Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFIpocrizia, politică de stat
2017-03-07
9
Mă tem că zarva din jurul temei „Europa cu mai multe viteze“ nu-i decât o demagogie ipocrită destinată a preveni rănirea orgoliului național.

 

Câtă ipocrizie! Toată clasa politică – începând cu Dragnea, PSD, opoziția, Klaus Iohannis – spu­me­gă la auzul știrii că s-ar putea să avem o Europă cu „două viteze“ sau că țările membre se vor pu­tea distribui pe „cercuri concentrice“. La drept-vorbind, nimic nici din cele cinci scenarii dez­vă­luite de Jean-Claude Juncker, nici din declarația comună franco-germană nu lăsa să se înțeleagă că eventuala distribuție în cele două (ori chiar trei categorii) se va face geografic ori după di­men­siunea PIB-ului și că, în consecință, soarta Ro­mâ­niei a fost pecetluită, fiind deja inclusă în mod fa­tal în „cercul exterior“ din motive obiective. Dar ne-am simțit de îndată vizați și atinși (și la fel au făcut, de altminteri, și cei din „grupul de la Vi­șe­grad“). Noi suntem „lupul din fabulă“, noi, „es­ticii“. Și pe bună dreptate. Căci știm bine ce am făcut în ultimul timp. Și n-a fost bine. Eventuala marginalizare – căci despre asta e vorba în de­fi­ni­tiv – nu va fi o sentință nedreaptă pe care ne-o dă tribunalul franco-german (dacă ne-o va da), ci o concluzie tristă bazată pe propriile noastre fap­te și acțiuni.

 

Ce-a făcut guvernul român în ultimul timp, ca să ai­bă dreptul să se indigneze că am fi declarați eu­ropeni de „viteza a doua“? A vrut să treacă Or­do­nanța 13, „noaptea ca hoții“, motiv pentru care unii membri ai abia numitului Guvern Grindeanu ar fi distrus și falsificat niște acte oficiale. În sine, ordonanța anula ani la rând de luptă împotriva corupției (susținută de UE), introducea stranii im­punități – ca dezincriminarea abuzului în ser­vi­ciu atunci când el ar fi constat din emiterea unui act normativ – ori făcea imposibilă recuperarea ave­ri­lor ilegale în numeroase cazuri. Desigur, OUG 13 a fost abrogată la presiunea combinată a marilor demonstrații și a UE, dar niciodată guvernul și PSD n-au admis că au greșit grav pe fond, nu nu­mai în „comunicare“. În schimb, pesemne ca să-și dovedească spiritul european, PSD l-a sanc­țio­nat pe primarul Iașiului, care criticase ordonanța. Iar lucrurile au continuat pe aceeași linie. „Eu­ropeanul“ Tăriceanu a obținut de la o Curte Cons­tituțională și ea pesemne foarte „europeană“ un blam pentru DNA, fiindcă aceasta a îndrăznit să cerceteze felul în care a fost dată OUG 13. Se spu­ne însă că deciziile CCR nu se discută. Ba se dis­cu­tă, atunci când din ele ar putea rezulta (nu avem încă motivarea oficială a deciziei) că Parchetul nu poate investiga presupuse infracțiuni de drept co­mun ale miniștrilor în exercițiul funcțiunii, cum ar fi distrugerea de înscrisuri oficiale. Se discută, atunci când ar rezulta din ele că în România legea nu-i egală pentru toți. În regulă, decizia CCR e sfântă la noi, dar numai la noi. „Nucleul dur eu­ro­pean“ asta și insinuează, când vorbește de „cer­curi concentrice“: „Voi cu sfinții voștri, noi cu ai noș­tri. Până acum, am vrut să vă silim să-i adoptați pe ai noștri; am greșit, promitem că nu mai facem!“.

 

Ce să mai vorbim despre continuarea bas­melor cu „corporațiile care au scos ma­nifestanții“, cu „conspirația inter­na­țio­nală“, denunțată de Liviu Dragnea, ori de­s­pre șicanările poliției împotriva unora ca­re au ridicat drone sau au produs jocuri cu laser în timpul protestelor! Foarte „eu­ro­pene“ toate! Dar mai ales ce să mai spu­nem despre pretențiile Guvernului Grin­dea­nu de a realiza cvadratura cercului – adi­că un deficit sub 3% din PIB, în con­di­țiile scăderii încasărilor (pe ianuarie e ofi­cial și e mult) și a măririi salariilor bu­ge­ta­rilor? Demonstrează spirit de respon­sa­bi­litate european sau continuarea unui dez­măț populist, care se poate transforma în­tr-un dezastru economic? Cu alte cuvinte, nu numai că nu respectăm Europa va­lo­rilor comune, dar nici măcar principiile eco­nomice sănătoase pe care ni le-am asu­mat. Țipăm că vrem premiu de bună pur­tare, dar în ultimul timp luăm note slabe la cam toate materiile principale. Oare în ce fel ne închipuim că vom determina Bru­xellesul, Parisul, Berlinul să ne vadă cu ochi admirativi?

