Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRomânia cocotieră
2017-03-07
6
Cred că Dragnea a devenit șantajabil și va ajunge o marionetă în mâna baronilor, liderilor informali și noilor tabere care se structurează. Nu e o situație nouă. Pentru PSD e chiar convenabilă, calea sigură spre România cocotieră.

 

S-a întors într-o dungă, ochii i-au fulgerat la­mă de cuțit, gura i s-a sucit într-o parte și prin fanta aia a șuierat: „Am cumpărat co­co­tieri!“. A plecat țanțoș. Și totuși, era și nu era Dragnea. Avea în linia spa­te­lui o ușoară cocârjeală, de par­că-i rămăsese un cocotier agățat de umăr, o moleșeală a pasului care arăta că nu-i în firea lui. Că știe și el că mi­lionul dispărut poate deveni dosarul care-i va îngropa ca­riera politică. În cel mai fe­ri­cit caz. Pe lângă ăsta, re­fe­ren­dumul și Bombonica sunt niș­te biete țărăncuțe de Teleor­man. D-aia tot anunță de ceva vreme că va fi arestat, crucificat. Chestia e că știe și PSD că i se apropie, întrebarea e doar când.

 

Investigația Rise Project scoate la iveală re­țe­ta românească a succesului la care muritorii de rând privesc cu ochi holbați și goi. Cum ajungi dintr-un pârlit de inginer din Te­le­or­man om pu­tred de bogat, tartor peste partid și țară, vă­taf în fața căruia se stă ghiocel. Pare sim­plu, dar în realitate e un lanț al co­rupției și com­plicității la nivelul statului, locul de bran­șa­re al majorității celor ajunși milio­nari. Po­ves­tea cocotierilor lui Dragnea nu iese din tipar.

 

Prima observație e că ascensiunea financiară și politică merg mână în mână. Marile lovituri le-a dat după ce a ajuns, în 2000, șef al Con­si­liului Județean Teleorman și s-a înscris în PSD. Deși nu i-a mers rău nici înainte, pe când era li­der la PD și prefect de Teleorman. Anul 2009 e unul cu noroc. Dragnea îi vinde lui Cos­tel Comana, fost coleg de fa­cul­ta­te și patron Regiotrans, mai multe proprietăți pentru care încasează ultimele tran­șe din milionul de euro ce începuse să-i umple bu­zu­na­rele de prin 2007. Regiotrans și Comana își dublează ac­tivitatea - rute și trenuri - in­clusiv în Teleorman, în urma generozității colegului-baron Dragnea. Se majorează evi­dent și subvențiile primite de la stat, care ajung la 13,5 milioane euro, deși trenurile merg goale. Culmea coincidenței, în 20 noiem­brie 2009, cu trei zile înainte de semnarea actului adițional la Ministerul Transporturilor prin care Comana își îngrășa afacerea, Drag­nea încasează și el milionul. La valiză pro­babil, pentru că banii nu apar în vreun cont, tranzacție, împrumut sau investiție în decla­rația de avere. Că au ajuns în Brazilia sau în campaniile electorale PSD - nu știm și nu va fi simplu de aflat, pentru că martorul-cheie s-a dus la cei drepți. Comana s-a sinucis în 2015 în toaleta avionului spre Costa Rica, exact în timpul anchetei DNA pe subvențiile pri­mite de Regiotrans. Care ajunseseră în 2011 la fabuloasa sumă de 34,7 milioane de euro.

 

Interesant pentru întelegerea mecanismului este cum a ajuns Dragnea stăpân pe te­re­nurile și Hanul Diligenței din Turnu Măgurele, vândute lui Comana cu aproape 800.000 de euro. Respectivele au aparținut Fondului Pro­prietății de Stat, de unde au migrat în timp în fondul personal al lui Dragnea. Cum? E un răspuns care trebuie căutat în multe dintre marile averi postrevoluționare. Oricum, rețeta e una de cert succes: „investești“ câteva zeci de mii de euro în proprietăți luate cu japca „privatizării“ de la stat sau de la diverși amă­râți, le vinzi cu 1 milion de euro, pe ăla nu-l declari, că de, taxele și impozitele sunt pen­tru fraieri, nu pentru cei „mândri că sunt români“. Profiți tu, profită și Comana, partidul și Brazilia, doar țărișoara rămâne cu buza umflată.

