Ce candidați se pregătesc pentru conducerea PNL. Bușoi se încălzește, și el, pe margine

Dora Vulcan | 16.03.2017

Și secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, a anuntat că ar putea candida la șefia partidului dacă va fi validat de organizatia din Capitala al cărei președinte este. Organizația București a obținut, sub conducerea sa, cel mai slab scor la parlamentare: 11,09%.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 "Deocamdata, singura decizie pe care am luat-o este sa-mi recastig sau castig sustinerea in Conferinta pe Bucuresti pentru ca avem un eveniment in 8 aprilie. Vor fi peste 1.000 de delegati la Conferinta pe Bucuresti si orice intentie as avea pentru viitor cred ca ar trebui sa porneasca de la validarea mea de catre acei colegi pe care i-am coordonat in aceasta scurta perioada de timp”, a spus mimând modestia Cristian Bușoi.

 

 

 

Daca acest lucru se va intampla si daca alti colegi din tara vor dovedi deschidere, pot sa iau in calcul si o eventuala candidatura", a declarat Cristian Busoi, citat de Agerpres.

 

 

PNL isi va alege presedintele la Conventia Nationala din 17 iunie. Si-au mai anuntat candidatura pana acum Ludovic Orban, Catalin Predoiu, Ilie Bolojan de la Oradea, Alin Tișe de la Cluj.

 

 

 

 

Portrete de candidați

 

 

  • Cristian Bușoi -  invocă realismul rezultatelor în revendicarea funcției supreme în PNL. A obținut 11,09% la ultimele alegeri

 

Bușoi are motive serioase pentru să fie modest, nu doar să mimeze modestia: el a obținut la parlamentare cu organizația sa cel mai slab scor: 11.09%. Ceea ce nu l-a împiedicat să ceară capul și postul la nivel de conducere central al unor lideri locali de tipul lui Ilie Bolojan, de la Oradea, care a obținut cel mai mare scor al partidului la locale. 

 

De altfel, Bușoi are reverii legate de cei care ar trebui să fie continuatori ai Brătienilor. Vorbind despre marea ”dorință de conducere”  el s-a lansat recent într-un atac voalat la adresa celor care ar râvni la funcția supremă în PNL, invocând ”realismul”, dar omițând în reveria astfel descrisă să facă un cât de mic recurs la rezultatele sale:

 

 

"Există o mare dorință de conducere în partid, dar cred că trebuie să fim și foarte realiști — dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experiență și capacități de organizare, cu o bună cunoaștere a partidului și trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să așteptăm un lider providențial nu cred că vom avea un rezultat al acestei așteptări și trebuie să gândim acest lucru cu foarte mult realism. (...) Această echipă trebuie să reunească lideri mai experimentați cu politicieni mai puțin experimentați, oameni care vorbesc mai bine cu oameni care se pricep mai bine la organizare, dar toți trebuie să aibă o trăsătură clară: să fie oameni din PNL și experiență politică acumulată în partid", a spus Bușoi încă din 4 martie, la Consiliul Național de Coordonare al PNL de la Parlament, citat de Agerpres. 

 

 

Bușoi nu a explicat niciodată dacă prezența sa ca invitat de nădejde al Antenelor, postul pușcăriașului Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru devalizarea Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), unde face o figură lamentabilă, spre satisfacția partizanilor fostului USL (PNL+PSD), este conformă cu linia de continuator al Brătienilor.

 

 

 

 

  • Cătălin Predoiu - perdantul la primăria Capitalei, anunț primit cu aplauze

 

 

 Deputatul Cătălin Predoiu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia PNL încă din decembrie 2016, la şedinta conducerii formaţiunii liberale. Anunțul său a fost primit cu aplauze, transmitea Mediafax. 

 

 

În şedinţa BPN, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia PNL, anunţul său fiind primit cu aplauze de către colegii de partid, au spus sursele citate.

 

 Cătălin Predoiu  - avocat, fost ministru al justiției în guvernele Tăriceanu și Boc, sigurul ministru care a fost menținut în funcție în patru guverne consecutive. La alegerile locale din primăvară a ieșit pe locul trei, după candidatul PSD, Gabriela Firea și al USB, Nicușor Dan.

 

Candidatura sa a fost anunțată cu mare întârziere de PNL după tribulații lamentabile care l-au luat în calcul pe Orban, intrat în atenția Parchetului și scos din cursă și după candidatura halucinantă a lui Marian Munteanu, fostul lider al Pieței Universității abandonat în brațele protocroniste ale discursului așa-zis naționalist al celor care au îndreptat oase studenților de la Litere și Arhitectură.

