Cum a evoluat narațiunea conspiraționistă anti-Justiție și delegitimarea mișcării Rezist

Cristian Campeanu | 17.02.2017

Manipulările, diversiunile și mistificările menite să susțină ofensiva anti-Justiție și să discrediteze protestele cetățenilor împotriva atacului masiv la adresa statului de drept nu se rezumă la oficiali politici.

Pe aceeași temă

 

 

În strânsă coordonare cu centrele politice, se desfășoară o campanie de exacerbare a unor pericole interne și externe fictive, de delegitimare a protestelor și se cultivă cu grijă atmosfera propice în care adoptarea unor măsuri de suprimare a independenței Justiției vor fi prezentate ca un act salutar de prevenire a unei catastrofe naționale. Din multe puncte de vedere, această operațiune care asumă și exacerbează forme maligne de conspiraționism, seamănă cu vastele campanii propagandistice prin care regimurile totalitare s-au legitimat și au justificat crimele secolului al XX-lea.

 

 

Mesajele și acțiunile de contraatac împotriva mișcării #Rezist s-au modificat și s-au adaptat în timp (lista scurta AICI), semn că Puterea s-a repliat rapid și lucrează din plin la distrugerea legitimității protestelor și a instituțiilor anticorupție. Singurul motiv pentru care continuă să facă acest lucru chiar și după abrogarea Ordonanței 13 și demisia lui Florin Iordache este că planul real de suprimare a independenței Justiției rămâne pe agenda Puterii cât se poate de viu și nealterat.

 

 

”Lovitura de stat” a lui Iohannis cu aportul SRI

 

Încă de la începutul protestelor împotriva grațierii și amnistiei mascate sub forma modificării Codurilor Penal și de Procedură Penală, principala linie de contraatac a fost că ceva este suspect cu aceste manifestații care ar urmări cu totul altceva. Nici nu ieșiseră bine oamenii în stradă că Alina Mungiu- Pippidi se îndoia pe un post de televiziune de caracterul spontan al protestelor și afirma explicit că acestea ar fi stimulate de SRI. Abia întors din America, Liviu Dragnea declara nici mai mult nici mai puțin că suntem în fața unei mineriade, a unei lovituri de stat organizate, pare-se de însuși președintele Iohannis și cerea imediat anchetarea implicării SRI.

 

Ideea că SRI s-ar afla în spatele protestelor era atrăgătoare la momentul respectiv (22 ianuarie) pentru că ne aflam în plin scandal al dezvăluirilor în serial ale lui Sebastian Ghiță al căror scop transparent era să compromită „binomul” SRI-DNA. Părea plauzibil așadar că „binomul” ripostează cu mișcări de stradă prin care încearcă să răstoarne puterea legitim aleasă și, potrivit lui Dragnea, „ordinea constituțională în stat”. Ceea ce se desprindea cu certitudine era însă că demonstranții din stradă erau manipulați și, prin urmare, manifestația ilegitimă. Cu vorbele Alinei Mungiu, „Nimeni nu o fi manipulat de nimeni. Prea sunteţi deştepţi toţi. Şi lucizi”.

 

 

Soros și campania împotriva societății civile

 

Pe măsură ce mișcarea de protest se amplifica și cuprindea un număr tot mai mare de oameni din toată țară, teza loviturii de stat organizată de SRI devenea tot mai greu de susținut. Ca urmare, s-a trecut la faza următoare de identificare a unor alți responsabili de data aceasta din străinătate. Deja televiziunea lui Ghiță, devenită, după fuga acestuia, principalul organ de propagandă PSD, s-a lansat într-o orgie manipulatoare cu lovituri de stat, război civil și desigur, o conspirație sorosistă împotriva României.

 

În scurtă vreme, toți pesediștii chemați la televiziuni explicau cu convingere cum sunt organizate și finanțate protestele (100 de lei de adult, 50 de copil, 30 de câine, potrivit RTV) de miliardarul american. Pe acest fond de conspirație sorosistă a intervenit același Dragnea care a dat verdictul: „Eu am ceva cu domnul Soros. Acest om şi fundaţiile şi structurile pe care le-a înfiinţat de ani de zile în România cred că, din anii 90, a finanţat răul în România, a finanţat acţiuni care niciuna nu a făcut bine în România”. Demonizarea lui George Soros avea însă un alt scop: demonizarea tuturor ONG-urilor care au primit vreodată vreun grant finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă și justificarea unei inițiative putinist-orbaniste.

 

În Rusia, regimul Putin obligă ONG-urile care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini, iar în Ungaria lui Orban s-au introdus condiții drastice pentru ONG-urile „sorosiste” și chiar au fost ordonate raiduri împotriva unor organizații care primiseră finanțare din străinătate, ce-i drept, nu de la Soros ci de la guvernul norvegian. Dragnea a profitat de isteria anti-sorosistă pentru a amenința cu verificarea organizațiilor societății civile și punerea lor sub control politic:”Este vorba de o puzderie de astfel de structuri, sunt enorm de multe ONG în România care cred în civism, care sunt corecte şi cinstite, dar ca în orice domeniu, e posibil să fie ONG care sunt la limita legii şi care nu respectă principiile. O analiză de genul acesta este obligatoriu să fie făcută”.

