Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCe vrea Ciolos?
2017-03-10
12
Prin comparatie cu guvernul Grindeanu-Dragnea, cabinetul Ciolos pare un bastion al bunului-simt si normalitatii. Te cuprind nostalgiile.

 

 

Fiecare zi joaca in favoarea lui si sunt sanse mari ca timpul sa-l urce pe Ciolos pe un piedestal. Contribuie la asta nu doar iresponsabilitatea populista a guvernului PSD care poate arunca tara in criza economica, proiectul ”Romania  penala” de la care nu e dispus sa se abata  niciun pas, dar si situatia dezastruoasa a opozitiei, cu nimic mai buna decit in momentul  alegerilor, ba din contra. Exista deci o serie e circumstante favorabile, asteptarea Strazii, e inca unul, care il readuc cu usurinta pe Ciolos in atentia publica.

 

Anuntul facut de fostul premier ca ia in calcul ”un proiect politic nou, o miscare politica sau un partid politic”, vine fara discutie intr-un context care ii e favorabil. A simtit oportunitatea, caci tehnocratul Ciolos nu duce lipsa de instinct politic, si, firesc, se gindeste  sa profite de ea. Doar se gindeste. Pentru ca din interviul de la RFI nu e inca limpede daca a luat sau nu o decizie. Inca tatoneaza. Iar informatiile despre tatonari, ba pe la PNL, ba pe  la USR, circula de  ceva vreme si ecoul lor l-am auzit in diverse declaratii ale unor lideri. Probabil ca ele nu au avut rezultatul scontat, devreme ce noua orientare este spre un partid. Dar nici ea nu e clara deocamdata.

 

Cred ca aici e de fapt marea poblema a lui Ciolos. Sigur ca precautia, analiza sanselor si oportunitatilor este vitala, doar prostii, bolnavii de putere, impinsii de la spate sau cei care ajung sa se creada Mesia se arunca inainte cu ochii  inchisi. Nu neaparat  in gol. Ci in tot  felul de aventuri politice. Ciolos nu face parte din aceste categorii. Sau, in sfirsit, nu lasa impresia asta. In schimb, lasa impresia ca nu are suficient curaj, ca este mult  prea calculat, genul care face liste lungi si mereu schimbatoare cu ”avantaje si dezavantaje” ( ceea ce-i bine pina la un punct), ca joaca la doua capate. Este sentimentul pe care l-am avut in campanie. Pe de o parte, si-a respectat promisiunea de a nu se inscrie intr-un partid si a nu candida pentru vreunul, pe de alta, a acceptat sa fie premierul oficial (de pe afise) al PNL si USR, fara insa a se implica pina la capat si a tracta campania, care in mod evident avea nevoie de asta din motivele stiute.  In final a fost fatal si pentru campanie, si pentru PNL. Ca si cum asezi locomotiva inaintea garniturii de  vagoane ruginite, o pavoazezi cu postere, o legi cu funde, pui orchestra sa cinte marsuri, dai semnalul de plecare si pe drum te trezesti ca mecanicul sare din mers. Sigur, nu e vina lui Ciolos ca PNL a ajuns in situatia  asta, pina la urma partidul s-a agatat de premier si nu invers. Dar nu se poate spune ca acesta nu s-a complacut. Dupa mine, Ciolos a avut cel putin doua  momente de gratie- primul dupa preluarea  guvernarii cind a mers cu frina trasa, probabil din cauza calculelor politice ale altora, al doilea in campanie- pe care le-a ratat.

 

Acum insa contextul ii e din nou favorabil. Ce vrea insa cu adevarat Ciolos, care este scopul acestei asociatii/miscari/partid si care-i sunt sansele reale? Prima constatare e ca nici Ciolos, nici altii din echipa sa, cei care au format acel Ong, nu si-au gasit locul in PNL sau USR. Nici nu-i de mirare. PNL e in vrie dupa pierderea alegerilor, nu si-a revenit si nu gasit o directie. Motivele se vad cu ochiul liber: a aminat nepermis de mult organizarea Congresului, desi intre  timp nu facut o analiza la rece a cauzelor esecului (limitindu-se s-o decapiteze pe Alina Gorghiu si  s-o puna interimar pe Raluca Turcan), partidul e sfisiat intre cele doua tabere, PD  si PNL, iar pina acum candidatii anuntati- Predoiu si Orban- sunt departe de a fi personajele capabile sa scoata partidul din fundatură. Dar nu e exclus ca pina la congres sa apara si alte figuri, greu de crezut totusi ca rezerva PNL se reduce la cei doi. Pina la urma PNL trebuie sa-si gaseasca un lider din partid si nu de ”imprumut”. Nimeni nu i-a putut garanta lui Ciolos alegerea la congres ca presedinte al PNL, ba chiar cred ca ar fi suferit o infringere usturatoare in fata unui candidat din interior.

