTILOR ANTENEI 3 SI RTV,IN SENSUL CA DE PARTEA INITIATORULUI MINISTRU AL JUSTITRIEI FLORIN IORDACHE,AR FI CEI MAI MULTI MANIFESTANTI (CUMPARATI)IN STRADA! ADUCETI –VA DE FAPTUL CAND SECRETARUL GENERAL ADJUNCT P.S.D.CODRIN STEFANESCU A SPUS CA VREA SA VADA CATA LUME IESE IN STRADA PENTRU “DREAPTA”CA SA ADUCA SI EI OAMENI IN STRADA !
CA ASA STAU LUCRURILE ESTE SI FAPTUL CA PE VOICULESCIANA ANTENA3 , ALLESANDRA STOICESCU A AFIRMAT AZI 01.02.2017PE LA 17,33CA P.S.D.- UL VA ADUCE MAINE IN STRADA MULT MAI MULTI PROTESTATARI DECAT AU FOST AZI NOAPTE! IN ACEL MOMENT A INTERVENIT INVITATUL MANIPULATOR AL P.S.D. CARE A CORECTAT -O PE PROPAGANDISTA JURNALISTA, SPUNAND CA MAINE NU- I CONTRAMANIFESTATIE, CI O MANIFESTATIE, ACOPERIND CEEA CE SE PREGATESTE,ASOCIINDU- SE CU SUSTINEREA ALTUI PROVOCATOR CE CONDUCE SENATUL, TARICEANU (MANIFESTARILE SA FIE PASNICE ) .
''Am ajuns ca în povestea Petrică şi lupul. Vă asigur că atunci când o să avem ceva, dacă vom avea vreodată ceva de la Guvern adoptat în privinţa aceasta, o să comentez fără probleme, dar vreau să comentez ceva ce există.
Ceea ce aştept eu şi cred că aşteaptă şi cei care ne-au votat este să decidă şi în privinţa asta trebuie să ia o decizie. Ori ia o decizie că nu decid nimic, ori că adoptă ceva. Repet, vreau să le văd pentru că vreau să ştiu şi eu de ce a ieşit lumea în stradă. Am văzut pe site doar ce aţi văzut şi dumneavoastră. Eu nu sunt sigur că forma aia este forma care va intra vreodată în Guvern'', a comentat Liviu Dragnea.”

• Traian Băsescu în noaptea adoptării ordonanţei privind codurile: Mi-am încheiat mandatul de preşedinte al PMP. Rămân simplu senator POLITICastăzi, 01:39

Raluca Turcan: Am depus în Birourile permanente reunite solicitarea pentru revocarea Avocatului Poporului /PNL va discuta cu parlamentari UDMR, ALDE şi PSD 18:04
• Ambasada Germaniei: Guvernul a trecut peste îndoielile majore ale preşedintelui şi ale justiţiei18
• GALERIE FOTO SCANDAL în Parlament: Deputaţii opoziţiei au scandat ''Hoţii'', ''Demisia''/ La Senat, Tăriceanu i-a tăiat microfonul lui Alexandrescu 17:05
• INTREBAT LA 18,25DE JURNALISTA ANTENEI 3 DANA GRECU UNDE ESTE PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR DRAGNEA, NICOLICEA A DECLARAT CA VLASE A CONDUS CAMERA DEPUTATILOR IN LOCUL LUI DRAGNEA .TOT NICULICEA A DECLARAT CA NU STIE CE ACTIUNE ARE DRAGNEA DE NU A VENIT LA CAMERA DEPUTATILOR !
• TREI RANDURI DE JANDARMI CARE SUNT FLANCATI DE ALTE RANDURI DE JANDARMI DE LA BRIGADA SPECIALA CARE -S INARMATI CU MUNITIE DE RAZBOI !
• GUVERNUL ESTE BARICADAT .PROTESTATARII SCANDEAZA : “TIMISOARA!TIMISOARA!PACAT DE SANGELE VARSAT !”
