9000 de oameni la Guvern pe viscol și-o ninsoare deasă.Alte câteva mii în țară:”Nu plecăm!”LIVE

Dora Vulcan | 08.02.2017

Protestatarii s-au adunat și miercuri în Piața Victoriei, pentru a noua zi consecutiv, pentru că nu mai au încredere în Guvern, nici măcar după ce acesta tocmai a scăpat de votul unei moțiuni de cenzuri, după un rezultat altfel previzibil dat fiind controlul majorității în Parlament. Protestatarii spun că vor continua să vină în ciuda avertizării de cod galben de ninsori si viscol.

Pe aceeași temă

Mitingul a continuat și la Cotroceni, unde tentativa președintelui de a stabili un dialog cu cele câteva sute de protestatari s-a soldat cu eșec. Protestatarii nu doar că au manifestat ostilitate maximă și că nu au renunțat la huiduieli  - ba chiar și le-au întețit în timpul tentativei acestuia de a stabili un dialog - dar nici nu au formulat vreo revendicare anume care să justifice motivul ieșirii lor în stradă. Ei s-au rezumat la strigături și huiduieli, cu acele mesajele halucinante pe care PSD le lansează de câteva zile prin unele dintre gurile sale de foc: Iohannis e străin, e neamț, e nepotul lui Hitler, a rupt România în două ș.a.

 

 

 

 

BBC News transmite LIVE din Piața Victoriei și comentează aproape neobosit explicând ce înseamnă DEMISIA și HOȚII

 

 

22:56 - În fața Guvernului au mai ramas doar cativa oameni. Protestele de la Cluj-Napoca, Sibiu si Iasi, la care au participat peste 7.000 de oameni, in ciuda ninsorii si a gerului, s-au incheiat. Aproximativ 5.000 de clujeni au iesit in strada pentru a cere demisia Executivului, in timp ce la Sibiu in jur de 2.000 de persoane au marsaluit prin centrul orasului. La Iasi, aproape 500 de oameni au protestat, pe o ninsoare puternica, in Piata Unirii, transmite ziare.com.

 

22:24 - Actorul Dragos Bucur a postat un mesaj tulburător pe pagina sa de Facebook :

 Mă simt dezarmat, aproape au reușit. Deja ma gândesc să fugim de toate astea și din fericire suntem printre cei care pot face asta. Corfu e frumos...Mă gândesc ce rost are să mai ies și să să cer să fie decenți și să nu fure.

O să ies și o să strig la voi pentru că îmi e rușine de copiii mei!

Dacă mă vor întreba copiii peste 25 de ani eu ce am facut, am sa fiu cu inima împăcată pentru ca voi avea ce sa le răspund! Am sa le spun că am incercat cel puțin, că nu m-am băgat în pat pentru că era frig si ningea sau că mi-a fost frica ca nu cumva sa "intru in vizor". Sunt dezarmat și cu puține sperante, dar felul în care reacționez la arogantā, superioritate închipuită, lipsa de respect și nesimțire m-au făcut aproape celebru prin lumea cinematografiei:) Ajung in 20 de minute!”

 

22.00 - Se aprind iar lanternele de la telefoane și se strigă întruna: ”Demisia!”  și ”Hoții!” Corespondentul BBC transmite în direct și le explică ascultătorilor ce strigă protestatarii.

 

21:32 - Mitingul de la Palatul Cotroceni s-a incheiat, dupa mai mult de doua ore, numarul de participanti atingand un maximum de aproximativ 400.

 

21:27 - Protestatarii sunt in numar de 9.000 in Piata Victoriei.

 

21:23 - Declaratii ale manifestantilor de la Cotroceni, citati de Mediafax, dupa plecarea presedintelui Klaus Iohannis.

 

"Nu l-am lasat sa ne spuna, ne-am exprimat vehement. Acesta a fost un teatru care ne-a manevrat frumos ce-i drept, e normal la Serviciile ce le are dansul sa poata sa ne manevreze, nu aveam cum sa ne manifestam decat nervosi, oricum jos palaria pentru Servicii. Presedintele sa nu manipuleze, sa fie echidistant, trebuie sa-l iubim, dar sa arate ca e al nostru, nu al unei parti din tara. Are capacitatea, puterea are cu ce".

"Sa dea banii inapoi pe casa pe care a furat-o. Un presedinte care fura case sa nu spuna la popor ca ceilalti sunt penali. El ne da lectii de integritate morala. Ne-a sfidat pe toti in Parlament, parca e nepotul lui Hitler".

