Kelemen Hunor nu ştie încă dacă funcţionează ori nu parteneriatul cu PSD/ALDE

E.b. | 07.02.2017

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că nu este o decizie inspirată ca Uniunea să renunțe acum la colaborarea parlamentară cu coaliția de guvernare, așa cum au solicitat mai mulți membri ai comunității maghiare, dar nu exclude ca acest lucru să se întâmple în viitor.

Pe aceeași temă

 

"De fapt, nici nu am încercat să vedem cum funcționează acest parteneriat parlamentar, această colaborare parlamentară, fiindcă abia a început sesiunea parlamentară. Eu, totuși, spun că ar trebui să vedem dacă funcționează sau nu. Noi am prevăzut că la sfârșitul sesiunilor parlamentare, în cazul nostru (...) la sfârșitul sesiunii de primăvară, vom face o analiză și dacă vom constata că lucrurile nu merg, se poate întrerupe. Dar să rupi o astfel de colaborare fără să încerci să o umpli de conținut, fără să vezi dacă funcționează sau nu, nu este poate cea mai inspirată decizie. Dar s-ar putea să ajungem acolo, la un moment dat", a spus Kelemen Hunor.

 

Acesta a explicat că, potrivit protocolului parlamentar, susținerea se acordă în domeniile în care UDMR este consultat și dacă se ajunge la o înțelegere. Kelemen a punctat că Uniunea a criticat modul în care s-a făcut modificarea codurilor, în legătură cu care nu a fost consultată și pe care a considerat-o o greșeală.

 

"Eu nu aș începe sesiunea cu o astfel de decizie, mai ales că în acest moment, în privința Codurilor, noi am criticat coaliția și Guvernul, în primul rând. Am spus de la bun început că nu suntem de acord cu ceea ce au făcut și nu am fost solidari cu deciziile Guvernului și cu deciziile coaliției, fiindcă nici nu era cazul și noi am considerat că este o greșeală. (...) Noi suntem în acest moment la început de mandat și trebuie să vedem cum putem proiecta următorii trei-patru ani, cu cine, în ce condiții și în ce termeni. Dacă renunți la această colaborare, ar trebui să închei o altă înțelegere cu cineva, cu opoziția bănuiesc, dar nu există opoziție unită. Ar trebui să promită ei ceva sau, să ne aruncăm în gol înainte să încercăm dacă funcționează sau nu funcționează, nu mi se pare cea mai inspirată decizie", a punctat Kelemen, care a adăugat că acceptă și încearcă să înțeleagă raționamentul solicitării venite din parte mai multor membri ai comunității maghiare.

 

O petiție online a fost lansată zilele trecute de organizatorii manifestațiilor de protest de la Odorheiu Secuiesc, prin care se cere parlamentarilor UDMR să se delimiteze 'categoric față de actualul Guvern și să denunțe orice fel de parteneriat cu puterea politică'. Inițiatorii petiției le-au transmis parlamentarilor maghiari că nu au primit mandat pentru intra 'într-un parteneriat cu un asemenea guvern' și de a-i apăra pe cei care încalcă legea, acest lucru fiind 'inacceptabil'.

 

De altfel, luni seara, în Piața Marton Aron din Odorheiu Secuiesc, aproximativ 20 de persoane s-au adunat, în semn de solidaritate cu societatea civilă din România și pentru a susține petiția adresată parlamentarilor UDMR, care este promovată în mediul online.

 

"Credem că trebuie să ne solidarizăm cu societatea civilă din România, care, pe drept, este foarte revoltată. Credem că nimeni nu are voie să guverneze și să legifereze în acest hal, cum a făcut actualul guvern, pe furiș. Nu pentru asta au votat oamenii! Deci, continuăm solidarizarea cu țara și adresăm și politicienilor noștri din UDMR o petiție prin care le cerem să se delimiteze de Guvern și să renunțe la parteneriat", a declarat unul dintre protestatari, conform Agerpres.

 

Organizatorii acțiunii de la Odorheiu Secuiesc au obținut autorizație pentru a protesta în fiecare seară, până în 11 februarie. 

 

Aliaţii parlamentari din UDMR ai coaliţiei de guvernare consideră că actualului Cabinet Grindeanu îi va fi foarte greu să gestioneze situaţia provocată de OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

 

"Va fi greu, dacă nu imposibil, cu aceste bâlbâieli, să existe, cu acest guvern, o guvernare coerentă şi transparentă şi corectă, fiindcă asta este situaţia. Nici două luni de la alegeri nu au trecut şi au reuşit să mobilizeze împotriva lor o mare parte din societate, ceea ce nu s-a întâmplat în 27 ani. La mijlocul mandatului, după un an, după trei, cum a fost cu Guvernul Boc, cu Ciorbea, de exemplu, dar nici după nici două luni de zile. Deci, e ceva uluitor", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, conform Evz.ro.

 

Potrivit acestuia, va propune UDMR ca parlamentarii maghiari să nu participe la votul de la moţiunea de cenzură prin care PNL, USR şi PMP vor să răstoarne Guvernul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22