Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRaiul știrilor false (II)
2017-01-24
2
Comunitatea media din România încearcă să tragă semnale de alarmă în privința unor site-uri sau pagini suspecte care transmit sistematic știri false.

 

Când se vorbește despre abundența știrilor fal­se și despre soluții împotriva răspândirii lor pe rețelele sociale, mai ales pe Facebook, tre­buie pusă și problema publicului. Vor con­su­matorii de media știri fac­tuale, îi interesează ca jur­na­liștii să verifice informațiile și să le livreze știri veridice, vor oamenii investigații care să dezvăluie corupția, manevrele politice necurate și păcatele candidaților la diverse dre­gă­torii? Un răspuns îl dă con­duita românilor în alegeri: au fost aleși primari cu cătușe la mâini, parlamentari cu condamnări penale, iar numirea în funcții a unor indivizi aflați în cer­cetare pentru corupție nu provoacă pro­test sau, cel puțin, nu produce masă critică. Mitul alegătorului care are întotdeauna drep­tate e o iluzie: depinde cât de bine informat e publicul și cât de exigent este electoratul.

 

Marea problemă a societății românești rezidă în pierderea busolei morale. Mass-media au ce­dat, deontologia profesională nu reprezintă o preocupare prioritară pentru unii jurnaliști. Poate doar atunci când se utilizează cu ne­ru­și­nare de către mercenarii presei termenul de „deontologi“, în mod peiorativ, pentru a-i stig­matiza pe „fraierii“ care invocă principiile etice ale meseriei. Cele mai primitive manipulări au putut fi realizate cu complicitatea unor companii media in­te­resate să propage nea­de­vă­ruri, în beneficiul unor gru­puri politice sau al patronilor. Fenomenul „televiziunilor de știri“ (Antena 3, RTV, B1 TV, Realitatea TV), un model me­diatic cu pronunțat specific românesc, având patroni certați cu legea, a intensificat jocul manipulărilor cu adresă politică. Atacul la justiție, atacul la instituții ale democrației este permanent. Una dintre știrile false vehiculate intens în timpul cam­pa­niei electorale pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2016 a fost „Cioloș - fiul ne­le­gitim al lui Soros“. O investigație realizată de Sorin Istrate și Lucian Mândruță arată că fi­rele duc spre membrul unui partid politic, ALDE, interesat să îl compromită pe premierul Cioloș, vector de imagine pentru un partid rival, PNL. Dar „știrea“ a fost lansată, re­dis­tribuită de sute de ori pe site-uri obscure și a intrat astfel în conștiința publică, intoxicând o parte din public. La protestele din 22 ia­nuarie 2017 împotriva ordonanțelor de ur­gență, Antena 3 s-a întrecut pe sine în ma­nipularea imaginilor și mesajelor. Prin filmări limitative, operatorii Antenei 3 au încercat să diminueze vizual participarea celor peste 20.000 de protestatari în Capitală. Mesajele vu­vuzelelor RTV gen Cristoiu, Chirieac, Abra­ham, Ciutacu, Drăgotescu etc. au încercat să acrediteze în mod fals că în stradă sunt „sorosiști“ plătiți, că este implicat SRI în or­ga­nizarea protestului, că e „lovitură de stat“, că este necesar un contra-protest organizat de PSD. Mesajul a fost amplificat de in­ter­ven­ția unui oficial pe Facebook, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și al PSD, care a introdus termenul de „nouă mi­ne­riadă“ condusă de președintele Iohannis.

 