• HOMOROCEANU ADRIAN CAMIL 01.02.2017ORA 19.30
Robert Dumitrescu 2017-02-01
Semnez!
Cioban Iulia 2017-02-01
Semnez.
Ratiu Vlad 2017-02-01
Semnez.
Robert Dumitrescu 2017-02-01
Semnez!
Mircea Ardelean 2017-02-01
Semnez.
Oltean Simion 2017-02-01
Semnez!
ONOFREI GEORGE LUCIAN 2017-02-01
SEMNEZ!
Mihaela HOrea 2017-02-01
Semnez
Spiridon Viorel 2017-02-01
Semnez!
Goina Sorin 2017-02-01
Semnez
Cristian Sirb 2017-02-01
Semnez!
Dumitru Vasiliu 2017-02-01
nu mai am încredere întrun guvern care se ferește de mine ca cetățean și conduce o țară la lumina lumânării, pe ascuns; nu pot fi de acord cu dezincriminarea unor fapte care atentează la securitatea oamenilor, la transparența politicii, la democrație, la civilizație, la o justiție curată; semnez petiția fără a fi forțat de nimeni !
petru santo 2017-02-01
semnez.!
Bogdan Diaconu Moga 2017-02-01
Sustin.
Militaru Anca Mirela 2017-02-01
Semnez!
Ana-Maria Obezaru 2017-02-01
Semnez!
Costel MITU 2017-02-01
Semnez!
Ismet Gelal 2017-02-01
Semnez !
Vasile Trifoi 2017-02-01
semnez!
Zaharia Mircea 2017-02-01
Sunt de accord ca mare parte din populatie!
Foarta Daniel Constantin 2017-02-01
Semnez!
Florina Greavu 2017-02-01
Semnez petitia
Andrei Manuel 2017-02-01
Semnez!
Sorana Ionescu 2017-02-01
Semnez!
voicu laura 2017-01-31
Semnez!
Tofan Mihai 2017-01-31
Gratierea si amnistia sint date evident in interesul unor indivizi si a unor grupurei de interese avind ca port drapel pe condamnatul cu suspendare ptr furtul a 1,5 milioane de voturi Liviu Dragnea si partidul pe care-l conduce PSD de fapt mai corect spus si mai aproape de adevar gasca care constituie grupul infractional GIO USL ! Aceste masuri care stirnesc minia indreptatita a romanilor ataca fundatita Statului de Drept din Romania si Democratia romaneasca ambele consolidate cu greu in cei 27 de ani de postcomunism romanesc..Ne aflam din pacate in situatia de la inceputul anului '90 doar ca acum lipseste SPERANTA nu prea sint alternative si nici solutii clare ! Romania s-a transformat evident dupa alegerile din 11 decembrie intr-o FERMA A ANIMALELOR ORWELLIANA condusa de porci.De cei mai mari si mai puternici porci !
Marcel Parau 2017-01-31
Semnez.
Moldoveanu Grigore 2017-01-31
semnez petitia
Alin Cristea 2017-01-31
Semnez petitia.
Ramona Iacob 2017-01-31
semnez petiţia
Cristina Lazarescu 2017-01-31
De acord. Semnez.
Doina Popescu 2017-01-31
Sunt de acord cu aceasta petitie
Ion BELEAUA 2017-01-31
De și nu mai trăiesc în țară de 25 de ani , semnez această petiție sperând că va ajuta la ceva.
Radu Ciobanu 2017-01-31
Semnez cu speranta că nu va fi în zadar...
Zaharia Constantin 2017-01-31
Semnez petitia!
Eugenia Rogojeanu 2017-01-30
Semnez!
Camelia Chivu 2017-01-30
Semnez
LeonteAlexandu 2017-01-30
Opriti ascensiunea lui Arthuro Ui II(Dragnea)!
Daian Ana 2017-01-30
Semnez petitia.
