„Serile Radio România Muzical 20” cu violonistul Alexandru Tomescu

Fara Autor | 09.03.2017

2017 / 03 / 16

Pe aceeași temă

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlineşte, în 24 martie, 20 ani de existenţă.

În colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, un prim eveniment dedicat acestei aniversări va avea loc joi, 16 martie, de la ora 19.00: recitalul susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români ai momentului, interpretul discului de muzică clasică al anului 2016.

Albumul Bach to basics semnat de Alexandru Tomescu a obţinut în cadrul unui proiect organizat de Radio România Muzical, prin vot popular, titlul de „Disc de muzică clasică al anului 2016”. Albumul a strâns un număr record de 5.546 voturi unice.

În seara de zilei de 16 martie, Alexandru Tomescu va interpreta în Sala Cerchez a Muzeului Naţional Cotroceni, lucrări pentru vioară solo de Bach, repertoriul inclus şi pe „Discul de muzică clasică al anului 2016”. La finalul recitalului, violonistul va oferi autografe.

Biletele pentru recitalul din 16 martie, sunt disponibile în reţeaua www.eventim.ro. Accesul la Muzeul Naţional Cotroceni este permis, începând cu ora 18.00, la intrarea aflată vis-à-vis de Grădina Botanică, în baza unui act de identitate.

Înregistrarea recitalului susţinut în 16 martie de Alexandru Tomescu va fi difuzată la Radio România Muzical sâmbătă, 25 martie, de la ora 10.30.

                                                                                           

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997, în Bucureşti. În ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calităţii în peisajul media şi cultural; a rămas, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creaţiei româneşti şi universale, în interpretări de marcă, româneşti şi străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creaţiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.

Radio România Muzical este conectat la realităţile scenelor de concert internaţionale prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin reţeaua Uniunii Europene de Radio. La Radio România Muzical pot fi ascultate în direct spectacole puse în scenă la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, aşa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziţia partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, aşa cum a fost festivalul „Bucureşti, oraş al muzicii” din anul 2007.

Radio România Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni români de valoare. În 2013, la propunerea Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica a participat şi a şi câştigat concursul New talent de la Bratislava, o rampă de lansare în viaţa internaţională de concert. Alţi tineri muzicieni propuşi de Radio România Muzical la concursul Concertino Praga au obţinut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceştia: violonista Alexandra Bobeico - premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo - premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu - menţiune (2016), pianistul Cadmiel Boţac - menţiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct şi înregistrează cele mai importante evenimente muzicale româneşti: de la Festivalul internaţional George Enescu, la Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni.

Radio România Muzical este organizator al unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc: de la Festivalul „Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagonişti a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la „Zilele Lipatti” din 2010 şi stagiunile de concerte organizate în 2014 şi 2015 la Muzeul Naţional Cotroceni.

Din 2010, Radio România Muzical a organizat pentru prima dată proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în spaţii neconvenţionale. Astăzi, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România, desfăşurat pe două paliere: în spaţii neconvenţionale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă şi bricolaj) şi în şcoli.

În 2013, Radio România Muzical a organizat prima ediţie a proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului". Interpreţii discurilor câştigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană şi pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Ştirbăţ (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvenţe: 104.8 FM (Bucureşti) şi 97.6 FM (frecvenţă regională), ca şi pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro şi prin aplicaţiile IOS şi Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, ştiri, alte 7 stream-uri on demand.

 

Alexandru Tomescu (născut în 1976) întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii şapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers.

Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long - Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum - Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I) şi Bach to basics, albumul care a primit titlul de „Disc de muzică clasică al anului 2016” în România, prin votul ascultătorilor Radio România Muzical.

Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24Stradivarius ObsesiiBach to Basics.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22