 

 

Multinaționalele, vinovații de serviciu

 

Știrea că angajați ai unor companii multinaționale sunt tratați cu simpatie sau chiar încurajați să participe la proteste și informațiile că liderii unor astfel companii, cum ar fi președintele Reiffeisen Bank, s-au aflat în stradă printre protestari au oferit prilejul unei alte narațiuni menite să delegitimeze protestele. Multinaționalele ar fi nemulțumite de măsurile luate de guvern pentru români și vor să le submineze finanțând și manipulând protestele din Piața Victoriei. Liviu Dragnea: Mi s-a părut mai mult decât incorect ca președintele unei bănci străine, un cetățean străin, să protesteze împotriva Guvernului. Normal că poate e supărat pentru Legea dării în plată sau pentru alte lucruri pe care noi le-am facut pentru români”. A doua zi, însuși președintele Comisiei de Control SRI, domnul Țuțuianu, a cerut serviciului să ancheteze modul în care au sprijinit multinaționalele protestele. Întrebat la ce se referă, domnul Țuțuianu a apreciat că SRI ar trebui să cerceteze dacă protestatarii au venit în piață cu mașinile de serviciu, ceea ce ar constitui un atentat la siguranța națională.

 

 

Protestele = Dezmembrarea țării

 

O dată stabilită implicarea masivă a străinilor (Soros, multinaționale) în protestele din România, mai era un pas până la a se vorbi despre o conspirație privind destrămarea teritorială a României. Bogdan Chireac și Sorin Roșca Stănescu au evocat în același timp un scenariu „ucrainean” în care „Euromaidanul” din Piața Victoriei ar produce o ruptură ireparabilă a societății românești și, în cele din urmă secesiunea Transilvaniei. Ideea a fost preluată rapid de PSD și sateliții săi din presă și politică. Din acest plan de rupere a României ar face parte și Germania doamnei Angela Merkel și, desigur, președintele Iohannis, care german fiind, „nu poate fi președintele românilor” potrivit protestatarilor aduși de PSD în față la Cotroceni.

 

Asistăm așadar la o demonstrație „nazistă” cum a caracterizat-o un politician ALDE care face uz de sloganuri „naziste” („ciuma roșie) pentru a duce la îndeplinire un plan „nazist” de destrămare a țării. Și acest mesaj a fost preluat cu mult entuziasm de o serie de website-uri naționalist-șovine și antisemite de inspirație rusească, chiar dughinistă. În epoca fake news este perfect consistent să îl acuzi pe președintele Iohannis că este în același timp un mic nazist supus Germaniei și slugă a marii conspirații iudeo-capitaliste reprezentată de Soros.

 

 

„Guvernul a avut dreptate, ordonanța a fost bună”

 

Propaganda aflată în plină desfășurare are drept scop relegitimarea atacului la adresa Justiției. Dragnea spune că decizia Curții de Apel Alba de eliberare a unui condamnat pentru abuz în serviciu reprezintă o dezincriminare a acestei infracțiuni și o dovadă că „guvernul a avut dreptate” să emită ordonanța 13. Degeaba explică Laura Kovesi, Augustin Lazăr,  juriști și constitutionalisti că nici vorbă de dezincriminare, că respectiva persoană a fost condamnată pentru încălcarea unei hotărâri de guvern în vreme ce Curtea Constituțională a precizat explicit că prin termenul „lege” din formularea „cu încălcarea legii” se înțeleg legi adoptate de parlament, Ordonanțe de Guvern și Ordonanțe de Urgență, adică legislație primară. Prin repetarea acestei diversiuni, Dragnea și PSD își reafirmă intenția de a continua sub altă formă tentativa de a dezincrimina abuzul în serviciu și a scoate funcționarii de sub incidenta legii. Sunt de altfel lideri PSD precum baronul de Olt, Paul Stanescu,  care afirma cu subiect  si predicat asta

 

 

Diversiunea supremă: Dragnea în apărarea Justiției

 

Pe  masura ce protestele au scazut in intensitate a fost reluata la turatie maxima campania impotriva ”binomului”, a ”abuzurilor” pe care le face Justitia, care” fabrica dosare oamenilor cinstiti”, lasind in urma un sir nesfirsit de ”victime” care trebuie aparate.  Motiv suficient pentru modificarea legislatiei penale. Cap de lista, asa cum a reafimat recent Dragnea, este  legea răspunderii magistraților care si ei trebuie ”aparati” . Eventual, chiar impotriva vointei lor, pentru ca judecatorii si CSM au apreciat că o astfel de lege ar fi inoportună. O lege a răspunderii magistraților ar reprezenta lovitura de grație dată independenței Justiției și cel puțin președinta CSM pare să fie conștientă că în loc să îi protejeze pe judecători, această lege îi va face dependenți de orice entitate în fața căreia va considera Puterea că trebuie să fie responsabili.

 

Dar aceasta este maniera de acțiune a PSD și a lui Dragnea: atacurile menite să suprime statul de drept și libertățile fundamentale sunt ambalate în haina propagandistică a demonizării adversarilor (cetățeni și instituții anticorupție) pusă în contrast cu bunele intenții guvernamentale și împodobite cu măriri de salarii și vouchere de vacanță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22