Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, puțin incompatibil în Comisia de la Veneția
Ondine Ghergut - - - -
2017-03-14
Actualitate Interna
8

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este membru, ca “expert independent”, al Comisiei de la Veneția, reprezentând România, calitate în care ar trebui să facă rapoarte și informări.

 

În dubla postură, de ministru și de “expert independent”, Tudorel Toader a prezentat la plenara din 10-11 martie a Comisiei de la Veneția o informare despre OUG 13 și 14, despre mitingurile din România și despre ultima decizie a Curții Constituționale, care a pus la zid Ministerul Public și DNA.

 

Se pune întrebarea legitimă: domnul Toader a fost cu adevărat “expert independent”, deși este și membru al unui Guvern politic?

 

 

Ce prevede statutul Comisiei de la Veneția

 

 

Domnul Toader nu poate fi și ministru și “expert independent” al Comisiei, ni se precizează de la secretariatul Consiliului Europei de care aparține Comisia de la Veneția. El nu mai poate fi considerat “expert independent” în sensul prevăzut de statutul Comisiei de la Veneția din momentul în care a devenit membru al Guvernului Grindeanu, instalat de majoritatea parlamentară PSD & ALDE. Adică din 23 februarie, moment in care a depus juramântul.

 

În articolul 2 din statutul Comisiei se prevede faptul că membrii Comisiei trebuie să fie “experți independenți, care au atins eminența prin experiența lor în instituțiile democratice sau prin contribuția lor la dezvoltarea dreptului și a științei politice”. De asemenea, se precizează că “Membrii Comisiei vor acționa în calitatea lor individuală și nu trebuie să primească sau să accepte niciun fel de instrucțiuni”.

 

Tot în statut se mai stipulează că experții independenți pot fi judecători constituționali, profesori universitari, specialiști în Drept care au performat.

 

Comisia, însă, nu impune statelor membre pe cine să aleagă ca “expert independent”. Statele își desemnează reprezentantul, dar prestigiul unei țări vine din respectarea un principiu înscris în statutul Comisiei de la Veneția. Țara care respectă statutul face parte din galeria democrațiilor consolidate.

 

In acelasi timp însă, in practică este permis ca reprezentantul unei țări in Comisia de la Veneția să fie și ministru, ni se răspunde de la secretariatul Consiliului Europei. Însă acea țară pierde din prestigiu deoarece, dacă nu respectă o prevedere statutară a Comisiei de la Veneția, se poate presupune că nu respectă nici regulile interne din țara respectivă.

 

In prezent, Tudorel Toader este  membru plin al Comisiei de la Venetia, iar supleant este Bogdan Aurescu.

 

Statutul integral AICI

 

 

Ministrul Toader, raport sau informare la plenara Comisiei de la Veneția?

 

Ministru Toader Tudorel nu a prezentat un raport în fața Comisiei de la Veneția, așa cum a susținut la întoarcerea in România, ci doar “o informare pe situații factuale din România”, iar prezentarea a durat circa șapte minute. După ce dl Toader a prezentat informarea, nu au existat întrebări sau dezbateri referitoare la evenimentele din România.

 

Că nu a prezentat un raport, ci o informare este consemnat de funcționarii comisiei AICI:

 

În cele șapte minute, dl Toader a relatat succint, în limba română, cronologia faptelor și anume: emiterea Ordonanțelor 13 și 14, existența protestelor de stradă și despre ultima decizie a CCR (sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu cu privire la conflictul juridic dintre Ministerul Public - Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României), în care s-a statuat că trebuie să se respecte separația puterilor în stat. De asemenea, dl Toader a susținut în plenara Comisiei că, în calitate de ministru, nu va mai apela la ordonanțe de urgență.

Tudorel Toader a uitat insa  sa vorbească si despre opinia separata existentă la motivarea CCR, cea a judecătoarei Livia Stanciu.

 

 

Tudorel Toader, după întoarcerea în țară: Raportul e necesar pentru o bună informare a Comisiei

 

“Despre ce puteam să vorbesc ( la plenara Comisiei de la Veneția –n.n.) ? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. De ce am făcut acest raport? La invitația președintelui Comisiei. De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în raport cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a declarat ministrul Toader pentru Digi24 TV.

El a mai susținut că ancheta Parchetului privind eventuale fapte penale săvârșite în legătură cu OUG 13 trebuie să continue.

 

 

Cum a fost ales “expertul independent” din partea României

 

 

Domnul Toader Tudorel a fost ales ca “expert independent” pentru Comisia de la Veneția în mai 2014 de Guvernul Ponta, în locul domnului Lucian Mihai, profesor universitar, fost președinte al Curții Constituționale. Precizăm că Statutul Comisiei nu limitează numărul mandatelor experților independenți.