ANCUTA CONTA 2017-01-30
Semnez petitia!
ILEANA POPOVICI 2017-01-30
SEMNEZ...........
Liana Tugearu 2017-01-30
Sunt de-a dreptul exasperată de neputinţa noastră, a cetăţenilor obişnuiţi, de a opri tăvălugul necinstiţilor care au pus mâna pe putere. Şi totuşi mai sper.
Liana Tugearu
Zaharia Constantin 2017-01-30
Semnez petitia!
Nicu Jonas 2017-01-30
Senner petitia .
Bogdan Prunaiche 2017-01-30
Semnez petitia Împotriva grațierii și dezincriminării din România. Democratia trebuie aparata prin toate mijloacele democratice!
Radu Popescu 2017-01-30
Semnez.
Lucia Coculescu 2017-01-30
Semnez petitia
Gabi Gavrilescu 2017-01-30
De acord.
Kilian Dörr 2017-01-29
semnez!
Ileana Prodan 2017-01-29
Semnez petitia.
grigorescu nicolae 2017-01-29
lupta anticoruptie trebuie sa continue !!
cine fura trebuie sa stie ca va fi pedepsit si ca va returna paguba !
Semnez .
Dr. Luminita Batali, licentiat in drept 2017-01-29
Cele mai grave sunt dezincriminarea abuzului in serviciu, conflictului de interese si neglijenta in serviciu.
Agnes Davidovici 2017-01-29
semnez petitia
Viorel Pop 2017-01-29
semnez petitia
aurel mihail demian 2017-01-29
Semnez cu toata convingerea
Traian Surducan 2017-01-29
Semnez petitia.
Cristina Staniloiu 2017-01-29
Semnez!
Ioana B 2017-01-29
Notar.
Semnez.
Rodeon Minuta 2017-01-28
Semnez
Bogdan Cojocaru 2017-01-28
Semnez.
Dan Marin 2017-01-28
Semnez
Radu Rosetti, Smaranda Rosetti 2017-01-28
Suntem profund scârbiți de ceiace se întâmplă. Unde ești tu Țepeș Doamne?
PS și nu-l uita pe dl Ciorbea.........
Petru Santo 2017-01-28
Semnez.
Doru Bigza 2017-01-28
Semnez !
Viorel Pâslaru 2017-01-27
Semnez.
Paun 2017-01-27
Semnez petitia
Vlad George 2017-01-27
De acord. Semnez.
Clarisa Radulescu 2017-01-27
Semnez si sper sa o faca si altii.Democratia trebuie aparata si corutia combatuta cu toata puterea.
Ilie Chincea 2017-01-27
Semnez
Mihai Stoian 2017-01-27
Semnez petitia
Liana Deleanu 2017-01-27
Semnez!
Nu e posibil ca cei care incalca legea sa fie iertati, liberi si sa ne rada in fata!
Jánosi Gabriella 2017-01-27
Semnez petitia.
Barbulescu Constantin 2017-01-27
Semnez petitia cu abnegatie.
Alina Tunareanu 2017-01-27
Semnez
Ticu Goldstein 2017-01-27
Semnez
Antoniu Balibanu 2017-01-27
Semnez si eu!
Mihaela Vatasescu 2017-01-27
Semnez.
Dan Plesoianu 2017-01-27
Semnez petitia. Pedepsele si modul de aplicare a lor (inchisoare cu suspenfare, arest la domiciliu) ar trebui amplificate, nu gratiate si amnistiate. Iar gratierea si amnistia ar trebui sa fie doar apanajul Presedintiei, nu al Parlamentului, si aplicate individual, de la caz la caz, nu pausal.
Sonia Mutsushika 2017-01-27
Subscriu si semnez.
Valentina Sandu-Dediu 2017-01-27
Semnez petiția
Claudia Urdea 2017-01-27
Semnez!
Maria Trandafir 2017-01-27
Semnez petiția
Oana McLean 2017-01-27
Semnez!
