Iohannis, despre proteste: Rezolvarea sa fie gasita de PSD, cei care au creat problema

Vlad Toma | 14.02.2017

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, raspunzand intrebarilor jurnalistilor legate de protestele din ultimele zile, ca o solutie care sa ii linisteasca pe protestatari ar trebui sa vine din partea celor care au produs aceasta criza, PSD si Guvernul Grindeanu.

Pe aceeași temă

 

Cititi raspunsurile presedintelui la intrebarile jurnalistilor pe tema protestelor si a OUG 13 (conform Administratiei Prezidentiale)

 

Jurnalist: În discursul pe care l-ați avut dumneavoastră în Parlament spuneați de acele marje pe care le-ați dat celor din Guvern. Ce faceți acum? Vorbeați de niște consultări pe care ați vrea să le faceți.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată, cum se spune mai popular, mingea este la coaliția de guvernare.

 

Jurnalist: Cum vedeți ce au făcut în aceste zile? Acum, Ordonanța 14 este la vot în Parlament. Dumneavoastră ați fost de acord cu interimatul Anei Birchall. Cum vedeți rezolvarea problemei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Lucrurile trebuie rezolvate și eu cred că Ordonanța 14 nu va fi problematică. Din luările de poziție publice, am înțeles că toată lumea vrea să o aprobe și să se termine discuția pe acea nefericită Ordonanță 13.

 

Jurnalist: Cum vedeți faptul că protestele continuă încă în stradă, în aceste condiții?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Oamenii sunt în continuare nemulțumiți. Și-au pierdut încrederea în Guvern, și-au pierdut încrederea în PSD și acest lucru îl spun foarte clar în Piață. Iar cine are urechi, să audă.

 

Jurnalist: Ar trebui să își dea cineva demisia în acest moment? (…) din cerințele străzi… Ar trebui să plece cei de la Guvern?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Oamenii care protestează spun ce își doresc ei. Politicienii ar face bine să asculte și tragă niște concluzii.

 

Jurnalist: Și dumneavoastră aveți oamenii la poarta Palatului Cotroceni care vă cer dumneavoastră demisia. Nu ați reușit să aveți un dialog atunci când ați ieșit la acești oameni. Lor ce le transmiteți și ce veți face?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Oamenii au tot dreptul să protesteze și, pentru a arăta că eu recunosc acest drept, am ieșit și am încercat un dialog cu protestatarii. A fost un pic dificil din cauza zgomotului, dar am înțeles mesajul lor. Nu voi demisiona, dar ei, sigur, au dreptul să-și spună nemulțumirea.

 

Jurnalist: Domnule Preşedinte, totuşi care este rezolvarea cu aceste proteste? Cei din Piaţa Victoriei, unde dumneavoastră aţi mers atunci când au început aceste proteste, vin în continuare. Un mesaj pentru ei. Şi, ca să se termine problema, care este rezolvarea dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Rezolvarea trebuie să fie căutată şi găsită de cei care au creat problema. Problema a fost creată prin felul în care Guvernul a încercat să legifereze în domeniul Justiţiei, un demers care, evident, a fost susţinut de PSD, şi atunci tot PSD trebuie să vină cu soluţiile.

 

Jurnalist: Deci, în continuare, cu abrogarea acelei Ordonanţe şi demisia domnului Iordache nu sunt de suficiente, aşa cum spuneaţi în Parlament?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă aveţi răbdare şi citiţi mesajele cu care vin oamenii în Piaţă şi ascultaţi ce spun ei, o să vă daţi seama imediat dacă este suficient sau nu.

 

Jurnalist: Domnule Preşedinte, o întrebare legat de ce se întâmplă în Parlament. Senatorii au adoptat Ordonanţa 14, aceea care a abrogat Ordonanţa 13, dar Ordonanţa 13 rămâne încă în dezbaterea aleşilor, nu a fost respinsă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranţă, juriştii din Parlament vor găsi soluţiile cele mai potrivite. Este o chestiune de tehnică legislativă.

 

Jurnalist: Domnule Preşedinte, cei din PSD spun că dumneavoastră aţi excedat rolului de mediator pe care Constituţia vi-l oferă şi chiar aţi instigat la acele proteste. Cum le răspundeţi şi, încă o dată vă întreb, cum veţi rezolva şi veţi încerca dumneavoastră să găsiţi rezolvarea acestei probleme?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranţă, am rămas în zona care este rezervată Preşedintelui. Însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii şi să accept orice abordare. Mediator înseamnă inclusiv ca atunci când cineva face un pas greşit să atrag atenţia că este un pas greşit. Medierea include şi acest aspect.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22