PNL și USR depun moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Băsescu își anunță sprijinul

Dora Vulcan | 01.02.2017

Liderii PNL si USR, Raluca Turcan si Nicusor Dan, au anuntat ca depun o motiune de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, dupa ce ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost adoptata marti pe furis, la orele serii. Intrat la scurt timp în conferință de presă, Traian Băsescu, liderul demisionar al PMP, a anunțat că partidul său va semna moțiunea, chiar dacă nu este ”în remorca PNL” și le-a recomandat jurnaliștilor să ”scoată din calculator” orice posibilitate ca PMP să fuzioneze cu PNL.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Textul documentului a fost finalizat, iar semnaturile necesare au fost deja stranse de la parlamentarii PNL si USR, astfel incat motiunea poate fi depusa chiar în aceeași zi, au anuntat sefii celor doua partide, care au avut anterior o intalnire.

 

"Am finalizat textul motiunii si strangerea de semnaturi, astazi vom depune motiunea de cenzura impotriva Guvernului PSD-ALDE si impotriva legiferarii hotiei", a declarat Raluca Turcan.

 

La randul sau, Nicusor Dan a sublinit ca "momentul este extrem de grav si necesita din partea Opozitiei instrumentul cel mai puternic, care este motiunea de cenzura".

 

"Sunt aproape 90 de semnaturi ale parlamentarilor PML, peste 30 de la USR, ii asteptam si pe colegii de la PMP", a continuat Nicusor Dan.

 

"Ar fi trebuit sa ne vedem si cu domnul Tomac, inca nu a ajuns, speram ca vor fi in continuare deschisi sa sustina aceasta motiune. In momentul de fata, noi avem numarul de semnaturi necesare", a punctat si Turcan.

 

Apel la unitate

 

Anterior,  Turcan scria pe Facebook ca "PNL cere demisia intregului Guvern! Daca nu demisioneaza, astazi depunem motiunea de cenzura". Cum Cabinetul Grindeanu nu a dat semna ca s-ar gandi la demisie, documentul va fi depus astazi, dupa cum au anuntat cei doi lideri.

 

Sefa liberalilor a subliniat ca "gestul PSD si ALDE este fara precedent in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cu consecinte politice, economice si de imagine greu de estimat".

 

"Sintagma 'noaptea ca hotii' se potriveste perfect pentru ce au facut PSD si ALDE. (...) Nimic din aceste saptamani nu a fost despre oameni, despre cei multi. PSD si ALDE sunt partide care guverneaza doar pentru liderii lor si pentru protejatii politici, sfidandu-i pe cei multi. Pretul pentru aceasta lovitura data Justitiei il vor plati cetatenii romani", a precizat Turcan.

 

Totodata, intr-o transmisiune live pe reteaua sociala, presedintele PNL a facut apel la toate partidele de Opozitie sa semneze motiunea de cenzura impotriva Guvernului PSD-ALDE si "catre toti parlamentarii de buna credinta sa voteze motiunea de cenzura".

 

Referitor la demisia in bloc a parlamentarilor PNL pentru a se ajunge la alegeri anticipate, scenariu vehiculat de unii liberali, Turcan a spus ca, in opinia sa, aceasta nu este o solutie.

 

"Azi avem o sedinta in care decidem pasii politici alternativi pe care PNL poate sa ii aiba. PNL trebuie sa aiba un comportament responsabil, pentru ca intra intr-o batalie politica de uzura, cert e ca PSD si ALDE nu se vor opri aici. Avem datoria sa luam acele decizii care pot sa aiba finalitate. Trebuie sa uzam de toate instrumentele parlamentare: motiune de cenzura, protest parlamentar, mesaje publice, solicitari constante de demisie la adresa Guvernului si dezbateri parlamentare serioase, cu argumente.

 

Mi s-ar parea imatur politic sa ies intr-un heirupism general (...). Finalitatea ar putea fi alegerile anticipate, daca Guvernul isi da demisia. Procedura e de mai scurta durata decat daca un numar de parlamentari si-ar da demisia. Pe lista partidului ar intra urmatorii parlamentari, apoi intra de la alte partide, pana se epuizeaza lista", a spus Turcan.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22