Protecția Copilului sesizată de anonime împotriva părinților care și-au luat copiii la proteste

Dora Vulcan | 14.02.2017

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului strânge date din teritoriu despre sesizările primite cu privire la părinţii care şi-au dus copiii la proteste.

Pe aceeași temă

Mai multe sesizari anonime au fost trimise la Protectia Copilului in legatura cu participarea copiilor la protestele anti-guvern, declanșate în urmă cu 15 zile după ce guvernul a adoptat ordonanța ”penalilor de lux”. În declarațiile lor publice, părinții au făcut adesea recurs la nevoia de a-și educa, prin participare, proprii copii în spiritul civic al contestării abuzurilor puterii.  Motivul invocat de instituție este acela că părinţii nu-şi pot folosi copiii pentru interesul propriu. Însă, este greu de stabilit care a fost interesul, mai ales în condițiile în care Convenția cu privire la drepturile copiilor prevede că cei mici pot participa la întruniri pașnice ​

 

 

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului strânge date din teritoriu despre sesizările primite cu privire la părinţii care şi-au dus copiii la proteste, relatează Digi24.

  

 

Într-o adresă trimisă în această dimineaţă, Protecţia Copilului cere ca până miercuri, la ora 16, direcţiile locale să trimită numărul de sesizări şi ce măsuri au luat în aceste cazuri.

 

 

Decizia vine după ce, la Protecţia Copilului, au ajuns mai multe sesizări anonime privind participarea copiilor la manifestaţiile antiguvernamentale.

 

 

Un articol din legea pentru protecţia copilului specifică faptul că părinţii nu-şi pot folosi copiii pentru interesul propriu. Articolul a fost invocat de Protecţia Copilului pe 8 februarie, într-un comunicat de presă adresat celor care merg la proteste însoţiţi de copii.

 

 

 Ce spune UNICEF despre prezența copiilor la proteste

 

  ”UNICEF a citat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și, în particular, articolul 12 (dreptul de a-și exprima liber opiniile), articolul 13 (dreptul la libertate de exprimare) și articolul 15 (drepturile copilului la libertatea de asociere și de participare la manifestații pașnice): participarea este un drept dacă demonstrațiile sunt pașnice, nu afectează educația copiilor, iar aceștia nu sunt expuși la riscuri. În toate țările, UNICEF colaborează cu parteneri pentru a facilita accesul la informații, activități și platforme relevante și potrivite vârstei care îi încurajează pe adolescenți să contribuie cu opiniile lor la procesul de luare a deciziilor de la nivel local și național”, precizează organizația. 

 

Convenţia cu privire la drepturile copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în trei mari categorii: drepturi de protecție, drepturi de dezvoltare și drepturi de participare:

 

Art. 2

 

Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau naţionalitatea fiecăruia, de culoarea pielii, de limba vorbită, de religia practicată, indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Copiii trebuie să fie protejaţi împotriva oricărei forme de discriminare.

 

Art. 6

 

Orice copil are dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare.

 

Art. 7, 8

 

Orice copil are dreptul la un nume, la o naţionalitate, are dreptul, în măsura posibilului, să-şi cunoască părinţii şi să fie îngrijit de aceştia.

 

Art. 12, 13, 14, 15

 

Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi.

 

Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.

 

Art. 24

 

Copiilor trebuie să li se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare. Părinţii lor vor fi informaţi despre avantajele alăptării, ale igienei şi curăţeniei mediului înconjurător, despre modalităţile de prevenire a accidentelor şi a practicilor dăunătoare sănătăţii copiilor.

 

Art. 28, 29

 

Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor. Ei au dreptul la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, la asigurarea accesului la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională.

 

Art. 30

 

Copilul care are altă etnie, religie, vorbeşte altă limbă decât majoritatea are dreptul la viaţă culturală proprie, are dreptul să îşi declare apartenenţa religioasă şi să practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.

 

Art. 19, 34, 36, 37, 39

 

Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22