Vlad Rusu 2017-01-26
Semnez !
Dana Schitelra 2017-01-26
Semnat!
Gabriel Marculescu 2017-01-26
Semnez
Horia Dumitrescu 2017-01-26
Semnez petitia.
Sorina Ciurez 2017-01-26
Semnez petitia.
Mircea Medrea 2017-01-26
Semnez
Mihaela Tiuca 2017-01-26
Semnez petitia.
Schuller Horst 2017-01-26
Semnez petitia.
Teodor Tiuca 2017-01-26
Semnez petitia.
Calin Lazaroiu 2017-01-26
Semnez.
Dan Ardeleanu 2017-01-26
Semnez petitia.
petrisor danut 2017-01-26
Semnez petitia!
buzan maria 2017-01-26
sustin cu putere aceasta petitie si o semnez.
Adriean V. 2017-01-26
Total pentru.
Semnez.
Dan Grigore A. 2017-01-26
Am semnat inainte sa plec.
Mircea Dean 2017-01-26
semnez
Ghioca Gabriela 2017-01-26
semnez petitia
Zanfir Radu 2017-01-26
Semnez.
Onut Mihalea 2017-01-26
Sustin demersul "Împotriva grațierii și dezincriminării din România"
Traian Visan 2017-01-26
Semnez petitia.
CRISTIAN ORTILA 2017-01-26
Chiar nu e nevoie de comentarii!
stoica ovidiu 2017-01-26
Sunt impotriva gratierii cazurilor de coruptie si asimilate coruptiei
Radu F. Alexandru 2017-01-26
Semnez.
Gina Scarlat 2017-01-26
Sunt impotriva gratierii si dezincriminarii din Romania si semnez petitia... cu doua maini!
Raducan Flora 2017-01-26
Semnez!
Silviu Preoteasa 2017-01-26
Semnez petiția
Janosi Ferenc 2017-01-26
Sunt intru totul de acord cu textul petitiei si semnez.
Radu Sabau 2017-01-26
Semnez petitia!
Irina Sabau 2017-01-26
Semnez petitia.
Letitia Guran 2017-01-26
Semnez petitia
Anca Oroveanu 2017-01-26
Semnez.
MARIUCA IOSIFESCU 2017-01-26
Semnez petitia impotriva acestei infamii.
Ioana curteanu 2017-01-26
De acord!
Rodica Binder 2017-01-25
Semnez
Ing. Florin Tocutiu 2017-01-25
Semnez petitia.
Marius Stefan 2017-01-25
semnez si eu
Maxim Corciova 2017-01-25
Semnez!
Horia Vais 2017-01-25
Semnez petitia.
Iaromira Popovici 2017-01-25
Semnez petitia.
Kilian Dörr 2017-01-25
semnat
Luminita Diaconu 2017-01-25
Semnez petitia!
Paval Monica 2017-01-25
Semnez petiția.
Ionel stan 2017-01-25
Semnez petitia
Rosescu Constantin 2017-01-25
Semnez petitia
Andrei H Ursu 2017-01-25
Semnez petitia.
Maria Balea 2017-01-25
Semnez petitia!
Angelo Mitchievici 2017-01-25
semnez petitia
Miron Stefan 2017-01-25
sint complet de acord
Kun Paul 2017-01-25
Florin Aanitei 2017-01-25
Semnez petitia
Ion Pop 2017-01-25
De acord, vă rog să treceţi pe listă şi semnătura mea.
Ion Pop, profesor universitar , scriitor.Cluj-Napoca,
Tiberiu Toma 2017-01-25
semnez petitia
Otilia Hutiu 2017-01-25
Semnez petitia .
Mihaela Miroiu 2017-01-25
Semnez petitia
Dana Sarmes 2017-01-25
Absolut DA!
Lelia Mateescu 2017-01-25
Subscriu sui semnez petitia
Madalina Gradinaru 2017-01-25
Semnez!
