Vlad Voiculescu despre Grindeanu: întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului

Dora Vulcan | 21.02.2017

Premierul Sorin Grindeanu nu a pierdut ocazia să găsească, împotriva evidenței, vinovați în fostul guvern pentru criza medicamentelor declanșată în urma ieftinirii cu 35% la sută a acestora.

Pe aceeași temă

El s-a prevalat de notificarea pe care ministerul Sănătății a primit-o în prima lună a anului trecut despre lipsa anumitor medicamente. Victorios, după ”vizita de lucru” făcută marți la minister, a anunțat că s-au demarat toate procedurile pentru remedierea situației. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu explică cum stă de fapt situația și arată spre fostul ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

 

 

 

 

Am discutat despre priorităţile pe care le are Ministerul Sănătăţii în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situaţia pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluţiile pe care le are pe diverse componente, despre investiţii, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, astfel încât aceste sume, investiţii, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătăţii – să fie folosite conform priorităţilor pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu la finalul vizitei de lucru de la Ministerul Sănătăţii. 

 

 

Vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare şi, în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială şi bineînţeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătăţii şi trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a spus Grindeanu.

 

 

”Probleme nerezolvate sunt multe. Vă dau un exemplu - lipsa anumitor medicamente. Ministerul Sănătăţii a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură. S-au demarat acum toate procedurile astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situaţie.”

 

 

Grindeanu se face că nu știe cui i se datorează criza medicamentelor

 

Ştiu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Preţurile vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, dar şi acord şi cu producătorii şi cu asociaţiile de pacienţi. Eu ştiu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociaţiile de pacienţi. În perioada imediat următoare ministrul, Ministerul vor veni cu o soluţie . De ce nu treptat redus preţul? Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătăţii va fi şi în acord şi cu asociaţiile de pacienţi şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situaţia în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piaţă. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluţii prin dialog”, a spus marți Grindeanu după ”vizita de lucru”:

 

 

 

Voiculescu: ”Să spună că nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor, întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest guvern”

 

 

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii a reacționat pe pagina sa de Facebook și a spus că ”întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest guvern” să i se atribuie lui lipsa oricărei măsuri în problema crizei medicamentelor.

 

 

 

”Domnul premier Grindeanu nu si-a facut temele. Nimic nou.

Guvernul Grindeanu da vina pe tehnocrati. Nimic nou.

Sa spuna ca eu nu am luat nicio masura pentru lipsa medicamentelor, asta intrece orice limita a nesimtirii si a ridicolului, chiar si pentru acest guvern.

 

Reamintesc deci cateva lucruri:

 

1. In urma noii metodologii de preturi (ordinul 75) a domnului Ministru Banicioiu, peste 1.700 medicamente au fost retrase de pe piata*

 

2. Am schimbat aceasta metodologie de preturi, prioritizand medicamentele esentiale (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii), vaccinurile si produsele din sange si plasma care disparusera de pe piata punand in pericol viata a mii de pacienti.

=> PSD-ALDE si guvernul domnului Dragnea se pregateste sa anuleze aceasta metodologie

 

3. Am implementat primul sistem in TIMP REAL si TRANSPARENT de raportare a lipsei medicamentelor! Se numeste www.medicamente-lipsa.ro

=> a functionat fara nicio problema pana la predarea mandatului meu. De cand am plecat si pana astazi sunt peste 250 de cereri de la oameni care asteapta raspuns de la actualul guvern. Mai lucreaza cineva acolo?

 

4. Am implementat impreuna cu STS primul sistem de MONITORIZARE A STOCURILOR in timp real! Ministerul si Agentia Nationala a Medicamentului stiu in fiecare moment (!!!) exact cate fiole/cutii/flacoane/etc. exista din fiecare medicament din aceasta tara!

=> Sistemul este functional - trebuie doar cineva sa isi dea interesul si sa ia masurile care se cuvin!

 

5. Ordinul care defineste OBLIGATIA DE SERVICIU PUBLIC al distribuitorilor - adica, pe romaneste: daca un medicament este in Romania, distribuitorii au OBLIGATIA sa il puna la dispozitia spitalelor si farmaciilor din Romania!... prin acest ordin se pune frana EXPORTULUI PARALEL!

Masurile guvernul PSD-ALDE de pana acum si mai ales faptul ca lasa de izbeliste mecanismele pe care le-am lasat functionale la MS, dauneaza pacientilor, medicilor, spitalelor, farmaciilor si bugetului de stat!

Exista:

- un singur BENEFICIAR real: distribuitorii de medicamente care fac EXPORT PARALEL (=vand in alta parte medicamentele destinate romanilor!) si

- un singur BENEFICIAR politic: PSD-ALDE... care mintind cu nerusinare in campania electorala au luat voturile romanilor, romani care acum vor suferi in urma disparitiei medicamentelor si a intoarcerii (in cateva luni, cand nu o sa mai poata sa dea vina pe tehnocrati) la epoca "avem de toate, tratam ca in Germania".

 

A trecut campania. Nu mai este un joc politic!

 

Ineptiile si minciunile pe care le raspandeste PSD-ALDE nu tin loc nici de medicamente, nici de spitale.

 

PSD a castigat alegerile. Ar face bine sa se apuce de treaba sau macar sa nu distruga ce s-a facut bun!

 

Domnule Grindeanu, sa va fie rusine! Si nu de mine, ci de toti oamenii care v-au votat si pe care ii lasati fara medicamente!

 

*la 1 ianuarie 2015, catalogul medicamentelor - CANAMED - cuprindea 6.114 produse. Numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii era in Iunie 2016 - la preluarea mandatului meu- de 4.400” 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22