 

Nu știm care au fost criteriile pentru care premierul Ponta l-a preferat atunci pe dl Tudorel Toader  (judecător al Curții Constituționale a României) în locul dlui Lucian Mihai.

 

Știm doar că s-a întâmplat după ce, în 2012, Toader Tudorel, în calitate de judecător constituțional, a votat, alături de colegii săi Ion Predescu și Acsinte Gaspar, pentru scăderea numărului de alegători de pe listele electorale folosite la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

 

 De asemenea, este de notorietate faptul că dl Toader a protestat când majoritatea membrilor CCR a decis corectarea adresei trimise de judecătorul Gaspar la Guvern, prin care i se permitea premierului Ponta să declanșeze un recensământ pentru modificarea listelor electorale, deși majoritatea Curții a decis contrariul.

 

Dacă s-ar fi stabilit un număr mai mic de cetățeni cu drept de vot, potrivit unor adrese ale Evidenței Populației transmise la CCR după ce referendumul s-a desfășurat, Traian Băsescu ar fi fost demis din funcția de președinte.

 

 

Ce conține ultima decizie a CCR

 

 

În decizia CCR referitoare la existența unui conflict juridic între Ministerul Public-Direcția Națională Anticorupție, majoritatea judecătorilor constituțional au statuat că “Ministerul Public, ca parte a autorității judecătorești, s-a considerat competent să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului. O astfel de conduită echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat, garantat de art.1 alin.(4) din Constituție, deoarece Ministerul Public nu doar că își depășește atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar își arogă atribuții ce aparțin puterii legislative sau Curții Constituționale”.

 

A existat o opinie separată, a judecătoarei Livia Stanciu, care, în rezumat, a considerat că nu există un conflict între procurori și Guvern în urma declanșării anchetării eventualelor infracțiuni privind elaborarea OUG 13. Mai mult, că majoritatea CCR, prin decizia sa, s-a comportat ca o instanță de judecată, arogându-și atribuții ale puterii judecătorești.

 

Sesizarea a fost făcută de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar au existat alte două sesizări tot în legătură cu OUG 13, respinse de majoritatea CCR pe motiv că actul normativ a fost abrogat.

 

 

 Ministrul guvernului PSD vrea verificarea lui Kovesi si Lazăr

 

După două zile de la întoarcerea de la Veneția, ministrul Justiției Toader Tudorel le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, și  șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, să-și dea demisia, altfel va declanșa evaluarea lor “managerială și profesională” pentru ancheta declanșată în legătură cu posibilele infracțiuni săvârșite în timpul elaborării OUG 13.

Ulterior, ministrul a dat inapoi, spunând că nu le-a cerut demisia, ci s-a referit la aceasta ca la o ”instituție” din Codul Muncii.

 “Nu am sugerat să îşi dea demisia, am spus şi am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta, şi am invocat o instituţie care există în Codul Muncii. Oricine poate să îşi dea demisia, nimeni nu este obligat să muncească ceva împotriva voinţei lui”, a declarat Tudorel Toader.

 

 

Precizări necesare:

 

1.Magistrații (categorie din care fac parte și procurorii) sunt asimilați funcționarilor publici care au indemnizații, nu salarii. În consecință, în cazul magistraților nu poate fi invocat Codul Muncii.

 

2. Procurorii își desfășoară activitatea (…) sub autoritatea ministrului Justiției (articolul 132 din Constituție). Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate (art. 69 din Legea 304/2004)

 

3. Evaluarea profesională și managerială a magistraților este făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (articolul 125, alineatul (2) și articolul 134 din Constituția României) CSM funcționează ca instanță de judecată pentru procurori și judecători, iar ministrul Justiției, care este membru CSM, nu are drept de vot!

 

Procedura revocării procurorilor șefi

 

Ministrul Justiției, după “evaluarea managerială și profesională”,  poate propune CSM revocarea din funcții a procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Koveși.

 

CSM dă un aviz consultativ, iar decizia finală aparține președintelui României.

 

În rapoartele anuale ale  Mecanismului de Verificare și Cooperare din cadrul Comisiei europene  activitatea procurorului șef DNA Koveși a fost apreciată la superlativ. Îi va fi foarte greu ministrului Justiției să demonstreze contrariul pentru a motiva decizia sa de a propune revocarea din funcție a șefei DNA.

TAGS : justitie raport tudorel toader decizie CCR kovesi lazar revocare demisie motivare DNA Ministerul public
Comentarii
Marius Nicolescu 2017-03-16
Domnul ministru Toader, o sluga de o perversitate dusa la extrem, care pe unde a trecut a servit partidul rosu cu mare abnegatie. Nu, nu suntem in stare sa ne revenim dupa atatia zeci de ani de comunism de o duritate extrema. Se pare ca gena romanului a suferit, in toti acesti ani, mutatii enorme.
dumitru 2017-03-15
Romanii manipulatori si cei "neajutorati" striga: "Stop Mafia"! (Fara niciun folos! Asa cum s-a intamplat cu cei #REZIST prin Piete!)