 

Investigația Rise Project va sta probabil la ba­za unui nou dosar DNA pentru că primele ele­mente ne sugerează corupție, spălare de bani și relații de tip mafiot. Se prefigurează scan­dalul anului. Dragnea e în mare încurcătură, așa cum a fost și Ghiță când a prins de veste că îl paște mega-ancheta pentru contractele IT. Pe termen scurt, face și el ce poate: te­leviziunile au primit ordin să palmeze su­bi­ectul, clănțăii de serviciu s-o țină langa cu „abuzurile DNA“ și site-urile bullshit cu „so­rosiștii de la Rise Project“. Dacă ar putea da o ordonanță să oprească investigația și să trans­forme DNA în butic ar face-o și mâine.

 

Dar nu poate. Strada l-ar mătura la propriu de data asta. Tocmai de aceea, cu fiecare zi care trece, Dragnea devine tot mai periculos și mai distructiv. Va încerca absolut orice să blocheze DNA, Parchetul General, să scape de Kövesi și de Lazăr, în speranța că va putea ajunge apoi la o înțelegere cu o justiție încă­lecată și timorată.

 

Nu-i singurul, are mulți aliați. E suficient să ne uităm la ce face binomul Tăriceanu-Bă­sescu ca să înțelegem dimensiunile mizei. Pa­trulaterul anti-DNA (PSD, ALDE, PMP, UDMR), mașinăria care lucrează la modificarea co­durilor penale, grațierea corupției și descă­pățânarea lui Kövesi e în plină acțiune contra cronometru. Doar teama de proteste îi mai ține în frâu. Deocamdată.

 

Mulți speră că Dragnea va putea fi deconectat de la butoane. Este însă terenul pregătit în PSD pentru o astfel de acțiune? Nu cred. În orice caz nu acum, nu pe termen scurt, nu pâ­nă când găștile de putere se vor așeza pe aliniamente și vor găsi varianta de rezervă. Cam cum s-a întâmplat când a fost eliminat Geoa­nă și propulsat Ponta. Mai degrabă cred că Dragnea a devenit șantajabil și va ajunge o marionetă în mâna baronilor, liderilor in­for­mali și noilor tabere care se structurează. Nu e o situație nouă. Pentru PSD e chiar con­ve­na­bi­lă,­ calea sigură spre România cocotieră.

TAGS : Dragnea cocotieri comana milion euro regiotrans brazilia declaratie avere PSD kovesi DNA tariceanu basescu
Comentarii
vulpoiu 2017-03-10
Doamna Pora , in afara de sus Kovesi , jos Basescu si publicitate mascata la PSD mai stiti ceva ?

De USR nu ne mai spuneti nimic ? Inteleg ca sunt obositi saracii dupa ce au salvat Bucurestiul si Romania , dar na poate vor sa salveze Europa cu USE si eventul mai tarziu Galaxia cu USG si ar fi pacat sa nu fie sustinuti de dumneavoastra in aceste marete demersuri.
Vicentio B. 2017-03-10
@vulpoiu. NU comentez opiniile dvs !. Rog insa sa exemplficati, adica strict CONCRET (verificabil). cu privire formularea imperativa, de fapt repros la adresa Andreea Pora, " publicitate mascata la PSD" . Precizez: rugamintea mea NU este tendentionista, CI imi doresc sa - mi deschid ochii. Fiecare comentator, cu evidenta BUNA - CREDINTA" , care strict juridic privit, se PREZUMA, are o anumita cantitate de spirit de observatie, care MERITA sa NU fie trecuta cu vedewrea. In acest fel, NE apropiem de formularea " “Daca vad o nedreptate si nu fac nimic s-o indrept, sunt las” - Confucius .
Vicentio B. 2017-03-08
ROMANIA COCOTIERA (Liviu Dargnea) sau
“IN CUNCTIS DOMINA PECUNIA EST “ (Publilius Syrus) ?

