Grindeanu: Am castigat alegerile, nu demisionez. Situatia lui Iordache o voi decide joi

Iulia Mincu | 05.02.2017

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica seara, ca nu isi va demisia din fruntea Guvernului, pentru ca PSD a castigat alegerile cu milioane de voturi.

Pe aceeași temă

 

 

"Noi (...) saptamana viitoare avem doua incercari in Parlament. Pe de o parte, bugetul, in care spuneam ca am prins pe fiecare minister in parte, pe fiecare institutie in parte finantari pentru masurile prevazute in programul nostru de guvernare, astfel incat ceea ce am promis la oameni sa se si regaseasca in bugetul de stat, si avem motiune de cenzura. Asta este jocul democratic si cred ca trebuie sa revenim cat se poate de urgent la aceste notiuni.

 

Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin motiune de cenzura, pentru ca cealalta, cea prin care mi-as da eu demisia, nu se poate - fiindca nu mi-o dau. In acest moment Romania este impartita in doua. Eu am facut apel la calm pentru ca am castigat alegerile, noi PSD impreuna cu ALDE. Si am primit mandat din partea cetatenilor si milioane de voturi", a spus premierul la Antena3.

 

Prim-ministrul a explicat, din nou, si care au fost motivele pentru care a decis sa retraga ordonanta de modificare a Codurilor Penale.

 

"Am analizat in toate aceste zile argumentele pro-ordonanta, care au fost foarte multe, argumente care majoritatea dintre ele se sustin in continuare, si ce a spus si cealalta parte, fie ca vorbim de adversari politici, de institutii sau, foarte important in aceste zile, de reactia pe care am vazut ca a starnit aceasta ordonanta. Am zis sa facem primul pas catre detensionarea acestei situatii si l-am facut", a spus Sorin Grindeanu.

 

Ce se intampla cu ministrul Justitiei

 

Intrebat ce a vrut sa spuna, sambata, cand a afirmat ca ministrul Justitiei "isi asuma raspunderea pentru ordonanta care a fost abrogata", Grindeanu a declarat ca i-a cerut sa clarifice de ce s-a ajuns aici.

 

"Florin Iordache a lucrat la acesta ordonanta (de abrogare a OUG 13/2017 - n.red.) impreuna cu personal din Ministerul Justitiei. In zilele urmatoare are de sustinut bugetul. Eu i-am cerut sa clarifice de ce s-a ajuns aici, sa vina sa clarifice, sa isi asume si dupa aceea sa iau decizia. Si o voi lua legat de Ministerul Justitiei.

 

Este clar ca anumite lucruri care tin de modul in care am stiut sa explicam aceasta ordonanta au fost deficitare. Sunt cateva zile in care e singur in minister. Florin Iordache isi va asuma ceea ce nu a facut bine. Daca nu, dupa aceste zile, voi lua o decizie cu privire la ce inseamna pozitia dansului acolo", a declarat Grindeanu.

 

Ulterior, la RomaniaTV, prim-ministrul a adaugat ca "Florin Iordache, in ultimele 2 zile, a ramas fara secretari de stat, e singur in acest moment la Ministerul Justitiei. (...) I-am dat cateva zile in care sa isi sustina bugetul in Parlament, fiind acest vid de putere. Dupa aceste zile, autoevaluarea dl Iordache sau evaluarea mea va duce la o decizie".

 

La randul sau, liderul PSD Liviu Dragnea a spus la Romania TV ca a avut o discutie cu ministrul Justitiei, iar acesta si-a asumat comunicarea deficitara.

 

"Dupa motiunea de cenzura, dupa picarea ei miercuri, sa aiba premierul si ministrul Justitiei o discutie si premierul sa ia o decizie, miercuri sau joi, daca il tine pe ministrul Justitiei. Mi se pare o abordare fireasca.

 

Am avut deja o discutie cu primul-ministru si a spus ca este decizia dumnealui. Inteleg ca ministrul Justitiei si-a asumat comunicarea deficitara", a spus Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22