Dupa Brexit, planul lui Juncker, presedintele CE, pentru o Europa cu doua viteze

E.b. | 28.02.2017

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, ar dori sa construiasca o Uniune Europeana formata din tari cu grade diferite de integrare, in contextul iesirii Marii Britanii din blocul comunitar. Planul lui Juncker ar putea provoca ingrijorari in special in randul tarilor mai sarace din est.

Pe aceeași temă

 

 

 

Juncker le va prezenta aceasta idee liderilor statelor europene luna viitoare. Planul sau isi propune sa se asigure ca in UE va exista unitate dupa ce Marea Britanie declanseaza procedurile de separare, ceea ce, dupa cum se tem unii, ar putea duce la o destramare si mai mare pe continent, transmite Reuters, preluata de ziare.com, citand oficiali de la Bruxelles sub protectia anonimatului.

 

Seful Comisiei Europene vrea ca unele state membre sa poate avea alte relatii intre ele, sa poata avea o cooperare mai profunda si mai rapida, fara ca acest nou proces sa includa toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana. Din acest proces ar putea fi excluse in special tarile din Europa de Est. De aceea, planul lui Juncker ar putea provoca ingrijorari in special in randul tarilor mai sarace din est.

 

Jean Claude Juncker a anuntat deja ca va promova ceea ce a ajuns sa se numeasca popular "o Europa cu doua viteze" intr-un document oficial denumit "Carta Alba".

 

Seful CE va avea marti o intalnire cu toti comisarii europeni, insa un purtator de cuvant a declarat luni ca nu se stie momentan cand va fi publicat documentul respectiv.

 

Oficialii de la Bruxelles au refuzat sa ofere detalii concrete despre propunerea lui Juncker, insa sustin ca, probabil, aceasta nu va cuprinde schimbari institutionale majore sau amendarea tratatelor.

 

Insa oficialii citati de Reuters au spus ca se doreste crearea a 4-5 "modalitati spre unitate", iar o alta varianta ar fi crearea unor "directii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state".

 

Junker ar putea da mai multe detalii despre planul sau la summit-ul de la Roma, care va avea loc pe 25 martie, si ar vrea sa primeasca raspunsuri de la liderii nationali pana la toamna, cand se va sti care vor fi directiile politice in Germania, Franta si Olanda, unde anul acesta au loc alegeri.

 

 

De mentionat este faptul ca, vinerea trecuta, Jean Claude Juncker a pledat pentru o Europa cu mai multe viteze, dupa criza declansata de decizia Marii Britanii de a parasi UE.

 

"Vrem ca UE sa avanseze? Si nu ar trebui ca aceia care vor sa avanseze mai rapid sa o poata face fara a-i deranja pe ceilalti, instituind o constructie mai structurata, deschisa intregii lumi?", a intrebat Juncker, la o conferinta organizata la o universitate de langa Bruxelles.

 

Juncker a mai spus ca "nu mai suntem la ora la care sa ne imaginam ca vom putea face toti acelasi lucru impreuna. Ar trebui ca in timpul aniversarii de la Roma (...), pe baza 'Cartei albe' pe care Comisia o va publica probabil in cursul saptamanii viitoare, sa incercam sa ne punem de acord asupra esentialului".

 

"Cei care sunt de acord sa faca cele mai multe lucruri impreuna, care se pun de acord asupra a ceea ce este esential sa faca, pot fi 15 sau 28. Si acest numar poate varia in functie de un subiect sau altul", a continuat seful CE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22