Cum se tranșează ciolanul în coaliția PSD-ALDE. Ultimele miscari de trupe

Iulia Mincu | 03.03.2017

Liderii coaliţiei majoritare s-au întrunit vineri la sediul PSD, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a regla nemultumirile declansate de imparteala unor pozitii-cheie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Mutări importante la instituții cheie

 

Coaliția de guvernare intervine în forță, iar săptămâna următoare vom avea parte de schimbări importante în cadrul unor instituții cheie, anunță stiripesurse.ro. Vicepremierul Daniel Constantin a anunțat care vor fi instituțiile în care se vor face mutări.

 

Am hotărât ca la începutul săptămânii viitoare să desemnăm persoanele care vor fi audiate pentru funcția de viceguvernator BNR, președinte al AEP, o funcție de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, dar și pentru funcțiile de vicepreședinte și președinte al Institutului Cultural Român. De asemenea, vom discuta situația de la Radioul Public și Televiziunea Română”, a declarat Daniel Constantin.

 

 

Toate partidele vor face propuneri și vom decide în funcție de CV-ul fecarui candidat. Avem o preocupare să avem oameni bine pregătiți. Deci va conta experiența și pe urmă apartenența politică”, a mai spus copreședintele ALDE.

 

 

 

Mizele sunt mari, iar PSD doreste controlul  pe institutii  din  energie, agricultura sau activele statului, fiind gata sa ofere la schimb ALDE functii din diverse agentii, autoritati sau institutii aflate in subordinea parlamentului. 

 

 

 

Bătaia  cea  mai  mare se  dă  la Ministerul Energiei.  Dragnea face  presiuni pentru schimbarea secretarului de stat Toma Petcu pe motiv de boala. Problema e ca Tariceanu si Chitoiu se opun inlocuirii, fiind de asteptat discutii tensionate pe aceasta  functie. Deja a fost pus pe liber un secretar  de stat  din acest minister, tehnocrata Corina Popescu, ultima ramasa din guvernarea  Ciolos. PSD  oscilează pentru locul ramas liber între  Andrei Maioreanu şi  Radu Silaghi. Primul este  director general adjunct al Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv SA., iar al doilea  este  chiar preşedintele Hidroserv , fiind sustinut de Remus Borza, fostul ministru din domeniu, acum afiliat intereselor ALDE.

 

 

 

 

Grindeanu nu a stat degeaba

 

 

 

Pe de alta parte, premierul Grindeanu a facut deja citeva mutari pentru a usura negocierile cu ALDE, numind citiva  oameni din aceasta zona in citeva functii. De exemplu, Vicentiu Irimie, un traseist notoriu care a trecut de la PSD la PDL la PC si apoi la ALDE, a fost pus secretar de stat la Ministerul Dilogului Social, iar  Doru-Octavian Corcheş, care pana in luna februarie, a ocupat un post de consilier judetean in CJ Bihor din partea ALDE, a fost numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

 

 

 

În schimb,  şefia  Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului i-a revenit  lui Daniel Geantă, fost deputat  PDL, acum social-democrat  cu acte în regulă. La Agentia Domeniilor Statului, a fost  eliberat  din functie Mitea Ilie si instalat ca secretar de stat Alexandru-Valentin Tachianu, pesedist cu state vechi.

 

 

 

Sorin Grindeanu l-a mai revocat, joi, pe Ioan Gherheş din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în locul său fiind desemnat Viorel Toma.

 

 

 

Trocurile

 

 

Deja la negocieri s-a stabilit ca Daniel Barbu (ALDE), ramas fara  un scaun de parlamentar dupa alegerile din 2016, sa fie uns pesedinte al Autoritarii  Electorale Permanente. Tariceanu a  incercat fara  succes sa-l impuna pe Barbu ministru al Culturii, functie pe care a mai ocupat-o si in care s-a remarcat prin diverse scandaluri..

 

 

 

In disputa se mai afla si sefia ICR, unde PSD l-ar vrea pe Georgica Severin, fost  sef al Comisiei de  Cultura din Senat.  Problema  e ca Taricenu nu ar prea vrea sa renunte la prietenul sau Radu Boroianu, care ocupa functia  din 2015, mai ales ca  ICR va beneficia de fonduri  mult mai generoase  decit pina acum. Guvernul intenţionează  să pompeze  importante  sume de la buget pentru finanţarea  activităţilor ICR  pentru a incerca sa mai spele imaginea partidului si a guvernului in diaspora. Misiune pentru care este  considerat mai potrivit  Georgica Severin decit Boroioanu.

 

 

 

O alta problema de rezolvat este funcţia de viceguvernator BNR, vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu. Deocamdată în spaţiul  public este  vehiculat numele  fostului consilier personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol, dar  cel mai probabil Dragnea va veni cu o altă propunere, susţin surse din PSD.

 

 

 

Criticile tot mai dure pe care Victor Ponta i le-a adus lui Dragnea  in ultima perioada, nu au ramas fara  ecou. Desi a spus ca ele sunt ”sanatate curata”, Dragnea s-a gindit probabil ca un tratament prea lung nu ar fi totusi recomandat, asa ca  l-a numit pe Ponta presedintele delegatiei parlamentarilor romani la OSCE.

 

 

 

 

 TVR pupa la PSD dar tot nu-i suficient

 

 

 

Desi de  anul trecut dupa scandalul care a propulsat-o pe Irina Radu la sefia TVR, politica editoriala a schimbat directia, postul public transformindu-se, mai ales  dupa alegeri, se pare ca PSD tot nu e multumit. Ar vrea probabil o televiune asemanatoare cu RTV sau A3.

 

Nu e vorba ca TVR1 face pasi decisivi in directia asta in special de cind la principalul talk-show a fost adus un jurnalist din trustul lui Voiculescu-Ionut Costache. Emiisunea acestuia, Romania9, este populata cu personaje din zona apropiata PSD si vehement anticoruptie.

 

 

 

Acelasi Georgică Severin  este luat in  calcul si pentru functia de presedinte-director general la Televiziunea Romana.  În Parlament a ajuns deja la Comisiile de Buget Finanțe raportul de execuție bugetară pentru anul 2015 al SRTV. Acesta poate fi respins, asa cum s-a mai intimplat, situatie in care intreg Consiliul de administratie  se schimba.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22