Doctoratul lui Florin Iordache, vizat de o anchetă de plagiat din Republica Moldova

Dora Vulcan | 10.02.2017

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache este vizat de o investigație de la Chișinău privind suspiciunile legate de modul în care și-a redactat teza de doctorat, pe care a predat-o în Republica Moldova. Florin Iordache a copiat, în teza sa de doctorat, cinci fragmente consistente dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007 Agerpres, scrie România liberă.

Pe aceeași temă

Iordache și-a însușit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la UE, dar și din ziarele românești.  Fostul ministru al Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depășesc uneori întinderea unei pagini. În plus, primul capitol al tezei sale de doctorat este identic cu un articol de zece pagini care a apărut la aceeași instituție de învățământ unde Iordache și-a obținut doctoratul.

 

 

Florin Iordache a obținut titlul de doctor cu lucrarea “Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova. Acesta nu mai făcuse anterior niciun fel de curs în domeniul relațiilor economice internaționale. Doctoratul a fost obținut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova (instituție privată), pe când politicianul era deputat la București.

 

 

 Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova a anunțat că s-a sesizat și va analiza existența unui posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache.

 

 

Președintele acestui Consiliu, Valeriu Canțer, spune că se va forma o comisie care va analiza acuzațiile de plagiat. După încheierea unui raport, Consiliul Național se va pronunța pe marginea raportului. Dacă Iordache va primi verdict de plagiat, nu va rămâne automat fără titlul de doctor, așa cum s-ar fi întâmplat dacă speța s-ar fi judecat în România, pentru că în Moldova, doar pe baza deciziei de plagiat, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare trebuie să se adreseze instanței pentru a cere retragerea titlului de doctor.

 

 

„România liberă“ a identificat peste zece surse din care a copiat Florin Iordache. Fostul ministru al Justiției plagiază mai ales în partea a doua a lucrării de doctorat, unde ar trebui să fie contribuția originală a autorului. Florin Iordache indică sursele lacunar (atunci când o face), nu folosește ghilimelele cum trebuie (acestea lipsesc în mare parte din întreaga lucrare), dar mai ales își însușește pagini întregi fără să facă trimiteri la autorul lor. Ministrul Justiției și-a însușit două pagini din „Strategia post-aderare a României la UE 2007-2013“, fără să specifice acest lucru.

 

articolul integral din România liberă, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22