Ovidiu Borcoş 2017-01-25
Semnez petiția.
Mircea M. Cociu 2017-01-25
Semnez petitia!
BOTEZ Marcela 2017-01-25
semnez impotriva OUG privind gratierea si amnistia.
Otilia Ionescu 2017-01-25
De acord cu cele scrise. Semnez petitia.
Dan Ciudin 2017-01-25
Semnez.
Komlosi Iuliana 2017-01-25
Semnez!
Komlosi Iuliana 2017-01-25
Semnez!
lmihai 2017-01-25
Mihai Lazarescu
semnez petitia
Alexandra Ciocarlie 2017-01-25
Semnez petitia
Fulop Sigismund 2017-01-25
Semnez petitia.
Laura Spiridonescu 2017-01-25
Semnez petitia
Ioana Mateescu 2017-01-25
Subscriu si semnez
Mariana Dobre 2017-01-25
Semnat!
Cinty Ionescu 2017-01-25
semnez petitia
Cinty Ionescu 2017-01-25
semnez petitia
Magdalena Arnautu 2017-01-25
Semnez petitia impotriva OUG privind gratierea si amnistitia.
Andrei Ujica 2017-01-25
Semnez petitia
Ioana curteanu 2017-01-25
De acord!
Mircea Iliescu 2017-01-25
Nu sunt de acord cu gratiera si dezincriminarea abuzului in serviciu!
Mircea Cărtărescu 2017-01-25
Semnez petiția.
Boguta Mariana 2017-01-25
Semnez
ILEA Daniel 2017-01-25
Semnez petitia contra ordonantelor orwelliene!
Andreea Muresan 2017-01-25
Impotriva gratierii!
Raluca Lucaci 2017-01-25
Semnez petiția.
Mitică. Mihai 2017-01-25
Total de acord cu textul petiției.
Cristiana Stefan 2017-01-25
Semnez petitia!
Alexandru Geavlete 2017-01-25
Semnat!
andrei stefan 2017-01-25
Sunt de acord si semnez petitia
Mario Florescu 2017-01-25
O, da!
Marian Popescu 2017-01-25
semnez
Viorel Barbu 2017-01-25
Semnez petitia
sorban gyula attila 2017-01-25
Cele doua ordonante sunt cu dedicatie clasei politice
Andreea Muresan 2017-01-25
Impotriva gratierii!
Virginia Marinela Sarca 2017-01-25
Semnez petitia
Ramona Runcan 2017-01-25
Semnez petitia
Matei Pleșu 2017-01-25
semnez
Madalina Bustiuc 2017-01-25
Semnez
Teofănescu Ilinca 2017-01-25
Semnez această petiție.
Lia Ioana Stoicescu 2017-01-25
Semnez aceasta petitie impotriva adoptarii ordonantelor privind gratierea si amnistia, masuri dedicate fostilor, prezentilor si viitorilor corupti si jefuitori ai Romaniei!
Bogdan Bocanet 2017-01-25
Semnez petitia.
Alexandra Cioca 2017-01-25
Semnez petitia!
Raluca Trusca 2017-01-25
Semnez
Nora Parlea 2017-01-25
Aceasta ordonanta ne va intoarce in timp cu 20-30 de ani si nu pot accepta asa ceva doar pentru ca o mana de oameni sa poata beneficia de foloase nemeritate , si acelea din buzunarul nostru ! Semnez petitia fara discutie.
Fleser Calin 2017-01-25
Semnez petiția.
Oana 2017-01-25
Semnez
gabi mares 2017-01-25
impotriva gratierii si dezincriminarii in Romania
perca 2017-01-25
semnez petitia!
Marinela Dörling-Lupsa 2017-01-25
Semnez petitia!
Nicolae Abagiu 2017-01-25
Semnez
Ruxandra Cesereanu 2017-01-25
semnez
Denisa Comanescu 2017-01-25
Semnez aceasta petitie.