 

S-o recunoaștem: în vremuri de criză, tul­buri, strângerea rândurilor și economisirea eforturilor e o necesitate. Principalele țări ale UE nu-și mai pot permite larghețile de altă­dată, care mai sunt răsplătite și cu mârâieli despre „Înalta Poartă“, cu legi și decizii nedemocratice (ca la noi) sau de-a dreptul autoritare (precum în Ungaria ori Polonia). Când a fost vorba să ne dovedim solidari (în criza refugiaților), n-am făcut-o niciunii dintre „estici“. În schimb, vrem să modificăm Codul Penal, dacă incri­mi­nează abuzul în serviciu, iar când vine vor­ba să nu permitem căsătoria civilă între homosexuali, vrem să modificăm până și Cons­tituția. Unii vor zice că Europa ne im­pune lucruri necreștinești, aberante, de­ca­dente etc. Fie. Dar atunci, mă rog frumos, de ce vor politicienii să ne integrăm, și nu oricum, ci cu „cu viteza întâi“?

 

Sau, în realitate, nu vor (în mare parte)? De ce ar vrea, în definitiv, clasa noastră politică să abandoneze încă mai multă suveranitate, să-și reducă încă mai mult li­bertatea de a face ce-i trece prin cap? Mister. Vor fi, desigur, și mai puțini bani, dar oricum banii europeni sunt greu de de­tur­nat. Mă tem deci că zarva din jurul temei „Europa cu mai multe viteze“ nu-i decât o demagogie ipocrită destinată a pre­veni rănirea orgoliului național. Pesemne că politicienii cred că va merge și acum, ca și altă dată, practicând sportul național al duplicității. Căci la asta ne pricepem bi­nișor. Mai ales că în unele părți din Oc­ci­dent, pare-se, s-a intrat în era „ade­vă­ru­rilor alternative“ abia de câteva luni. Să­racii! Se compară asta cu experiența noas­tră multiseculară în materie?

TAGS : Dragnea ordonanta curte constitutionala Klaus Iohannis DNA tariceanu buget europa visegrad romania
Comentarii
Florin 2017-03-12
Asta o zici tu!
marius 2017-03-12
De parca numai de acum avem note rele?De cand am intrat in uniune ne comportam-"clasa politica" de fapt-de parca am realizat tot ce am visat si nu mai trebuie decat sa "traim"(ca unul intrat cu greu la facultate-mai mult din indulgenta profesorilor care doreau sa-si ocupe locurile libere-si care mandru nevoie mare de reusita se distreaza toata ziua ,nu merge la cursuri si laboratoare sau cand merge ori doarme dupa o noapte de chefuri ori se da in stamba .(Isi cade apoi examenele la care participa ,nu-si face lucrarile si incet incet se autoexclude devenind un fel de paria ocolit de ceilalti.Iar cand decanul mai apoi ii propune sa treaca la colegiu daca nu rezista la facultate se simte tradat : el a intrat prin examen deci are "dreptul" sa fie licentiat ,ce conteaza cateva examene si lucrari ratate...))
?????? 2017-03-11
Cum comentați totuși faptul cå pensionarul Traian Båsescu, cu nonșalanță, "îi cam ia la mișto" pe cei din "Grupul de la Cluj", susinnd că i-ar fi fost loiali, dar George Maior fiind preocupat să ajungă președinte ar fi inițiat o "construcție suprastatală", oarecum "ilegală" ,în care Florian Coldea ar fi fost simplu executant , n vreme ce la Cotroceni era "cpitan" Traian Băsescu ?
De ce consideraiți că ar fi devenit preocupat Traian Băsescu să arunce cu "asemenea chestiuni", spre foștii si colaboratori care i-ar fi fost "loiali" , urmărind să ocupe postul de la Cotroceni, probabil în competiie și cu doamna Elena Udrea, care ulterior s-a și declarat nemulumită de comportamentul celor puși în discuție de Traian Bsescu ?
Vicentio B. 2017-03-10
@julius001. SE POATE presupune ca ar trebui sa ai o anumita atractie catre/pentru anumite CODURI pentru a etala un comentariu folosind un nickname in format DIGITAL. Cert este ca, din comentariul prezentat la 9.03.2017, cel cu cartea de vizita “julius001” – a dorit sa transmita ceva de genul si anume ca, ceea eu am mentionat in comentariul meu din 08.03.2017, si ceea a scris dl. Cornea in articol, semnifica absenta oricaror diferente.