Ce e de făcut? Ministrul german al Justiției a ce­rut ca legea, care prevede în Germania pâ­nă la cinci ani închisoare pentru răspândirea de informații false, să fie aplicată drastic, inclusiv platformei Facebook. În România, „Co­municarea de informații false“ din Codul Penal este o infracțiune referitoare la secu­ri­tatea națională, deci nu se aplică cotidian. Exis­tă suplimentar soluția daunelor civile, când persoanele sunt lezate prin publicarea cu intenție a unor informații false. Comu­ni­tatea media din România, atât cât poate ea să funcționeze în baza unor principii, încearcă să tragă semnale de alarmă în privința unor site-uri sau pagini suspecte care transmit sistematic știri false. Recent a fost publicat pe portalul Republica un Mic ghid de site-uri dubioase, jurnaliști și specialiști IT se unesc pentru a contracara fenomenul și apar, chiar dacă rar, proiecte de media literacy pentru a oferi publicului anticorpi împotriva minciunii, dezinformării, manipulării. Un proiect de detectare similar cu altele din Occident a început să funcționeze și la noi sub numele de factual.ro, care se definește ca „Primul site de fact-checking pe politicile și de­cla­rațiile publice din România“. Sunt măsuri ti­mide, poate insuficiente, împotriva intoxicării care subminează nu doar credibilitatea mass-media și a unei profesii respectabile ca jur­na­lismul, ci însăși democrația. Contracararea efec­telor este o prioritate, spune profesorul Paul Bradshaw de la Birmingham City Uni­versity, fiindcă „știrile false amenință să dis­crediteze democrația peste tot în lume“.

 

(Fragment dintr-un studiu inclus în volumul în curs de publicare de UBB la Editura Tritonic.)

TAGS : PSD SRI ALDE Cioloș
Comentarii
The Daily Post Truth 2017-01-26
Sa va zic ieri cum m-a dat afara de la veterinari, din PSD si din PNL. Ma uit dis dedimineata pe la 10 asa pe geam si ce sa vad. Ca vinea galagie mare de-afara. Fugea dupe caini blocului toate. Si Marita si Verginica si nea Petcu. La prins pe Ciupel, asai zice ca mai musca el pe ai mai batrani, da nu rupe saracu, e cuminte. Cred ca de foame saracu. Apara blocu de straini. Se certa ca hotii de cai. Cobor repede sa vad pe cine a muscat iar Ciupel saracu. Nu musca, se dadea bani pentru la cine are cani de la PSD cica. A spus Gadea la televizor ca se da iar de la PSd cate 30 de lei de caine si 100 de om care se duce la manifestatie la PSD. Ei se certa pe Ciupel saracu. Am urcat iute la seful de scara sa ma interesez carei treaba cand ne adunam si cat se da de om, ca el organizeaza oameni pentru la miting. A spus ca nu e inca stabilit dar ca sa informat, a sunat la Antena 3 si a zis ca deocamdata nu se organizeaza nimic. A sunat si a verificat si la ceilalti sefi de scara de pa strada si sau inteles sa se anunte intre ei daca e rost de o manifestatie ceva. Dar a zis ca se plateste si caini, a dat la televizor. Ca eu am mai pierdut o manifestatie dinasta ca eram la piata, sau nau vrut sa ma anunte. Nu mai era niciun caine decat pisica a lu madam Roventa de la 2 pe scara. Duc pisica la adapostul de animale moartea caprioarei zice veterinaru ca nu primeste pisici dar eu leam zis ca o dau la schimb pe un caine. Atunci a fost de acord ca a zis ca oricum cainii se mancau iintre ei de foame si pisica e bine venita. Mai impusca doi iepuri cu un foc a zis veterinarul. Am zis ca daca are sami dea si mie un iepure dar ma injurat si ma dat afara cu un caine. Am mers apoi la PSD ca stiam unde sunt langa magazinul ala unde merg deobicei ca au niste conserve excelente pentru caini. Numi da drumul la PSD inauntru tot face semne prin sticla ca nu e manifestatie sa plec. Trebuie sa insisti sa te zbati, am intrat peste si mam prezentat: sunt un caine si un om, cand e manifestatia zic, cat se da, ce trebuie strigat tot Basescu la puscarie?. Ma injurat ca Basescu a trecut la PSD acuma si atunci am zis sa strig Traiasca Basescu? A inceput sa ma injure ca PSD nu da nimica ca la PNLse da 100 de euro lde om si 30 de caine. Nea dat afara si am plecat cu cainele. Trebuie sa treci strada dincolo cum mergi spre centru pe dreapta dar era lumina stinsa nimeni nimic la peneleu. Astia sa dus sigur doar ei la manifestatie si sia impartit toti euro intre ei singuri. Astia tot burghezi si mosieri a ramas nimic la popor.
ion ion 2017-01-30
Noroi de Ferentari.
Total 2 comments.
Recomandari
10414
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22