Festivalul „One World Romania” ajunge la a 10-a ediţie

Fara Autor | 07.03.2017

2017 / 03 / 13

Pe aceeași temă

Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania ajunge în 2017 la cea de-a 10-a ediţie. În perioada 13-19 martie vor fi proiectate la Bucureşti, în cinematografele Elvire Popesco, Eforie, Union şi Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului peste 60 de filme documentare, selectate dintre cele peste 1300 înscrise. Trei documentare vor avea premiera mondială la #OWR10, alte două vor fi proiectate în premieră în Europa şi aproape toate celelalte vor fi prezentate în premieră naţională. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni,  vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziţii.

 

La cea de-a 10-a ediţie a festivalului One World Romania se vorbeşte despre frică – în general - şi despre diferite manifestări ale sale în societate. Trăim într-o lume globală şi totuşi tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi graniţe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupţi din toată lumea profită de slăbiciunile şi temerile noastre şi ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărţuiţi zi de zi de cei mai puternici. Câţiva mai hotărâţi merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre şi cum putem trece peste ele.

 

Printre temele deja tradiţionale ale festivalului se află justiţia, un subiect care, la data alcăturii programului, a devenit extrem de actual atât în Statele Unite, cât şi în România. În secţiunea numită „Dreptate fără frică” se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Un alt subiect abordat constant de One World Romania este cel al sistemelor de sănătate din diverse colţuri ale lumii. Secţiunea „Bolile Sănătăţii”  ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autişti cu etichetele puse de o societate inflexibilă.

 

În secţiunea „Jocurile fricii” şase documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăuşilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alţii ne transformăm în mici torţionari ca să mascăm propriile slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulţii reproduc excluderile celor percepuţi ca străini sau inferiori. Iar în mintea şi sufletul unui tânăr finlandez vedem întreaga evoluţie de la spaima de violenţa altora la dorinţa de a comite violenţă la rândul tău.

Aşa cum am făcut şi în alţi ani cu Africa sau Orientul Mijlociu, şi în acest an se face un portret al unei regiuni — prin filme documentare. Anul acesta secţiunea „Focus” este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată a realităţii din regiune.

 

În fiecare an la One World Romania au fost filme recente, curajoase şi inovatoare, greu încadrabile într-una dintre secţiunile tematice. Aşa a apărut „Delicatessen”, o secţiune care reuneşte şapte filme extrem de diverse, printre care documentarul animat Tower – care prezintă primul atentat într-un campus american în anii ’60. Sau Liberami, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face şi mini-exorcisme prin mobil.

 

Imaginea One World Romania de anul acesta creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpuşilor ruseşti. Fiecare dintre cele zece păpuşi reprezintă o ediţie a festivalului, dar şi o reprezentare a fricii. Păpuşile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioşca-cea-mare-şi-bună, care le conţine şi le domoleşte pe toate celelalte. Păpuşile folosite pentru a ilustra festivalul în 2017 sunt desenate de Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu) şi animate de Tudor OM. Grafica este realizată de Crina Ioana Athanasiu şi Adriana Jipa.

 

Programul complet al proiecţiilor şi evenimentelor din cadrul festivalului One World Romania este disponibil acum pe site-ul festivalului. Veţi găsi aici toate informaţiile despre filmele şi secţiunile festivalului, despre invitaţii celei de-a 10-a ediţii, despre evenimentele conexe şi tot ce e nevoie pentru a planifica o săptămână fără frică în sălile de cinema.

 

Toate tipurile de abonamente şi bilete pentru cea de-a 10-a ediţie a One World Romania au fost puse în vânzare pe site-ul Eventbook şi în reţeaua partenerilor săi. Abonamentele care oferă acces la toate evenimentele festivalului au preţul întreg de 100 de lei şi preţ redus pentru studenţi şi pensionari (valabil la cumpărarea din reţeaua de parteneri Eventbook) – 70 de lei. Biletul pentru o singură proiecţie este 10 lei sau 7 lei cu reducere, iar abonamentele nenominale valabile pentru 5 intrări au preţul fix de 35 de lei. Cei care îşi achiziţionează abonamente de festival si abonamente de 5 intrari îşi pot rezerva locurile în sală pe site-ul Eventbook. Rezervările nu sunt obligatorii, însă sunt recomandate pentru asigurarea locului la toate proiecţiile dorite. Rezervările expiră cu 10 minute înaintea orei de începere anunţate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22