Gazeta de Sud: Scenariul "soroșist" al PSD/PRU, inventat de consilierii israelieni ai PSD?

Vlad Toma | 15.02.2017

Gazeta de Sud face o analiza a propagandei construite in jurul numelui miliardarului american George Soros, incercand sa vada daca exista vreo legatura intre aceasta si cei doi consilieri israelieni angajati de PSD pentru coordonarea campaniei electorale de la alegerile parlamentare - Moshe Klughaft și Sefi Shaked.

Pe aceeași temă

 

Articolul din Gazeta de Sud scoate in evidenta asemanarile existente intre scenariul anti-ONG-uri pe care a mers PSD si satelitul sau Partidul Romania Unita in campania electorala si cel folosit in Israel de o formațiune de extrema dreapta, Im Tirtzu. Conform sursei citate, posibila veriga de legatura intre cele doua ar fi unul dintre consilierii israelieni angajati de PSD pentru consiliere in vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie:

 

Moshe Klughaft, unul dintre experții în comunicare angajați de PSD în campania pentru alegerile din 11 decembrie 2016, a lucrat și pentru Im Tirtzu – o formațiune de extremă-dreapta din Israel care vrea să scoată în afara legii ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului. Klughaft a regizat un clip publicitar controversat, intitulat „Foreign Agents“, care prezintă liderii societății civile ca pe agenți străini, plătiți de Olanda, Germania, Norvegia și UE pentru a apăra teroriștii și a destabiliza Israelul. Rețeta seamănă izbitor cu propaganda neagră dusă împotriva ONG-urilor românești și a brațului lor politic USB/USR, prin partidul controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiță (PRU), pe canalul de televiziune RTV. Tema „Listei lui Soroș“ a fost lansată cu câteva zile înaintea campaniei electorale, de cotidianul Evenimentul Zilei”, arata articolul din Gazeta de Sud.

 

Conform sursei citate, organizatia care a creat aceasta propaganda in Israel - Im Tirtzu - strânge semnături pentru a scoate în afara legii ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului din Israel, liderii acestora fiind prezentati ca agenți străini infiltrați, plătiți de țări care vor să destabilizeze Israelul.

 

Gazeta de Sud arata ca acelasi scenariu a fost folosit si in Romania, in special impotriva USB/USR, dupa socul rezultatelor bune obtinute de acest partid la alegerile locale la nivel de Bucuresti.

 

Folosind diferite canale mediatice, in special Romania Tv, propaganda de acest tip, bazata pe o infinitate de afirmații nedemonstrate, incerca sa acrediteze teoria ca „ONG-urile active civic și devenite adversar politic sunt plătite ca agenți ai unei puteri străine, cu interese în destabilizarea României”, acuzand faptul ca unele dintre acestea erau finantate de George Soros, care ar avea scopuri economice si politice ascunse, periculoase pentru Romania, acestea nefiind insa prezentate in mod explicit niciodata.

 

"Pornind de la Alina Mungiu Pippidi și ONG-ul său (SAR – Societatea Academică din România), articolul ajunge foarte ușor la miezul problemei, Nicușor Dan și USB/USR," mai arata articolul citat.

 

Cititi articolul integral pe site-ul Gazetei de Sud

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22