FARA indoiala, Liviu Dragnea, Presed. actual al PSD, in opinia mea, Platforma Selectiilor Delictuale, este “Regele Soare” - varianta “Made in Romania”, care interpreteaza, evident sustinut de SATELITUL numit CPT (Calin Popescu Tariceanu), principiile Statului de Drept, recte “separarea puterilor in Stat”, in varianta “L’état c’est moi” – adica ABSOLUTISMUL ! “Versailles- ul” lui Liviu Dragnea se gaseste in Alexandria, oras cu un numar de locuitor de cca. 45.400, ceea ce ar insemna 53 % din numarul locuitorilor din localitatea Versailles (cca. 85.400 locuitori).

Dar, asa cum Ludovic al XIV – lea se putea etala/desfata si in Palatul Louvre din Paris, si/sau in Castelul Fontainebleau din Fontainebleau, relativ similar se “rasfata” Liviu Dragnea in Parlamentul Romaniei, dar si in alte “rezidente” – numite de Andreea Pora. Cert este ca, asa cum enorme sume de bani DISPAREAU prin CORUPTIA , existenta atunci (anii 1660) in birocratia franceza, tot astfel Andreea Pora pune degetul pe anumite DISPARITI banesti in 2009. Despre “desfatari” ale lui Ludovic al XIV – lea in alte Tari, NU STIU. Dar se pare ca, de anumite “relaxari” luxoase ale lui Dragnea, chiar pe alte Continente, recte America de Sud (Brazilia) se cunoste si nu numai din avion/elicopter.

NUMAI ca, in timp ce Ludovic al XIV - lea, dorind sa aduca finantele Statului in ordine, printre altele, a ordonat ARESATAREA Ministrului finantelor de atunci – Nicolas Fouquet – pentru faptul ca acesta s-a “infipt” bine in banii Statului pentru a-si construi luxuriosul castel Vaux – le – Vicomte, NU stiu, efectiv este greu de crezut, daca Livia Dragnea ar fi capabil – in intreaga lui viata – sa initieze un gest similar !

Cert este ca, ceea ce se intampla in Romania, si mai ales faptul ca experimentatul politician Traian Basecu, s-a referit de mai multe ori la existenta unui Stat Mafiot, ne determina sa ne gandim si la Alphonse Gabriel “Al” Capone. Acesta, DESI si-a construit marea avere bazata pe ilegale jocuri de noroc, prostitutie, taxe de protective, contraband cu alcool (in timpul cunoscutei prohibitii) si al carui nume ramane cunoscut in Istorie ca fiind in legatura cu spalarea de banii, a scapat de nenumarate ori de Justitie, deorece aceasta NU ar fi fost in posesia dovezilor necesare pentru o condamnare la inchisoare cu executare.

Abia la 24 Octombrie 1931, Al Capone a fost condamnat pentru eludare de la impozitul legal (200.000 $) in legatura cu ceea ce se numeste generic „spalatul de bani“. Atunci a fost condamnat la plata a 50.000 $ inclusiv 8.000 $ - cheltuieli de judecata dar si la executarea a 11 ani privare de libertate.

Cert este ca, Al Capone, NU a scris carti in inchisoare, din contra, a lucrat ca CISMAR ! Astfel, pentru comportament bun, a fost eliberat cu 3 INANTE de termen (1942), adica in 1939 !

gyorgy tozser 2017-03-07
Dragnea era santajabil incepand cu momentul in care a comis prima porcarioara. Nici nu-i sigur asta-i identica cu vreuna cunoscuta...Lucru valabil pentru oricare individ.
horatiu 2017-03-07
bataia de joc la adresa romanilor practicate de onor Dragnea depaseste limitele imaginabilului . ce face totusi justitia - lasa totul pe mina DNA sau se intoarce cu fata catre dreptate ?
FLORIAN D. MIREA 2017-03-07
A, ar fi interesant ca Rise Project sa isi arunce putin ochii si pe litoral, unde o serie de afaceri profitabile sunt adjudecate de niste baieti din Teleormanul lui Dragnea.
Total 6 comments.
Recomandari
9223
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22