Romanii responsabili si patrioti cauta SOLUTII pentru a Stopa Mafia!

O SOLUTIE, care stopeaza Mafia si abuzurile, este juaramantul implicativ, ce trebuie depus de toti cei ce functioneaza in Administratia Romaniei, de la ultimul functionar si pana la Presedine!

""Jur pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu ca niciodata nu voi savarsi actiuni ilegale sau imorale condamnabile, actiuni impotriva intereselor Romaniei si a semenilor mei, ca imi voi face datoria in limita si spiritul legilor si regulamentelor care imi reglementeaza activitatea, astfel incat sa am tot timpul constiinta curata, atat fata de semeni, cat si fata de Tara!

Jur ca nu apartin si nu voi apartine unor servicii secrete straine sau autohtone si ca in activitatea mea nu am si nu voi avea nicio dependenta de persoane fizice sau juridice!

Jur sa aduc la cunostinta institutiilor abilitate si a opiniei publice toate actiunile contrare legilor si intereselor Romaniei, de care voi avea cunostinta!

Daca nu voi respecta cu sfintenie cele de mai sus, Dumnezeu sa abata asupra mea si a tuturor complicilor mei (intre care pot fi si membri de familie!) cele mai cumplite nenorociri si sa ma lipseasca pe mine si pe toti complicii mei, de sanatate si fericire! Asa sa ma rasplateasca Dumnezeu!""

PS. Doar cei "neajutorati" sau ticalosi vor considera ca "altii" isi vor incalca juramantul implicativ, pe care ei nu si l-ar incalca!
?????? 2017-03-14
ANI ce opinie o avea despre "speța " domnului ministru în calitatea dumnealui și de expert la Veneția ?
Isoscel 2017-03-14
Tudorel Toader in loc sa-si dea demisia din functia de rector al Univ. AIC din Iasi in momentul cand a fost numit minsitru, s-a suspendat si si-a pus o inlocuitoare, un fel de Shaideh pentru Dragnea. Ceva asemanator a facut si cand a fost ales rector. Cateva luni de zile a tinut lucrurile incurcate in univ. fiindca nu si-a dat demisia dintr-o alta functie, probabil mai banoasa, pana la expirarea mandatului aceleia. O jigodie lacoma de bani si cu siguranta ridicat pe piedestal de mare personalitate de catre cei pe care i-a servit , atunci cu referendumul si in alte imprejurari pe care probabil ca inca nu le stim (cum ar fi doctorate, oferirea unor posturi didactice in UAIC etc). Asa ca, si acum, din comisia de la Venetia nu va pleca daca nu-l dau cei de acolo afara, pana la expirarea mandatului si poate ca si dupa aceia! Sa nu uitam ca tot din Iasi au fost marii ministri ai justitiei Pivnisheriu si Tudor Chiuariu alti oameni de paie ai lui Tariceanu!
Adrian 2017-03-14
Dacă ar fi fost Pruuună în locul lui, n-ar fi fost vorba de incompatibil. Ce să spună și slugoii!
florian 2017-03-14
Solutia: Referendum initiat de presedinte cu intrebarea: Sunteti de acord ca presedintele sa poata demite primul ministru si dizolva parlamentul in caz de subminare a luptei anticoruptie? Va asigur ca romanii vor aproba si PSD e pus pe chituci.
iul 2017-03-14
acest mosulica face si el parte din categoria de romani ,, ma voi santeti sanatosi la cap , prosti si hoti ? ,,
horatiu 2017-03-14
Am reusit sa mutam mizariile din curtea noastra la cele mai inalte foruri europene si mondiale . Daca cele afirmate aici de dvs sunt adevarate , nu pot sa nu constat impingerea spre lumea larga a conceptului minciunii prin omisiune , dar nu numai . Nu avem cum sa ni se dea drepatate noua romanilor , daca cei trimisi inafara pledeaza pentru a sustine asemenea penibilitati . Altfel spus cerem aprobarea sa il scapam pe Dragnea de problemele sale penale , sa fie lumea larga de acord ca alesii romani pot cumpara in brazilia hoteluri , sau altele si altele la fel de jenante . Asta in timp ce sute si sute de mii de romani care muncesc cinstit in lumea larga sunt in pericol sa fie retrimisi in Romania ... Sa pupe mina mizera a lui onor Dragnea ... huo huo huo ...
Total 8 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
43304
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22