Andrei Oişteanu la Haga despre evreii din România în context european

Fara Autor | 24.02.2017

2017 / 03 / 02

Pe aceeași temă

Pentru a marca încheierea preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ICR Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos organizează, la Haga, conferinţa Evreii din România în context european: asemănări şi diferenţe susţinută de profesorul Andrei Oişteanu. Evenimentul este dedicat memoriei, educaţiei şi cercetării Holocaustului şi va avea loc în 2 martie 2017, la sediul Sinagogii comunităţii liberale evreieşti din Haga.

 

Cu această ocazie, va fi lansată versiunea engleză a studiului profesorului Andrei Oişteanu Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european, publicat la editura University of Nebraska Press în 2009. Ediţia românească a cărţii, tradusă în engleză, franceză, germană, italiană şi maghiară, a primit mai multe premii prestigioase, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul B’nai B’rith Europe.

 

„După mai multe lucrări consacrate miturilor din cultura tradiţională românească, profesorul Andrei Oişteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului în cultura română – o cercetare care a fost salutată de întreaga comunitate intelectuală şi care a depăşit cu mult frontierele ţării sale.“, scria Le Magazine Littéraire (nr. 529, martie 2013) la apariţia versiunii franceze a cărţii.

 

,,Imaginea evreului în cultura română […] este o carte necesară. Cititorii interesaţi să cunoască istoria naţionalismului radical şi a populismului etnocentric din Europa Centrală şi de Est nu ar trebui să o rateze.“, recomandă politologul român Vladimir Tismăneanu în prestigioasa publicaţie Times Literary Supplement (august 2009).

 

Discuţia cu publicul va fi moderată de traducătorul literar Jan Willem Bos, iar mezzo-soprana Marcela Obermeister-Sasha va completa evenimentul cu un recital de muzică corală evreiască. Expoziţia Educaţia şi Memoria Holocaustului în România, realizată de Preşedinţia română a IHRA cu sprijinul Institutului Naţional pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel“, va fi vernisată cu acest prilej şi va prezenta, în cele 15 panouri foto-documentare, principalele realizări ale preşedinţiei române a IHRA.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22