"A stat doua minute si a fugit. A venit sa vada fraierii. Ai lui sunt la Victoriei. Noi suntem aici Statele Unite ale Moldovei, Olteniei si Ardealului. Noi nu suntem romani, numai el e roman".

 

21:16 - In jur de 50 de oameni, in principal pensionari, au protestat la Petrosani impotriva presedintelui Klaus Iohannis, spunand ca ei sunt alaturi de Guvernul Grindeanu. Actiunea a fost organizata de Liga Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, transmite Agerpres.

 

 

21:08 - La Alba Iulia au iesit in strada circa 120 de oameni, iar la Arad protesteaza 60 de persoane. In jur de 100 de manifestanti s-au adunat si la Brasov, la Constanta 50 de protestatari, la Craiova in jur de 30 si 80 la Galati, informeaza News.ro.

 

 

 

Brașov (Foto: Maria Carmen Petiș)

 

 

21.00 S-a cântat imnul de stat al României, ”Deșteaptă-te, române” și cei cca 8000 de protestatari și-au aprins lanternele telefoanelor mobile. Mulți părinți au venit alături de copiii lor, pentru a-i susține chiar și preț de câteva zeci de minute.

 

 

20:07 - In ultima ora, numarul manifestantor din fata Guvernului a crescut considerabil, ajungand la nu mai putin de 5.000, anunță ziare.com

 

20:00 - La Palatul Cotroceni, aproximativ 400 de protestatari cer demisia presedintelui Klaus Iohannis.

 

19:52 - Protestatarii au inceput sa se inmulteasca si in alte orase ale tarii: la Cluj au iesit in strada circa 700 de oameni, iar la Sibiu - 400.

 

19:32 - In Piata Victoriei protesteaza peste 1.000 de oameni.

 

19:30 - Iluminatul stradal a fost reluat. Nu se stie daca avaria a fost remediata sau electricitatea provine din surse alternative. Si metrourile si-au reluat circulatia.

 

19:26 - Reprezentantii Enel au informat ca pana de curent afecteaza zonele dintre Piata Romana si DN1. Enel sustine ca in aceste momente se fac toate eforturile pentru remedierea avariei care afecteaza sute de mii de oameni.

 

19:24 - Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj in care explica de ce s-a dus in mijlocul protestatarilor de la Cotroceni: "Inteleg sa imi exercit mandatul de presedinte ascultand vocea tuturor romanilor, indiferent de optiunile lor", a precizat seful statului.

 

19:15 - In Capitala s-a produs o pana majora de curent, care afecteaza inclusiv Piata Victoriei, asa ca, momentan, protestatarii stau in bezna. Alte zone afectate sunt Piata Romana, Piata Victoriei, Stefan cel Mare, bulevardele Dorobanti si Ion Mihalache si Pasajul Basarab, transmite ziare.com.

 

 

19:09 - Proprietarul apartamentului care a fost chemat la Politie pentru ca a proiectat mesaje laser pe cladirile din Piata Victoriei, in timpul protestelor din ultimele zile, cere ajutorul pe Facebook.

” The police came by my place and left an invitation threatening a fine because of the laser projection on the BRD tower from my window during the protests

What should I do?”

 

 

 

 

19:00 - Clujul este si in aceasta seara alaturi de Bucuresti.  Si la Iasi au iesit in strada cativa oameni, in a noua zi de proteste.

 

 

18:55 - Manifestantii din Piata Victoriei se strang in numar tot mai mare, pana la aceasta ora fiind in jur de 500. "PSD ciuma rosie", "Hotii" si "Jos Tariceanu, Dragnea si Grindeanu" sunt cateva dintre lozincile pe care le scandeaza.

 

 

18:43 - Desi in Bucuresti ninge puternic si este viscol, circa 150 de oameni s-au adunat pana acum in Piata Victoriei, iar lumea continua sa vina. Sunt multi copii, dar si persoane mai in varsta, iar masinile care trec prin zona claxoneaza in semn de sustinere. In continuare, unii manifestanti curata zapada care se tot depune.

 

 

18:35 - Un locatar dintr-un bloc din Piata Victoriei a depus plangere la Politia Sectorului 1, pentru ca un vecin a proiectat mesaje laser pe cladirile din zona in timpul protestelor, inclusiv pe turnul BRD. Anuntul Politiei vine dupa ce presa a scris ca cel care a proiectat mesajele a fost chemat la sectie.