Ioana Ciufudean 2017-01-25
Semnez
Ioana Pârvulescu 2017-01-25
Semnez!
Trica 2017-01-25
Semnez petitia
OANA PELLEA 2017-01-25
Semnez
Devis Grebu 2017-01-25
Semnez - indignat si revoltat - petitia.
Andrei Vacaru 2017-01-25
De acord cu petitia initiata de GDS
alexandru szavai 2017-01-25
Subscriu total contra celor doua ordonante privind gratierea si amnistia.
Vlad Russo 2017-01-25
Semnez!
Alin Fumurescu 2017-01-25
Subscriu si semnez!
Nicolae Prelipceanu 2017-01-25
Semnez petitia.
Lorena Boju 2017-01-25
semnez petitia
Anca Niculicioiu 2017-01-25
De acord cu continutul petitiei
Amana Ferro 2017-01-25
De acord.
Irma Eva Csiki 2017-01-25
Semnez petitia.
Irma Eva Csiki 2017-01-25
Semnez petitia.
Arghirescu Gabriela 2017-01-25
semnez petitia
ionel magiru 2017-01-25
Oamenii politici in situatie penala nu au dreptul sa desfiinteze justitia in acesta tara!!
Georgeta Boarescu 2017-01-24
Subscriu, semnez petiția
ion 2017-01-24
Semnez petitia.Sunt impotriva imunizarii in fata legii!
mircea dordoi 2017-01-24
semnez
Adrian Pruia 2017-01-24
Semnez petitia
Constanta Manoliu 2017-01-24
Semnez
Madalina Matei 2017-01-24
Semnez petitia.
Iuliu Cornel Triponescu 2017-01-24
Sunt de acord ca cele doua ordonanțe de urgentă au fost făcut cu dedicatie pt scăparea clasei politice penale de consecințe. Motiv pt care semnez aceasta petitie
Oana Nicoleta 2017-01-24
Am mai semnat cateva petitii.semnez si acum in speranta ca veti reusi sa stopati faradelegile PSDeului
Borsan Traian 2017-01-24
Economist, fost diplomat
Nicolae Drăgușin 2017-01-24
Semnez petitia
Oana Nicoleta 2017-01-24
Am mai semnat cateva petitii.semnez si acum in speranta ca veti reusi sa stopati faradelegile PSDeului
Viorel Angheloiu 2017-01-24
Sunt de acord cu petitia.
Novac Adriana Simona 2017-01-24
Semnez petitia !
Heytmanek Maria 2017-01-24
Semnez
Sorin Cimpean 2017-01-24
Semnez petiția
Irinel Papadopol 2017-01-24
Semnez petiția cu convingere și încredere.
Burciu Gabriela 2017-01-24
semnez petitia
Ioana Ieronim 2017-01-24
Nu trebuie pierdut ceea ce atât de greu s-a câștigat!
Cu speranță în vindecare, prin solidaritatea celor care mai au dragoste de țară, în sensul cel bun!
Ioana Ieronim
Tomovici Ovidiu 2017-01-24
Semnez!
Rieber Ioana 2017-01-24
De acord.
Ioan Badila 2017-01-24
Sunt impotriva adoptarii OUG privind amnistierea si gratierea.
V GABRIEL 2017-01-24
subscriu
Maria Heytmanek 2017-01-24
Sunt de acord cu cele prezentate și mă alătur protestului public împotriva ordonanțelor de grațiere și modificare a codului penal.
Iolanda Carausu 2017-01-24
Sunt pentru intarirea Justitiei. Sunt pentru transparenta, onestitate si adevar. Semnez petitia.
Sorin Heytmanek 2017-01-24
Semnez petiția și mă alătur protestului public.
Christa Zeca 2017-01-24
Semnez
Maria Heytmanek 2017-01-24
Sunt de acord cu cele prezentate și mă alătur protestului public împotriva ordonanțelor de grațiere și modificare a codului penal.
