Toader, noul ministru al Justiţiei, vrea să pună în acord legislaţia penală cu deciziile CCR

E.b. | 27.02.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat că se va realiza un inventar al tuturor deciziilor Curții Constituționale cu privire la normele juridice penale, urmând ca acelea care nu au fost transpuse să fie adaptate în raport cu hotărârile CCR.

Pe aceeași temă


 

 

"Am avut în vedere două cerințe pe care tot românul le știe, pe care MCV le cere și care sunt firești. S-a vorbit în ultima perioadă și se tot vorbește despre nevoia de a pune în acord legislația penală și procesual penală cu deciziile CCR. (...) Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în raport cu deciziile și considerentele Curții și dacă sunt încă netranspuse vom propune legiuitorului inițial un proiect de lege, pentru a pune de acord legislația penală, procesual penală cu deciziiile Curții, pentru că, dacă în 45 de zile, știm prea bine, nu le pui de acord, timp în care textul este suspendat, ulterior își încetează efectele. (...) Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, cu privire la anumite proiecte de modificare a legislației penale, conform Agerpres.

 

El a adăugat că un al doilea proiect se referă la punerea în acord a legislației cu directivele Uniunii Europene.

 

"Al doilea proiect reprezintă și este tot atât de prioritar directivele acelea care trebuie transpuse și tot la fel vom verifica ce obiective nu au fost transpuse. Ne apropiem de termenul de grație, să inițiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur, păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul național o are", a arătat Toader.

 

Cu privire la activitatea pe care o va desfășura la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a precizat că nu poate veni cu propuneri ''desprinse de realitate''.

 

Întrebat despre punctul de vedere pe care îl va avea la CCR în legătură cu sesizarea privind conflictul constituțional dintre Guvern și DNA, Toader a explicat că la Curtea Constituțională se va prezenta în numele premierului.

''Deci nu voi vorbi în nume propriu ca ministru al Justiției, ci voi susține punctul de vedere exprimat de către primul-ministru al României care este parte în acest reclamat conflict, reclamat conflict pentru că vom vedea ce vor decide judecătorii constituționali, dacă vor aprecia vor constata că este sau că nu este", a precizat Tudorel Toader.

 

În legătură cu oportunitatea grațierii unor pedepse cu suspendare, ministrul Justiției a arătat că, după ce va analiza proiectul de lege depus în Parlament, va prezenta un punct de vedere.

 

"Proiectul de lege este la Parlament, Parlamentul este cel care va decide, sigur înțeleg că astăzi — mâine voi avea și o întrevedere cu dânșii pentru a vedea conținutul proiectului de act normativ. După ce îl văd, după ce îl analizez, cu siguranță îmi voi spune punctul", a adăugat Tudorel Toader.

 

Întrebat despre MCV, Toader a afirmat că "tot românul vede că ar trebui ridicat".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22