CCR amână dezbaterile pe legea care interzice condamnaților penal să facă parte din guvern

Dora Vulcan | 07.03.2017

CCR a amanat pentru 21 martie analiza sesizării făcute de Victor Ciorbea, Avocat al Poporului, la Legea 90/2001, prin care li se interzice condamnaților penal sa ocupe functii in Guvern. Ciorbea a făcut sesizarea la o zi de la depunerea jurământului de primul guvern Grindeanu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Curtea Constituţională are marți termen pentru dezbaterea sesizării lui Ciorbea.  

  

 

Motivul contestatiei făcută de Ciorbea la CCR este dat de incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. Ciorbea anunta inca din 13 decembrie, in plina criza a desemnarii premierului, ca analizeaza posibilitatea atacarii la CCR a legii care nu-l poate face pe Dragnea premier si ca va face public anuntul intr-o zi sau doua. Pentru ca, intre timp, criza a fost depasita si au fost sarbatorile, Ciorbea a facut subiectul uitat. Subiectul a fost pus pe mansă chiar in plina procedura de investire a guvernului Grindeanu in Parlament.  

 

 

Legea 90/2001 interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului.

 

 

 

 

 

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor preveze că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. Au fost voci de specialişti în drept constituţional favorabili PSD care au spus că articolul 2 din Legea 90 este neconstituţional, însă atâta timp cât CCR nu se pronunţă în acest sens, actul normativ produce efecte.

 

 

 

 

 

Pe 13 decembrie, Ciorbea spunea ca inca nu a primit nicio sesizare cu privire la acest subiect dar ca a "dat in lucru" serviciului de contencios constituţional examinarea posibilitatii de a ataca legea la CCR: "să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa", declara Victor Ciorbea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22