Dragnea, abrogat

Dragnea & Gașca sunt captivi în străfundul unei peșteri. Ieșirea e blocată de un zid de mistificare. Dincolo, în viața reală, lumea s-a schimbat fără ca ei să prindă de veste.

Andreea Pora 07.02.2017

De același autor

 

Au abrogat-o. Au fost puși cu spatele la zid și n-au avut încotro. Dar au căutat până în ul­ti­ma clipă fisuri prin care să se strecoare. Nu le-au găsit și au trebuit s-o semneze. Scrâș­nit, schimonosit, plini de ve­nin și poftă de răzbunare. Abro­garea e însă mai mult de­cât un război pierdut, e în­ce­putul sfârșitului. Pentru că n-au înțeles chiar nimic din ceea ce (li) s-a întâmplat. Dragnea și gașca lui sunt ire­me­diabil captivi mentalității ceaușiste și iliesceniste. Ca și ei, sunt convinși că în spatele protestelor se află forțe străi­ne, interese oculte, bani mulți, sorosiști și ire­dentiști, prostime ușor de manipulat. O re­pe­tă ca papagalii de dimineața până seara. Și as­ta nu doar pentru a denigra, programatic, ce­le mai mari manifestații de la Revoluție încoa­ce, ci și din convingere. E paradigma în care ei și ai lor au funcționat mereu de 27 de ani încoace. Pentru că protestele lor n-au fost ni­ciodată spontane - cu excepția acelor mi­tin­guri de câteva sute/mii de pensionari, de oa­meni care cereau ceva în plus, din același alu­at cu aplaudacii de la mineriadă. Doar ei, pe­se­diștii, știu cât efort au trebuit să depună pen­tru a umple stadioanele sau piețele. Con­vo­catoare la partid, primărie, școli, autobuze, tre­nuri, bani, mâncare, aranjamente cu sin­di­catele, grafice, desfă­șu­ră­toa­re. Complicat, trans­pirație mul­tă, res­pon­sa­bi­litate. Dacă nu ies la nu­măr? Vi-l amintiți pe Ponta tropăind în 2012 în frun­tea sindicaliștilor și a or­ga­ni­za­țiilor județene? În spa­te, o ma­re de pancarde: Or­ga­ni­zația PSD Gorj, Teleorman, Fe­derația Sindicatelor X și Y. La intrarea în București, o ma­re de autocare. Ei doar as­ta știu. Și atunci, cum să înțeleagă?

 

Dragnea & Gașca sunt captivi în străfundul unei peșteri. Ieșirea e blocată de un zid de mis­tificare. Dincolo, în viața reală, lumea s-a schimbat fără ca ei să prindă de veste. Sutele de mii de protestatari, ieșiți din somnolență, au reacționat nu doar la mișelia ordonanței hoațe. Au reacționat în primul rând la tupeu, grosolănie, iresponsabilitate, șmecherie. La ticăloșia agresivă și periculoasă. La atentatul asupra unor cutume instituționale și con­trac­te sociale. Din peștera zidită, gașca amorală a lui Dragnea nu are cum să priceapă me­ca­nis­mele morale care duc la revoltă. Principiile și ideile care poartă lumea înainte și o scot din letargie. Sau interesele acestei clase sociale de mijloc pe care au rejectat-o și disprețuit-o constant. E ca și cum ai cere unei moluște să admire răsăritul sau să citească Decalogul.

 

(Lideri PSD-ALDE, acompaniați de ziariștii din dotare, îi acuzau, de exemplu, pe manifestanți că sunt „bine îmbrăcați“, „au telefoane mo­bi­le scumpe“, „cărucioare de 500 de euro“, tră­gând concluzia că nu „lucrează la stat“ și nu „plătesc taxe“.)

 

Dragnea & Gașca nu vor ceda. Vor face câțiva pași înapoi până trece valul, vor sacrifica pro­babil un om-fular ca Iordache, după care o vor lua de la cap. Mai precauți, mai abili, dar la fel de tenaci în urmărirea scopului. Deja au fă­cut peste noapte un proiect de lege copy-paste după Ordonanța 13. În aceeași noapte în care au decis s-o abroge. Acum se bâlbâie, prinși, iarăși, cu mâța-n sac. Că proiectul l-a tri­mis Iordache, că Grindeanu e niznai, că l-au retras, că una, că alta. Intenția ticăloasă a exis­tat însă, n-au cum s-o nege. Vor mima, cum au mai făcut, dezbaterea, consultarea sis­te­mu­lui de justiție, a societății civile (a căror opi­nie o cunosc deja), dar în parlament vor face tot ca ei. Doar au câștigat alegerile, au ma­joritatea, „legitimitate“ și pot călca pe cap opo­ziția. Așa cum vor să-i calce pe cap pe pro­testatari, mințind, manipulând și ame­nin­țând. Cu contramitingurile lor pe bază de au­to­buz, carnet de partid și convocator. Cu „răz­boiul civil“ și suspendarea lui Iohannis. Pre­siunile în zona asta se concentrează. Se vor du­ce cu explicații la occidentali, îi vor dez­manipula ei. Meleșcanu și Brichall au plecat deja în turneu cu jalba minciunilor în proțap.

 

Nu le va ține însă nimic, pentru că nimeni nu mai are încredere în ei. Occidentul s-a lă­mu­rit ce hram poartă, sunt terminați pe plan ex­tern. Iar după „revoluția civică“, românii vor sta cu ochii pe ei ca pe bomba nucleară. Si­gur, nu pot ieși la infinit în stradă, pentru că toate protestele au un suflu al lor, dar vor fi „vigilenți“. PSD va trăi sub presiune, așa cum și trebuie să fie.

 

Poate că PSD va sta la putere patru ani, dar ale­gerile prezidențiale le-a pierdut de pe acum. Și dacă nu scapă de gașca Dragnea, va pier­de și parlamentarele. Deocamdată, în par­tid sunt doar câteva fisuri, oameni care au re­fuzat să pupe inelul lui Dragnea. Dar fisurile se vor mări cu timpul. Pentru că Dragnea e in­capabil să iasă din peșteră și va termina par­tidul. Deja a aruncat victoria în alegeri la gu­noi, sondajele încep să vorbească. La Iași, PSD a pierdut într-o săptămână 23%. La Bu­cu­rești cam de două ori pe atât.

 

Pesediștii își carotează întotdeauna liderii ca­re pierd alegerile. Cu atât mai mult îi vor de­ca­pita pe ăia care își bat joc de victorie pen­tru că li s-au suit gărgăunii la cap și le-a co­bo­rât frica în pantaloni. PSD nu va avea altă soluție decât să abroge gașca Dragnea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru partid. Pentru noi toți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22