PNL reclamă la Curtea de Conturi nefolosirea sistemului de vot electronic al deputaților

Dora Vulcan | 09.02.2017

Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, anunță într-un comunicat remis presei că liberalii vor sesiza Curtea de Conturi in cazul in care nu se va pune in functiune sistemul de vot electronic la Camera Deputatilor. Roman spune că singurul responsabil de nefunctionarea sistemului de vot este presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, "specialist in fraudat voturi" - cu trimitere la condamnarea penală a lui Dragnea pentru frauda din dosarul Referendumul.

Pe aceeași temă

 

 

 

” PSD se teme de votul transparent, democratic. Doar așa se explică blocarea folosirii sistemului electronic de vot de către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

 

Acesta este responsabil de nefuncționarea sistemului de vot electronic de la Camera Deputaților deși, pentru impresia artistică, amenință public cu greva parlamentară a grupului PSD dacă sistemul nu este remediat.

 

Știm că Liviu Dragnea este specialist în fraudat voturi, au spus-o și judecătorii de la Înalta Curte care l-au condamnat, dar speram să nu continue aceste practici și la Camera Deputaților.

 

În calitatea sa de președinte al Camerei, Liviu Dragnea are obligația să ia toate măsurile pentru a pune în funcțiune sistemul de vot electronic, iar în cazul în care nu o va face, PNL va sesiza Curtea de Conturi, deoarece la mijloc este vorba de bani publici.

 

Avem nevoie de transparență în Camera Deputaților și de aceea voi boicota toate voturile în plen, până la punerea în funcțiune a sistemului electronic. Este o decizie personală, asupra căreia voi reveni în momentul în care Liviu Dragnea își va face datoria și va pune în funcțiune votul electronic”, spune într-un comunicat de presă remis Agerpres, viceliderul grupului parlamentar din Camera Deputaților. 

 

 

Dragnea face și el disidență: și el este indignat că nu funcționează sistemul de vot electronic

 

Dragnea a declarat miercuri seara ca nici el si nici deputatii PSD nu vor mai participa la sedinte daca, incepand de luni, nu va functiona sistemul electronic.

 

"Am vorbit acum cu cei din Secretariatul General si le-am spus ca, daca incepand de luni sistemul electronic nu functioneaza, eu nu mai particip la sedinta si nici grupul PSD", a anuntat Liviu Dragnea.

 

 

 

Votul în Camera condusă de Liviu Dragnea: sute de mâini ridicate se numără în câteva secunde

 

 

 

Sistemul de vot electronic în care s-au investit sume fabuloase nu este folosit în Parlamentul României pentru numărarea voturilor. Una din consecințele folosirii votului electronic ar fi chiar transparentizarea votului, la care ar avea, astfel, acces orice cetățean. Aspect neinteresant pentru președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

 

 

"Se voteaza bugetul pe 2017. Ridicam si coboaram mana in mod haotic. Nu terminam de votat si presedintele de sedinta anunta rezultatul. Nici macar nu se mai uita in sala. Scandalos e putin spus. Ma uit la cartela mea si la aparatul de votat. Cartela o folosesc cand fac prezenta inainte de sedinta. Aparatul de vot nu l-am folosit niciodata. Functioneaza, dar nu se vrea folosirea lui. Ce fel de minte trebuie sa ai sa sabotezi in acest hal transparenta celui mai important vot la inceput de an? Cui serveste aceasta sabotare a folosirii metodelor moderne de vot? Pentru mine e o mare enigma", a scris luni, pe pagina sa de Facebook deputatul USR Iulian Bulai.

 

 

Bulai a oferit și proba live a momentului exercitării votului. De altfel, acesta a transmis live pe pagina sa momente din timpul votarii amendamentelor la buget când s-a putut vedea foarte clar cum presedintele de sedinta anunta ca anumite amendamente pica sau trec cu peste 100 de voturi numarate in doar cateva secunde.

 

Situatia este neschimbata inca de anul trecut, cand sistemul de vot electronic a fost blocat imediat dupa votul dat pe legea Defaimarii, initiata de Liviu Dragnea, chiar de presedintele sedintei respective, Florin Iordache, actualul ministru al Justitiei.

 

 

Anul acesta s-au făcut investiții în cele 400 de cartele noi de vot, nefolosite, însă. Miza este una foarte clară: fără vot electronic, alegatorii nu stiu cum voteaza alesii lor si nici cu cate voturi au trecut sau au fost respinse legile care ii intereseaza.

 

De altfel, fostul deputat Remus Cernea a anuntat printr-un comunicat remis presei ca luni va depune o plangere penala pe numele lui Florin Iordache, fost presedinte interimar al Camerei Deputatilor. Cernea il acuza pe actualul ministru al Justitiei ca ar fi fraudat voturile date de deputati in legislatura trecuta, ele nefiind inregistrate electronic.

 

"Voi depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala fata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, dl. Florin Iordache, pentru fraudarea votului din plen. (....) Pe parcursul mai multor sedinte am anuntat acest lucru de la microfonul salii de plen si am semnalat fraudele de vot iar, cand a fost cazul, si lipsa cvorumului fara insa ca aceia care au condus respectivele sedinte sa tina cont si sa opreasca frauda. Votul din plen prin ridicare de mana, in mod sistematic, nu a fost numarat corect, iar uneori nici nu a existat cvorumul legal necesar in sala pentru adoptarea / respingerea unor proiecte si initiative legislative. Spre exemplu, nu poti numara in 2 secunde cca 170-180 de maini ridicate. (...) Dispun de probe care atesta aceste fraude si pe care le voi prezenta procurorilor. De asemenea, exista o serie de alte probe pe care acestia le pot obtine ca urmare a investigarii lucrurilor. Voi indica si martorii care ar trebui audiati pentru clarificarea situatiei reclamate, fiind vorba de parlamentari de la putere si din opozitie, sau de persoane care fac parte din staful tehnic", a precizat Remus Cernea intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

 

In Camera Deputatilor se vota electronic inca din 2006, cand camera parlamentara era condusa de Adrian Nastase.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22