 

Nici la USR situatia nu e prea roza, scandalurile intre Clodilde Armand si Nicusor  Dan – cei doi vectori de imagine- se tin lant, orgoliile fiind mai puternice decit ”civismul”. E un partid eterogen in care de abia de acum incolo se vor contura personalitatile, iar congresul USR nu sta nici el sub auspicii prea bune. Ciolos nu si-a gasit suficienti sustinatori in interior, ba unele informatii spun ca i-a pierdut si pe cei pe care ii avea.

 

 

Inrebarea e daca Ciolos se gindeste sa faca  un partid nou doar pentru ca nu si-a gasit locul ( si functia?) in PNL si USR.  Sau, poate, pentru ca Iohannis are nevoie de inca un vehicul politic, in PNL existind un curent anti-prezidential, care merge pe teoria ”eliberarii de tatuc”. Desi eliberarea nu poate veni decit in momentul in care partidul isi gaseste calea si liderii. Mai exact un candidat propriu ( cu sanse, evident) la prezidentiale. Pina atunci mai e.

 

Nu sunt clare deocamdata nici motivatiile  lui Ciolos si nici scopul, de aici si ambiguitatea dclaratiilor. Clar e insa ca daca vrea sa  construiasca un partid de la zero trebuie sa se apuce de  ... ieri. Momentul protestelor, trecute si, previzibil, viitoare, nu ar trebui ratat. Daca va sti sa se pozitioneze ar putea sa se autopropulseze ca partidul Pietei, spre care Ciolos a lansat deja o multime de semnale de sustinere. Potestatarii au evitat  pina acum alaturarea cu PNL si USR ( si bine au facut!), dar au fost clar anti-PSD. Pe masura ce trece timpul realizaeaza probabil ca fara lider si un vehicul  politic, tipul acesta de coagulare civica nu se va putea repeta la infinit si isi va  pierde forta. Ciolos ar fi nimerit intr-o astfel de ipostaza si  nu  cred ca ar genera animozitati din partea protestarilor. Cu conditia sa nu dea senzatia ca este un proiect prezidential mascat.  In fond, Ciolos  a fost rezultatul politic al protestelor de la Colectiv, asa cum ar putea sa fie si rezultatul celor din Piata Victoriei. Sau macar sa fie ambalat de specialistii in comunicare si strategii in asa ceva. Personal, cred ca trenul acesta a trecut deja.

 

Si vor mai trece si altele. Timpul deja preseaza, pina la viitoarele alegerile- cele europarlamentare- nu mai sunt decit doi ani. Nu are rost sa facem teoria dificultatii constructiei unui nou partid, chiar si atunci cind are un lider. Precedentele M10 si partidul lui MRU vorbesc singure. PMP-ul lui Basescu, care a beneficiat de infrastructura de la PD si de suficienti traseisti, este un alt exemplu graitor. USR a  reusit pentru ca era deja bine pozitionat de ani de zile pe scena Bucurestiului, unde chiar facuse ceva, nu a inceput chiar de la zero.

 

 

Daca Ciolos vrea sa obtina acel 5% care sa-l propuseze in Parlamentul European si pe scena politica pentru prezidentiale  nu mai are timp  de pierdut si tatonat. Nu mai are timp de bijbâieli si de cautat oportunitatea perfecta. Asta daca chiar s-a decis ce anume vrea si pentru ce ( cine) si daca este gata sa intre in arena. E o arena in care esecurile dauneaza grav pentru ca divizeaza voturile. Alfel spus, daca o mai lungeste cu ”ginditul”, Ciolos ar putea sa mai adauge pe lista un moment ratat. Sa nu devina cumva o specializare.

