Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDe la Caragiale citire, cu melancolie
2017-03-13
5
Anul acesta, acum vreo lună, s-au împlinit 165 de ani de cînd s-a născut Ion Luca Caragiale. Nu ne cramponăm de aniversări festive, mai ales cînd e vorba de un autor care e prezent în măruntaiele ţărişoarei an de an, zi de zi, ceas de ceas.

 

 

Dar merită să omagiem, oricît de des, ironia exasperată cu care ne-a transformat moravurile într-un soi de emblemă atemporală, „din a cărei dilemă nu putem ieşi”... Trecut, prezent şi, pare-se, viitor, textul caragialesc obligă la o permanentă stare de veghe. Deunăzi, răsfoind minunata antologie de scrisori alcătuită de Dan C. Mihăilescu (I.L. Caragiale, Cele mai frumoase scrisori, Humanitas, 2013), am căzut pe două fragmente, pe care simt nevoia să le re-lansez, cu mici comentarii.

 

Dintr-o scrisoare către amicul Constantin Dobrogeanu-Gherea: „...Frumos! Sublim! Jos străinismul! Sus limba Rromână!!! Încai, dacă o vorbim şi scriem mai mult sau mai puţin deplorabil, cel puţin, în contra vitregilor înstrăinaţi, cari n-o ştiu de loc, s-o apărăm mai puţin sau mai mult - ridicol. O eterne Moft Rrromân, immortal Phoenix!”

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : ion luca caragiale romania andrei plesu dan c. mihailescu limba romana straini
Comentarii
ion ion 2017-03-17
Cat o fi profitul la EDITURA POLITICA??si cine-l papa???
Imreh Istvan 2017-03-16
O cunostinta mi a spus candva urmatoarele vorbe:"Degeaba plangi pe tricolor daca iti vinzi bunurile strainilor..."
Liviu din Timisoara 2017-03-15
O adaugam si pe tanti Olguta cea frumoasa ...cu engleza ei de Craiova ?
?????? 2017-03-13
Dacă aștia de prin justiție ar aprecia precum universitarii, câte plagiate considerați că s-ar găsi prin dosarele pe care le formează în urma cercetărilor ?
Costachel Gudurau 2017-03-13
Domnule Plesu, daca d. Caragiale ar fi putut contempla cu anticipatiune prestatiunea dvoastra in timpul mandatelor Udrea-Basescu, sigur mai scria o piesa
Total 5 comments.
Recomandari
11021
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22