 

"Potrivit datelor primite de la Politia Locala Sector 1, exista o sesizare formulata din zona adiacenta imobilului privitoare la disconfortul creat de proiectiile laser", se arata intr-un comunicat al Primariei Sectorului 1. Totusi, politistii sustin ca nu vor aplica nicio sanctiune.

 

18:28 - In Piata Victoriei s-au adunat la aceasta ora peste 100 de manifestanti, cam cati sunt si la Cotroceni. Dat fiind numarul destul de mic de oameni, in Piata Victoriei nu a fost intrerupta circulatia auto. Dupa plecarea presedintelui, angajati ai Administratiei Prezidentiale le-au adus protestatarilor ceai cald, insa ei l-au refuzat.

 

18:16 - Dupa cateva minute, presedintele s-a retras in Palatul Cotroceni.

 

18:14 - "Suntem cu totii romani", le-a spus presedintele protestatarilor, insa acestia l-au huiduit si i-au reprosat ca a dezbinat tara.

 

18:13 - Iohannis a stat de vorba cu 2-3 oameni, insa nu a putut comunica prea bine cu acestia, pentru ca manifestantii au inceput sa tipe la el.

 

18:10 - Klaus Iohannis a facut un gest neasteptat si a mers la protestul din fata Palatului Cotroceni, Seful statului a stat putin de vorba cu cei care il contesta. In momentul in care a ajuns in mijlocul multumii, oamenii au inceput sa strige "demisia" si sa il huiduie.

 

18:03 - Peste 70 de oameni s-au strans pana acum in Piata Victoriei, unde cer demisia Guvernului. "Hotii si mincinosii, plecati de la guvern", "Noi in frig, hotii la racoare", "Guvernul penalilor, grup infractional organizat", sunt doar cateva dintre mesajele scrise pe pancarte.

 

Unii dintre manifestanti le ofera celor din piata ceai, cafea, suc, apa plata, dulciuri, pizza si fructe. Oamenii flutura trei streaguri: al Romaniei, al Uniunii Europene si al Statelor Unite.

 

 

17:24 - La Cotroceni s-au strans deja in jur de 100 de persoane, care flutura pancarte cu mesaje precum "Jos acoperitii din Justitie", "Demisia pentru tradare, nu dezbinare", "Mediator, nu dezbinare", "Respecta-ma sa te respect", transmite Agerpres. Manifestantii fac zgomot cu fluiere si vuvuzele, insa momentan circulatia masinilor nu este inchisa in zona.

 

 

17:15 - La Galati, circa 20 de persoane, majoritatea varstnici, s-au adunat in fata Prefecturii, la protestul organizat de Alianta Europensionarilor pentru sustinerea Guvernului Grindeanu. "Iohannis, demisia", "Jos Iohannis!" si "DNA, sa te ia!", au scandat batranii, spunand ca vor ca presedintele "sa plece, pentru ca nu este in stare sa conduca Romania, o dezbina", arata News.ro.

 

16:50 - Mai multi oameni au venit cu lopeti in Piata Victoriei, ca sa dea la o parte zapada din zona, avand in vedere ca protestul de astazi este programat pentru ora 18:00, asa ca sunt asteptati sa li se alature si mai multi protestatari. Cei care au curatat zapada au avut grija, insa, sa pastreze chenarul cu mesajul "REZIST".

 

 

16:45 - In ciuda faptului ca vremea este destul de neprietenoasa astazi, oamenii adunati in Piata Victoriei se mai si distreaza: un manifestant a facut un om de zapada alaturi de copilul sau. Omul de zapada are propria sa pancarta, pe care scrie #Rezist Day 9.

 

De altfel, inca dinainte de ora 9:00 erau doi protestatari in fata Guvernului, care au "scris" pe zapada mesajul "REZIST", potrivit unei imagini postate pe Facebook de Ciprian Muntele. Fotografia a devenit virala pe Facebook.

 

foto Facebook Ciprian Muntele

 

16:40 - La aceasta ora, in fata Guvernului protesteaza in jur de 40 de oameni, iar tot cam atatia se afla si la Palatul Cotroceni.

 

***

 

Pentru duminica, 12 februarie, la Bucuresti se anunta un mare protest la care sunt chemati romani din tara si din diaspora. "Duminica, 12 februarie, toti romanii vin la Bucuresti", este evenimentul organizat pe Facebook.

 

"Invitati-va prietenii si haideti duminica sa facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la Bucuresti", este indemnul transmis pe pagina evenimentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22