Bercu Geta 2017-01-24
Semnez
Alina Bodea 2017-01-24
Sustin petitia. Psd actioneaza mizerabil.
barbicioiu raj 2017-01-24
semnez petitia !
Novac Adriana Simona 2017-01-24
Semnez petitia !
Anisoara Ujica 2017-01-24
Cred ca toti oamenii cinstiti, mai ales cei care au ocupat o pozitie intr-o institutie publica si nu au folosit-o pentru castigul persoanal - prin mita, licitaatii trucate s.a., trebuie sa fie indignati. Semnez.
Cristina Popa - de Greef 2017-01-24
Împotriva grațierii și dezincriminării din România
RodicaCry 2017-01-24
Cata lipsa de onorabilitate la pesedistii astia !
Popa Maria Liliana 2017-01-24
Semnez petitia!
Stefan Petru Cotoarba 2017-01-24
Semnez petitia.
Victor Eduard Smeu 2017-01-24
Semnez petitia!
Doina Mihaela Popa 2017-01-24
Semnez petitia
eugenia filip 2017-01-24
Semnez petiția.
Cezar adina 2017-01-25
Semnez petitia.
Maria Dana Bunea 2017-01-24
Sunt de acord ca cele doua ordonanțe de urgentă au fost făcut cu dedicatie pt scăparea clasei politice penale de consecințe. Motiv pt care semnez aceasta petitie
Ana-Mihaela 2017-01-24
Semnez petiția
Ioan Dzitac 2017-01-24
Sunt împotriva grațierii și dezincriminării din România!
Mehedințu Bogdan Ionuț 2017-01-24
Semnez
Marina Fara 2017-01-24
Nu adoptării ordonanțelor privind grațierea și amnistia
Eugenia Duta 2017-01-24
Ferm impotriva celor doua ordonante.
Cornelia Popescu 2017-01-24
Sunt impotriva gratierii colective si a dezincriminarii oricaror fapte de coruptie Semnez
Camelian Propinatiu 2017-01-24
Analiza literară e şocată de impresia că ordonanţele de nedepedepsire a corupţiei recente şi de încurajare a celei viitoare sunt aşteptate cu drag de mai toate partidele, precum şi de o parte a politicienilor civici şi a ecranacilor, care nu le discută, ci schimbă vorba, sprijinindu-le prin distragerea atenţiei electoratului!
cristi corobana 2017-01-24
semnez
lexandru Popescu 2017-01-24
Semnez petitia si ma declar ferm impotriva acestor ordonante
Sanda Pacuraru 2017-01-24
Semnez petitia
Luminita Isaic 2017-01-24
Ma declar ferm impotriva adoptarii ordonantelor privind gratierea si amnistia, masuri dedicate fostilor, prezentilor si viitorilor corupti si jefuitori ai Romaniei!
Alice 2017-01-24
Oameni buni, am şi eu o problemă: vă rog, nu mai spuneţi "victorie masivă", "rezultat istoric" şi alte gogoriţe din astea. Victorie masivă a fost a lui Iohannis, că a luat peste şase milioane de voturi, nu a PSD-ului că a luat peste trei milioane. Lăsaţi-le naibii de procente. Un procent bun dintr-un număr mic de votanţi nu înseamna "victorie masivă". Aşa le daţi nas la PSD-işti să creadă că au fost votaţi să fie dictatori.
marina balasoiu 2017-01-24
semnez impotriva celor 2 ordonante privind amnistia si gratierea
Constantinescu Gabriela 2017-01-24
Împotriva grațierii și dezincriminării din Romania!
O marsavie fara de margini!
Ionescu Robert 2017-01-24
Oare de ce nu putem fi o țara normala?
Ioana Manea 2017-01-24
De acord.
Oancea Dumitru 2017-01-24
Semnez!
Dumitru Talos 2017-01-27
De acord
Maria Gorea 2017-01-26
Semnez
Total 325 comments.
Mai multe din Apel 22
27478
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22