Judecătoarea Camelia Bogdan cere PICCJ să redeschidă o anchetă împotriva preşedintelui CSM

E.b. | 02.03.2017

Judecătoarea Camelia Bogdan, pe care Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis să o excludă din magistratură, a solicitat Parchetului instanţei supreme să redeschidă o anchetă împotriva preşedintelui CSM, Mariana Ghena.

Pe aceeași temă

 

 

Ghena ar fi obţinut în mod ilegal o locuinţă socială, deşi deţinea deja, alături de soţul ei, un apartament. În martie 2009, procurorul Marius Iacob a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.

 

Camelia Bogdan a solicitat, miercuri, procurorului general, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să îi confirme redeschiderea dosarului în care preşedintele CSM Mariana Ghena, era acuzată că a obţinut ilegal o locuinţă socială în oraşul Galaţi, conform News.ro.

 

Judecătoarea a susţinut că soluţia de neîncepere a urmăririi penale, dată în 26 martie 2009 de procurorul Marius Iacob, este nemotivată în parte, fiind omisă analiza faptelor din care ar rezulta că Mariana Ghena a dobândit o locuinţă socială, deşi avea deja un apartament proprietate personală.

 

Bogdan a mai arătat că actualul preşedinte al CSM a renunţat, după şase ani de folosinţă ilegală a locuinţei sociale, la contractul de închirirere şi a predat locuinţa Consiliului Local Galaţi, pe fondul anchetelor judiciare şi jurnalistice.

 

Potrivit Cameliei Bogdan, locuinţa respectivă a fost folosită şi drept cabinet avocaţial de către soţul Marianei Ghena, adresa figurând la vremea respectivă în tabloul avocaţilor definitivi.

 

Judecătoarea a mai susţinut, în solicitarea adresată procurorului general, procurorului-şef al DNA şi preşedintelui ANI că, la încheierea şi prelungirea contractului de închiriere, Mariana Ghena a dat declaraţii notariale trunchiate, neconforme cu legea.

 

 

 

 

"Sancţiunea este vădit disproporţionată"

 

 

 

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, în 8 februarie, excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

 

Decizia a fost luată pentru că, în timp ce judeca dosarul ICA, în care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Bogdan ar fi fost plătită pentru participarea la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii, în condiţiile în care instituţia era parte civilă în dosarul ICA

 

Judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat că va contesta decizia la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Ea a declarat că i s-a făcut o mare nedreptate, iar sancţiunea este vădit disproporţionată în raport cu aspectele care au fost verificate de Inspecţia Judiciară.

 

Camelia Bogdan a spus că va solicita în instanţă şi daune pentru perioada în care este exclusă din magistratură, pentru că trebuie să recupereze salariul pe care nu îl va mai încasa după această decizie.

 

În ceea ce priveşte acuzaţia de incompatibilitate, Camelia Bogdan a arătat că a predat în cadrul unui seminar în care nu a fost selectată de Ministerul Agriculturii, ci de o societate care se ocupa de selecţia pentru organizarea de cursuri destinate funcţionarilor din instituţii aflate în subordinea acestui minister, iar remuneraţia primită a fost pentru prestaţia ei ca lector, în niciun caz nefiind vorba de o sumă de bani de la vreo parte din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

 

Camelia Bogdan a mai spus că, anterior participării sale la acel program, a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verificarea vreunei posibile incompatibilităţi între calitatea ei de magistrat şi cea de lector, ANI comunicându-i că predarea în cadrul acelui seminar "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate”.

 

Mai mult, Camelia Bogdan a precizat că cercetarea ei de către Inspecţia Judiciară pentru incompatibilitate a început la doi ani după ce fapta s-a prescris.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22