TAGS : ciolos partid alegeri PNL USR dragnea grindeanu alegeri premier
Comentarii
liv 2017-03-15
Din pacata Ciolos nu este o solutie pentru un lider, pentru ca este exitant, nu-si asuma responsabilitati, e temator iar adversarul este versat si puternic prin tupeu.
lucid 2017-03-13
Ciolos si partidul sau de tehnocrati se va mula perfect pe ceea ce asteapta de la o guvernare sutele de mii de oameni care au iesit si continua sa iasa - chiar daca deocamdata in numar mai mic - in strada, oameni care s-au saturat de politica borfashareasca dambovitzeana a actualelor partide. Partidul lui Ciolos poate recupera oameni de valoare din PNL si USR dar nu are de ce sa colaboreze cu partidul lui atanasiu, petrache, blaga, falca, gorghiu-isar - inca un grup infractional organizat ca si psd, dar mai bleg - si nici cu adunatura fara cap si coada care e USR la ora actuala. PNL si USR trebuie lasate sa-si dea obstescul sfasit. STRADA are nevoie de un partid nou, cat mai putin politic si in primul rand tehnocrat, deci competent si cinstit.
nic 2017-03-12
Foarte bine ca-si formeaza o formatiune noua. E necesar dar nu si suficient. De aici trebuie sa inceapa constructia unei noi aliante politice gen CDR care sa cuprinda si PNL si USR si M10. Toate trebuie canalizate pe un mesaj si actiune politica comuna. Orice initiativa si actiune se vor face coordonat. Desigur sunt oameni,mai ales in PNL,care trag in directii diferite. Calea e una singura :ori impreuna ori afara. De oameni capabili nu ducem lipsa,mai sunt si multi independenti care stau pe tusa: Cristi Preda,Teodor Paleologu,Bakonschi,Papahagi,etc care-si pot gasi un tel comun. Succes Dacian Ciolos.
cib 2017-03-12
Recititi caracterizarea facuta lui Ciolos de "taticul" vostru Basescu. Este lamuritoare.
Procopie 2017-03-12
Buna credinta a d lui Ciolos nu poate fi negata. Si nici prieperea. Dar este o buna credinta si o pricepere de functionar. Pentru politica ii lipseste inzestrarea naturala fara de care nu se poate. Cu dictie si discurs de joagar nu convinge pe nimeni. Cu alura si atitudine anodina nu ti ramane pe retina. Nu l alege nimeni. De altfel, nici nu s a supus niciodata unui test electoral. A preferat mereu posturile in care este numit. E prea tarziu sa mai poata schimba ceva. Da, ar putea sa fie un bun ong ist, consultant etc.,niciodata politician. Experienta guvernamentala a fost lamentabila.Nu i vina dansului, nu e facut pentru politica si pace. Asta nu in seamna ca nu e valoros si nu poate face lucruri remarcabile,e loc destul.
Marinca 2017-03-13
Citind postarea ,pare ca fauna politica autohtonă este un internat plin de fetiscane neprihanite iar Ciolos nu pare,deloc,potrivit pentru a se incadra in peisaj.Da,Ciolos nu are mari sanse sa fie luat in seama de o mare masa de alegatori "exigenti ",ce au avut in vedere cand voteaza criterii ce tin de respectarea unor principii,a moralei crestine:nu minti,nu fura,nu arunca cu piatra.Ciolos nu are anvergura unui Ponta,nu pare sa-i stea in fire sa minta,sa fie arogant,sa fie cinic,nu are farmecul lui Nicolae,care pare sa invarta pietre in gura cand vorbeste,nu are nici batosenia unui Nicolicea,nici tupeul lui Vasilescu,Firea,nici mustata ca Dragnea cel cu o mie de fete.Pana acum,in 27 ani ,cetatenii au ales si au fost condusi de niste politicieni unul si unul,care mai de care mai desăvârsiti,exemple de bun simt,inzestrati,cu alura si atitudine pentru postura de politician.Hai sa râdem...Nu stim cata nevoie are DC de politica autohtonă dar stim ca noi avem nevoie de unul ca el,de cei care au fost pe langa el in guvern,de altii ca ei, care o sa se alature lor.Sunt ca o gura de aer proaspăt dupa ce am înhalat ,ani de zile, un aer contaminat,încărcat de duhoarea emanata de minciuna,aroganță,manipulare,bătaia de joc,reaua intenție,hoția din banul public.
Erez 2017-03-13
De ce experienta guvernamentala a fost lamentabila ? Nu a facut Oug de dezincriminare a abuzului in serviciu,de scutire a raspunderii penale pentru furtul din bani publici a suelor sub 200000 lei,nu a creat zero locuri de munca din 1 milion ,cum a promis Ponta,nu a facut zero mari proiecte,cum a facut ministerul prietenului Sova,nu a cedat vreo 600 milioane dolari,bani datorati statului ,catre o companie straina,cum a facut Ponta,nu a dat pensii speciale pt.parlamentari, de 1500 -4500 lei/luna ,in timp ce 85%din cei 5 milioane pensionari au pana la 1500 lei,etc?
max 2017-03-11
Ciolos e ca fata mare ba s_ar marita ba ar concubina,lipsa de curaj si claritatesi mesajului
de implicare totala il face cel putin ezitant daca nu lipsit de curaj
Ori se decide si transmite mesaje si critici la mascarada de guvernare actuala ori
o lassa moarta COJONES Mister CIOLOS
m mircea 2017-03-11
Asa cum remarca si Theodor Athanasiu, Ciolos nu ar fi fost primit in PNL pe pozitie de conducere. Nici macar dna Turcan nu pare sa fie lasata sa candideze. Un nou partid e un inceput, mai tirziu poate chiar fuziona cu PNL de pe alte pozitii. Si de ce nu o fuzionare cu M10, partid care inca nu a dovedit vreo putere, dar care o are pe dna Macovei? Realistic vorbind Ciolos si Macovei nu pot avea aceleasi functii in stat in viitorul apropiat, deci o colaborare ar fi f.fructoasa. O confruntare Iohannis-Ciolos la prezidentialele din 2012 nu trebuie sa aiba loc dpdv al alegatorului de dreapta cum sint eu, nu ar face decit sa aduca victoria reprezentantuuil PSD, Firea pare ca se antreneaza puternic.

