Abrogarea si plecarea. O lectie obligatorie

Atitudinea camarilei lui Dragnea arata ca n-a inteles chiar nimic din ceea ce i se intimpla si din schimbarile din societate. Sunt toti prizonierii mentalitatii anilor 1990.

Andreea Pora 05.02.2017

De același autor

 

 

Dupa cinci zile de proteste de o amploare care le da frisoane, dupa punerea la zid venita din partea Europei si Americii, dupa ce tot sistemul de justitie, fara exceptie, s-a revoltat impotriva nenorocitei de ordonante, au facut un pas inapoi. Unul bâlbâit, obraznic si las in acelasi timp, in mintea lor cautind de fapt portite prin care sa se scoata. N-au reusit decit sa infurie si mai tare multimea, care a atins o cifra record  simbata seara.

 

Grindeanu i-a ”dat in fapt”, totusi nu-i chiar atit de prost sa nu stie  diferenta dintre ”abrogare” si ”prorogare”, semn ca aminarea e o varianta de lucru. Dragnea a ramas pitit dupa ce a lansat buzduganul la DcNews, site afiliat PSD. L-a trimis la inaintare pe Tariceanu, unul dintre cei detestati politicieni ai momentului, care si-a recitat partitura bine stiuta: forte oculte doresc destabilizarea tarii, Iohannis e instrumentul lor, strada e manipulata de  servicii, dictatura strazii e intolerabila, ambasadele sunt idioate si nu pricep nimic, etc. La RTV l-au scos de la naftalina pe Ghita, Bogdan Chiriac o tinea  langa cu lovitura de stat, iar Codrin Stefanescu abera cu mitingul pe care il va  organiza PSD-ul. Si se mai  mira ca li se cere ”abrogati si-apoi plecati”.

 

Neincrederea in pesedisti, convingerea ca sunt capabili de orice miselie nu poate fi atenuata nici de mama abrogarii. Sigur, este pasul minim obligatoriu fara de care efectiv tara ia foc, orice smecherie vor incerca nu va face decit sa agraveze lucurile. Daca duminica nu ABROGA simplu si clar ordonanta in totalitatea ei, nu doar articolul care  se  refera la  abuzul in serviciu, nu o publica imediat  in Monitorul Oficial, iar luni parlamentul nu se intruneste in sedinta de urgenta ca sa APROBE ordonanta de abrogare- acestia sunt pasii obligatorii care trebuie urmati si anuntati limpede- cred ca si-au dat foc la valiza. Nu stiu daca sunt constienti ca potestatarii nu vor ceda, ba din contra. Dar nu va fi suficient. Au  impins lucrurile prea departe cu minciunile si sfidarile lor si trebuie sa raspunda politic pentru asta.

 

Guvernul Grindeanu trebuie sa plece, nu doar Iordache, oricum pus acolo pentru sacrificiu, ci toti. Este de neacceptat ca la conducerea tarii sa ramina niste indivizi care s-au comportat ca o banda de gangsteri. O  parte a PSD cred ca intelege deja asta.  Mai cred ca intelege si  ca protestele nu vor inceta pina atunci.

 

Oricit o fi Dragnea de vataf, oricit or depinde de el multi din PSD, evidenta se impune totusi: omul a reusit marea performanta sa arunce la gunoi victoria din alegeri. Iar daca nu i se va da peste degete si nu va fi readus cu picioarele pe pamint  (eventual, al Teleormanului), va nenoroci in  timp record partidul. Si pentru ce?  Ca sa scape el si  citiva zeci de borfasi de lux de puscarie! Putin probabil ca PSD sa accepte sa arunce pe cascada Niagara pentru asta.

 

Sunt convinsa ca protestele vor continua pina la caderea guvernului Grindeanu si pentru ca trebuie sa li se dea o exemplara lectie. Chiar daca cistigi alegerile nu poti sa-ti permiti orice. Pentru ca lucrurile sa nu se mai repete, guvernul Dragnea-Grindeanu trebuie sa-si primeasca lectia si sa plece. Si, atentie, pe urmatorii trebuie sa se stea cu ochii ca pe un butoi cu pulbere.

 

Pe de alta parte, nu cred ca alegerile anticipate, asa  cum solicita  voci din piata, sunt o  soluutie. PSD a cistigat alegerile si trebuie lasat sa guverneze, cu alta echipa  si alt stil, evident, tinut in haturi de societatea civila si opozitie,  dar are  acest drept democratic. Fortarea anticipatelor nici nu este posibila  si nu ar  face decit  jocul celor care sustin ca asta s-a urmarit de fapt: intoarcerea  votului.  Masinaria de propaganda deja s-a pus in miscare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22