Evident, “lulius001” a preluat formularea folosita de regula numai in sens negativ. Cei vizati pot fi tata si fiu, sot si sotie, ceva de genul - “cum e Tanda e si Manda, si-a gasit sacul peticul”. In opinia mea “julius001”, a facut bine ca s-a etalat in maniera facuta, deoarece NUMAI asa se poate aprecia ca “atat in taie capul ….cozii”. Sugerez - NUMAI - lui “julius001” sa-si demonstreze inclinatia catre forma DIGITALA, in sensul de a arata valabilitatea relatiei

5 + 5 + 5 + 5 = 555

adica, transformand-o in egalitate, printr-un SINGUR SEMN !
bogdan 2017-03-10
problema, fara suparare, e ca avem o societate corupta si in plus centrata pe nevoile mosnegilor : la noi nu se discuta locuri de munca, mai ales pentru tineri, ci pensii, salarii la bugetari etc, universitatea e la fel dominata de profesori batrani crescuti si educati in comunism care nu pot tine pasul, oricat de dotati ar fi, ei n-au obisnuita sa lucreze cu studentul, cot la cot, ci sa stea la catedra si sa vorbeasca singuri la amfiteatre cu sute de oameni, seminariile nu exista sau sunt tinute de forma etc. De asta isi da lumea naduful pe protestele astea, care oricat de fantastice, nu rezolva marile probleme, ba inca nici nu le pune explicit : tinerii migreaza, protesteaza, stau in somaj fara somaj, muncesc in afara capacitatilor, aiurea fara spor, ca sistemul e distorsionat si atat. Mandra tara
Vicentio B. 2017-03-08
„Ipocrizia, politică de stat“

afirma dl. Andrei Cornea absolut FIDEL ADEVARULUI. Cert este ca, tot domnia sa, afirma in iulie 2016 (citez): “Deriziunea ieftină, batjocorirea conducând la anularea valorilor și lașitatea morală – iată cei trei piloni pe care stă înapoierea României. Îi vedem pretutindeni de mulți ani. Dar temelia lor s-a pus și se pune în școală și în universitate – prin impostură.”.

Desi personal, mi-am exprimat de mai multe ori, de fiecare argumentat, dezacordul in anumite puncte fata de Andrei Cornea, RAMAN la pararea de substanta si anume ca, domnia sa, Andreea Pora, Andrei Plesu, Revista 22, reprezinta un autentic ENORM BUN al Natiunii numite Romania, aflata, INSA, in mana unuzi sistem, care, in opinia mea, ne face sa ne gandim, prea des, la AL Capone. DE CE Al Capone ? Desi acesta a fost, este considerat unul din MARII GANSTERI ai USA, scapa mereu de acuzatii ! Judecatorii speteleor NU aveau motive de condamnare. Pana intr-o ANUMITA BUNA ZI, cand a fost condamnat pentru eludare de impozite. Suma imputata: 200.000 $ !

Stie cineva in Romania ce impozite s-au ELUDAT in realitate de cei numiti “BARONI LOCALI”, desi averile acestora insumeaza MILIARDE de DOLARI ? DACA se filmeaza din ELICOPTER domeniile, palatele, piscinile, terenurile de tenis, etc., etc., deci se poate demonstra practic cum functioneaza - Legea conservarii energiei (“nimic nu se pierde, totul se transforma”), cum NU se poate reconstitui daca au fost platite CORECT impozitele ?

Din ce rezulta MEGA – averile acumulate ? Dominat din CORUPTIE: ABUZUL IN SERVICIU, MITA, SPALAREA BANILOR, FAVORIZAREA INFRACTORULUI ! UNDE sunt dovezile coruptiei ? La DNA ! Consecinta ? DEZINCRIMINAREA, AMNESTIE, GRATIERE, COALITIA ANTI – DNA !

