Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Expert Eurasia Group: SUA se îndreaptă, cel mai probabil, spre o confruntare cu China
Dora Vulcan - - - -
2017-02-13
International
0

Politicile administratiei Trump privind regiunea Asia-Pacific vor împinge, cel mai probabil, Statele Unite spre o confruntare inevitabila cu China, sustine un expert in geopolitica.

 

 

 

Cel mai probabil, axa Washington-Tokyo se va consolida sub administratia Trump, dar acest lucru impinge America spre o relatie tensionata cu Beijingul, a explicat Ian Bremmer, presedinte Eurasia Group, in cadrul unei emisiuni a postului CNBC. 

 

 

"Probabilitatea ca relatiile SUA cu unii dintre aliatii apropiati sa se consolideze este foarte mare. La fel este si probabilitatea ca Statele Unite sa intre intr-o confruntare directa cu alte state rivale", a comentat presedintele Eurasia Group.

 

 

Bremmer sustine ca, in ceea ce priveste relatia cu China, viziunea lui Stephen Bannon, strategul sef angajat de Donald Trump, este cea a unui conflict inevitabil intre cele doua tari.

 

 

"Eu nu cred neaparat in acest lucru. Dar, daca esti un adept al acestui scenariu, e de preferat ca acest conflict sa se petreaca cat mai repede, cat SUA au avantajul unei pozitii superioare, si nu mai tarziu, cand China ar putea fi prima economie a lumii", a punctat Ian Bremmer.

 

 

Acesta sustine ca, din punctul sau de vedere, aceasta abordare este una gresita, dar aceasta nu inseamna ca liderii celor doua state nu au la indemana planuri construite exact pe acest scenariu.

 

 

Din aceasta perspectiva, Japonia va continua sa joace rolul de cal troian al Washingtonului in zona asiatica, recenta intalnire dintre Donald Trump si premierul Shinzo Abe demonstrand ca puterea de la Tokyo este dispusa a mizeze in continuare pe SUA, chiar daca administratia Trump a denuntat acordul TPP, negociat in ultimul an al administratiei Obama.

 

"Cred ca relatia Japoniei cu SUA, sub administratia Trump, se va dovedi mai calda decat cea inregistrata in timpul presedintiei lui Barack Obama", a conchis Bremmer, facand aluzie la incheierea unui acord comercial direct intre cele doua state.

 

 

 

 

 

TAGS : sua trump eurasia china japonia
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1238
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22