 

 

 

  • Ludovic Orban - eternul candidat. Cu probleme penale. Critic cu alții, nu și cu sine

 

 

Orban și-a anunțat ”candidatura fermă” la conducerea PNL ca să dea ”caracter” partidului. Pretenția ar putea fi considerată autoironică dacă Orban ar avea. Autoironie și simț al ridicolului. 

 

Am asteptat aceasta reuniune a Biroului Politic al PNL, care da startul alegerilor interne in partid, pentru a-mi anunta candidatura ferma la functia de presedinte al PNL. Mi-am depus candidatura la functia de presedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter si identitate, forta si credibilitate. Ca presedinte al PNL, vreau sa fiu garantul unitatii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este sa transform in bine PNL, astfel incat sa putem sa castigam toate competitiile electorale impotriva PSD", a spus Orban, la Parlament, pe 12 februarie, la ședința Biroului Politic National al liberalilor pe care l-a fericit cu anunțul candidaturii sale.

 

"Din punctul meu de vedere nu operez nicio discriminare intre membrii PNL. Nu fac parte din nicio cooperativa, din nicio factiune, din nicio gasca, din niciun grup. Eu fac parte dintr-o echipa, iar echipa mea este intregul PNL", a spus Ludovic Orban. 

 

 

Problemele penale

 

Ludovic Orban a fost achitat pe 31 ianuarie de Curtea Suprema pentru spaga de 50 000 de euro pe care i-a cerut-o omului de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru campania electorala premergatoare localelor in care candida pentru primaria Capitalei din partea PNL. Sentinta nu e definitiva. Imediat, Orban a declanşat un atac furibund la adresa DNA şi a procurorului de caz, sugerând că miza a fost scoaterea sa din cursa pentru Primăria Capitalei, că este un "dosar penibil pentru DNA", fără niciun fel de probă. După sentinţa de marţi, Orban a declanşat un atac foarte dur la adresa DNA şi a procurorului de caz, îngroșând rândul celor care atacă instituția anticorupție. 

 

”Toţi cei care mă cunosc ştiu că acuzaţia care mi-a fost adusă este profund nedreaptă”, s-a grăbit să spună Orban după sentința instanței care nu este una definitivă. ”Imaginea mea nu a avut de suferit, mai ales în rîndul celor care mă cunosc. Rezultatul acestor acuzaţii a fost că am ieşit din cursa pentru Primăria Capitalei”, s-a victimizat Orban. 

 

 

Candidaturile lui Orban

 

Potretul lui Orban este subsumat permanentelor sale candidaturi: el a fost candidat și împotriva lui Tăriceanu (actual ALDE) și a lui Gorghiu și la Primăria Capitalei. Orban este un foarte bun autor de discurs, critic cu ceilalți și mai puțin cu sine. 

 

 

 

  • Ilie Bolojan  - orădeanul, bun organizator, susținut de organizațiile din Moldova și sudul țării

 

 

Ilie Bolojan, primar al Oradiei şi fost secretar general al PNL, ar fi presat de numeroşi lideri din teritoriu, majoritatea ex-PDL, să-şi anunţe candidatura la şefia partidului. Bolojan ar avea susţinerea organizaţiilor din Transilvania dar și din Moldova sau din sudul ţării.

 

 

 Puşi în situaţia de a alege între Cătălin Predoiu, perdant al alegerilor la Primăria Capitalei, şi Ludovic Orban, achitat în primă instanţă, dar care nu reprezintă garanţia unui viitor succes, numeroşi lideri locali s-au pus de acord în ultimele zile să forţeze intrarea în cursa pentru şefia PNL a lui Ilie Bolojan, actual primar al Oradei şi fost secretar general al partidului, au povestit surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

 

 

 

„Sunt unii care trag de Bolojan să candideze, dar nu cred că-şi va depune candidatura“, declara un vechi liberal, miercuri dimineaţă, oarecum sceptic despre varianta Bolojan, candidat la preşedinţia PNL. Susţinere puternică din partea PDL Situaţia s-a schimbat însă în ultimele două zile.

 

 

 

Liderii din teritoriu, majoritatea foşti PDL-işti, au discutat cu Bolojan (membru al PNL din 1993) subiectul şefiei PNL, fără a primi de la acesta un răspuns clar. Totuşi, Bolojan s-a angajat să rezolve dilema în zilele următoare.