UNUL dintre CAPII coalitiei ANTI- Justitie, ANTI - DNA este cel numit Calin P. Tariceanu, Presedintele Senatului ! Sesizarea lui catre CCR cu privire la asa numita “grava perturbare a Guvernului de catre DNA”, a fost confirmata de catre Valer Dorneanu – Presedintele CCR. Rev. 22 publica insa realitatea incontestabila si anume (citez): "Dorneanu, preşedintele CCR, a ignorat proba principală în dosarul Tăriceanu contra DNA"

IGNORAREA in speta, va induce, in opinia mea, o Decizie ELIPTICA de PROBA JURIDICA ESENTIALA, care poate deveni unul din argumentele titlului ales de dl. Andrei Cornea.

Este INCONTESTABILA realitatea si anume ca, la sedinta de la CCR au participat SERBAN NICOLAE, ca reprezentat al lui Tariceanu, si TUDOREL TOADER, fost judecator la CCR, de data aceasta in calitate de reprezentat al lui Grindeanu si al Guvernului ! Ineditul situatiei este evident.

La fel de INCONTESTABILA este realitatea si anume ca, Valer Dorneanu (PSD) in calitate de Presedinte al Camerei Deputatilor si Doru Ioan Taracila (Presedinte al Senatului) au semnat la 15. Septembrie 2004, adica cu putine luni inainte ca Tariceanu sa devina Prim Ministru (Dec. 2004) numit fiind de Traian Basescu, au semnat "LEGEA pentru ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003" !

La fel de incontestabila este realitatea ca, atat Tariceanu, dar mai ales Basescu, in nenumarate ocazii, au criticat vehement continutul art. 297 CP. (abuzul in serviciu) invocand contradictia acestui articol fata Conventia Natiunilor Unite.

La fel de incontestabila este realitatea si anume ca, art. 19 din Conventie are urmatorul continut (citez): "Fiecare stat parte are în vedere să adopte măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, faptei unui agent public de a abuza de funcţiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească, în exerciţiul funcţiilor sale, un act cu încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate.",

continut care NU era incalcat de art. 297 CP, deoarece, in opinia mea, in situtaiile DELICTUALE, apartinea efectiv MAGISTRATILOR (Procuror, Judecator) obligatia profesionala sa constate, daca fapta a fast facuta CU sau FARA INTENTIE !

La fel de incontestabila este MEDA - realitate despre care NU vorbeste NIMENI in Romania si anume: CINE, CE a OPRIT pe Tariceanu, recte Basecu, ca INCA din DEC. 2004 (luna in care Tariceanu devenise Prim Ministru, repet, la propunerea lui Basescu) sa initieze RAPIND masurile strict legale, precise la paramentrii constitutionali, pentru a definirii ABUZULUI IN SERVICIU ? Raspunsul apare evident: IPOCRIZIA, IMPOSTURA ! Adica, in termini delictuali: ABUZUL si/sau NEGLIJENTA IN SERVICIU !

PS. Marea, reala TRAGEDIE, consta in la fel de incontestabila realitate si anume ca, IPOCRIZIA, recte IMPOSTURA, NU se rezuma numai la fi POLITICA DE STAT, CI chiar si PRACTICA curenta, a unei anumite, conoscute, parti din ceea ce numim generic MASS - MEDIA, sens in care, spre exemplu, cel numit Silviu Manastire, actualmente propietate B1, INTRETINE meteahna nationala ! Asa se explica DE CE acest MANASTIRE isi freaca mainile (la propriu- ca in piata), cu satisfactie, ritmic pe tot parcursul emisiunii, care se doreste a se numi "Dosar de politician" , DESI tot el Manastire ATACA in mod vizibil perfid, DNA !
julius001 2017-03-09
un comentariu pe masura articolului ...cum e turcul si pistolul...
Felix 2017-03-07
Articolul e tare frumos, dar are o inexactitate: nu exista nici o cerinta EU cu privire la casatoriile homosexuale. Va chiar exista o decizie CEDO care arata ca nu exista obligatia statului de a permite casatoriile homosexuale, parteneriatul civil este de ajuns.
FLORIAN D. MIREA 2017-03-07
Da. Traversam o epoca de contradictii aiuritoare. Solutia este, desigur, iesirea din ipocrizie.
Total 9 comments.
Recomandari
8051
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22