Pt Alexandru Viorica: si eu am fost votant TB, dar de 2 ani de cind are un discurs anti-democratic nu il mai sustin. PMP mi-a parut din primul moment un partid indoielnic, daca TB vroia un partid modern ar fi trebuit sa reformeze PDL. Degeaba are azi curaj TB daca il foloseste in scopuri personale si nu pt intarirea statului de drept, ba mai rau face. TB e istorie.
CHARLIE 2017-03-11
D-na Pora! Ciolos pare a fi un om sincer si cinstit si ca atare nu are multe sansa sa reuseasca in politica in Romania de azi.
Polilogu 2017-03-11
S-a vazut deja de multa vreme : doamna Pora are” vocatia” marilor constructori politici din... cuvinte si cutite si pahare .Traieste cu ”convingerea” asta in fiecare analiza trecuta si prezenta.Numai ca nepotrivirea dintre realitate si dorinta dînsei e mult prea mare. Asta nu insemana ca d-na Pora nu e animata de ideea moralitatii in in politica. Insa nu e suficient. Oamenii nu traiesc in ARCADIA decat in mit. Politica este o creatie categoric culturala si asa va fi mereu.Si ca orice creatie, cere,isi are... ”regulile” ei. ”Talentele ” , mai ales, nu nu pot deveni talente de la sine. Sustin ca mai intîi sa-l lasam pe CIOLOS sa-si sublimeze ideologia(da , zic bine !) sa-si gaseasca singur ”oamenii de nadejde”, sa-i lasam ,cu alte cuvinte, deschisa calea aderentei colective in mod natural .In padurea sociala mostenita in care traim inca si dupa 27 de ani sau mai bine zis in COȘMARUL ei, nu toti copacii pot creste vigurosi.A fost si este vorba despre confict/conflicte. VREM SAU NU VREM.
Alexandru Viorica 2017-03-11
singura sansa este sa se alieze cu PMP...
Nu se stie de ce fiecare zi ii da dreptate lui Traian Basescu...
Si... chiar daca nu ne place ca uneori mahalagismul il domina pe Basescu, nu I se poate nega VIZIUNEA.

Basescu si Ciolos au multe in comun, mai putin curajul.
Total 12 comments.
Recomandari
13678
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22