 

 

 

Alături de fostul secretar al PNL sunt aproape toate organizaţiile puternice din Transilvania (Arad, Alba, Cluj, Oradea, Timiş, Braşov, Bistriţa), Moldova (Suceava, Vrancea), din sudul României (Prahova, Constanţa, posibil şi Teleorman), au precizat pentru Adevărul surse politice.

 

 

Surse politice din PNL au explicat faptul că acesta, în perioada în care a fost secretar a căutat să rezolve problemele partidului şi a evitat jocurile de culise.h

 

Dacă şi-ar anunţa candidatura, alături de Bolojan ar veni şi Alina Gorghiu, în condiţiile în care aceasta s-a distanţat de tabăra formată de Mihai Voicu, Cristian Buşoi, Gigel Stirbu, Marian Petrache.

 

 

De altfel, tabăra pro-Bolojan s-a format tocmai ca o reacţie la ceea ce s-a întânplat şi la începutul săptămânii când, în urma unor jocuri de culise, senatorul Iulian Dumitrescu a pierdut cursa pentru secretar general interimar în favoarea lui Cristian Buşoi.

 

 

 

  • Alin Tișe - președintele consiliului județean Cluj și vicepreședinte al PNL

 

 

Și-a anunțat intenția de a candida pentru o functie de conducere in partid, poate chiar pentru functia de presedinte.

 

"Luni va fi Birou Permanent National al PNL si se va discuta despre convocarea unei Conventii Nationale unde sa aiba loc alegeri, cel mai probabil la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Vor fi mai multe candidaturi din partea PNL Cluj pentru functii la varful partidului si eu, personal, voi candida pentru una dintre functiile de varf, e posibil si pentru cea de presedinte al PNL", a declarat, intr-o conferinta de presa, Alin Tise, citat de Agerpres.

 

 

El a mai spus c"vremea celor care ajung sa conduca partide prin combinatii, prin grupari si manipulari facute in randul membrilor a incetat".

 

 

Tise provine din fostul PDL.Pana acum, singurul care si-a anuntat clar intentia de a candida la functia de presedinte al partidului a fost deputatul Catalin Predoiu. De asemenea, Ludovic Orban a dat de inteles ca va candida daca isi rezolva probleme in instanta. La randul sau, deputatul Ovidiu Raetchi nu a exclus o eventuala candidatura.

 

 

 

Candidații au, deja,  contestatari: chibiții Voicu și Atanasiu

 

 

 Liderii PNL Mihai Voicu şu Teodor Atanasiu au contestat pe 11 martie, la Târgu Mureş, candidaturile lui Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu la şefia partidului, Atanasiu spunând că cei doi au furat startul cu scopul de a deturna dezbaterea din interiorul formaţiunii, iar Voicu exprimându-şi speranţa ca va exista şi un al treilea candidat care va apărea la finalul alegerilor din organizaţiile judeţene ale PNL.

 

 

”Cred că este nevoie de echipe puternice, de echipe omogene, de echipe sudate şi acel candidat care va reuşi să prezinte o astfel de echipă cu siguranţă va lua mai multe voturi decât aceste candidaturi solitare, pe care le anunţi ca să furi startul şi care să deturneze puţin dezbaterea”, a declarat Teodor Atanasiu, citat de News.ro.

 

 

Cei doi colegi au ales să-şi anunţe o candidatură de sus în jos. Eu cred că acest proces de alegeri interne, de consultare a membrilor partidului, va duce, în opinia mea, la apariţia unui alt candidat, ca rezultat al acestui proces de consultare şi nu ca afirmare a unei voinţe proprii de candidatură eventual ca aparţinând strict uneia dintre grupări. (...) De aceea, eu cred că va mai exista şi un al treilea candidat, ca rezultat al sprijinului unei echipe puternice şi ca rezultat al consultărilor care vor porni de la baza partidului", a spus şi Mihai Voicu.

 

La rândul său, Teodor Atanasiu a combătut din nou ideea ca Dacian Cioloş să fie cooptat în coducerea PNL, susţinând că nu există lideri providenţiali nici în interiorul, nici în exteriorul partidelor.

 

”Problema este că, nefiind aceşti candidaţi providenţiali în interiorul partidelor, mulţi au fost tentaţi să se uite în afară şi de aceea a apărut ideea domnului Cioloş de a veni în politică. Eu vă spun: nu există candidaţi providenţiali nici în afara partidelor, domnul Cioloş nu este candidat providenţial şi partidele nu trebuie să-şi caute aceşti candidaţi providenţiali, trebuie să-şi caute acei oameni capabili să construiască echipe puternice, echipe solide şi echipe omogene care să vină cu politici publice adecvate", a mai susţinut Atanasiu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22