Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFȘi hoți, și proști
2017-03-21
12
De obicei, „hoții“, dacă sunt „deștepți“, sunt numai la hoție și la nimic altceva. În rest, tind să nu fie în stare de nimic ca lumea, fiindcă niciodată nu i-a interesat să învețe ceva cu adevărat. Iar dacă o dată s-a întâmplat să nu prăduiască totul și să mai lase ceva și celorlalți, nu-i timpul pierdut: data viitoare nu vor mai lăsa nici piatră peste piatră.

 

„Mai bine hoți decât proști, că de pe urma ho­ilor tot mai rămâne ceva.“ Așa a sunat sfatul pre­țios al lui Ion Țiriac. Adică, mai bine să avem guvernanți cu probleme penale, decât să punem în locul lor niște inși cinstiți, dar, vai! neghiobi. Se înțelege de aici că cineva și cins­tit, și competent nu poate exista pe lume sau că e un sfânt care n-are ce căuta în politică. Machiavelli credea că omul politic, pentru a fi eficient, nu trebuie să fie bun (în sens creștin), deoarece natura umană e mai curând rea, și-i com­para firea cu aceea a unui leu și a unei vulpi; dar nu s-a gândit niciodată că el ar trebui să fie și hoț. Ion Țiriac a adăugat, așa­dar, ceva inestimabil la tezaurul gândirii filo­so­fiei politice și poate că avem de ce fi mândri. To­tuși, o întrebare ne stă pe buze: ce facem, da­că în răspărul acestei maxime, nimerim pes­te unii care sunt deopotrivă și hoți, și proști? Căci se pare că spre asta ne îndreptăm destul de repede pe aici.

 

Un guvern care, în chestiunea OUG, a pro­ce­dat hoțește in corpore („noaptea, ca hoții“, su­na sloganul Pieței Victoriei), o coaliție care e condusă de doi urmăriți penal, dintre care unul e și condamnat, și care, de săptămâni bu­ne, face tot ce poate ca să-și salveze „frații“ de închisoare fie promovând o grațiere colectivă, fie modificând legi ori amenințând cu desti­tui­rea procurorilor-șefi, nu-i chiar un exemplu de cinste. E atunci, măcar, un model de com­petență? Să zicem că-i prea devreme pentru a ne pronunța în ansamblu. Totuși, semnele nu sunt deloc încurajatoare.

 

Iată, să luăm celebra performanță lingvistică a d-nei ministru Olguța Vasilescu de la ONU. D-na ministru nu știe boabă de engleză și la fel de multă franceză. Totuși, are un doctorat în sociologie la Universitatea din București. Oa­re cum și-o fi scris teza, fără bibliografie în engleză? Nu știm, dar în țara lui Ponta, Oprea & Co. totul e posibil.

 

Mai neliniștitoare mi se pare reacția primului-ministru: „Nu se dau examene de limbi străi­ne când ocupi o funcție de ministru, ci tre­buie să știi domeniul pe care îl gestionezi“. Nu, nu se dau examene, dar asta nu-i o scuză. Și oare de ce competențele în limbi străine ale unui ministru dintr-o țară UE nu sunt esen­țiale pentru fișa postului? Cât despre domeniul gestionat (Ministerul Mun­cii), n-am văzut deo­camdată decât planuri pentru măriri fără măsură ale salariilor, criticate aspru de Co­mi­sia Europeană și de FMI. Dar pe­sem­ne că fosta peremistă nu se teme de străinii care ne vor răul, căci în pri­vința românismului țanțoș doamna nu are a primi lecții de nicăieri.

 

Încă și mai grav e când nu poți ar­ticula ceva coerent nici în limba ro­mână, cum e cazul ministrului Agri­culturii, d-l Petre Daea, omul cu for­mula, deja celebră, „puterea de per­cepție nu-ți dădea posibilitatea să prinzi cu toată dibăcia conturul rea­lizării, dar mai cu seamă nu-ți pu­teai așeza mintea pe hârtia de scris“. Ca să devină ministru, nici la română n-a dat examen, firește. Dar aici, cred, nu-i atât loc de neștiință, cât de o cogitație destructurată, com­binată cu dorința de a impune prin­tr-un limbaj pretențios și găunos. Culpa nu-i numai intelectuală, ci și morală. Puneți-l în paralel pe acest individ inept cu d-l Cioloș, și el fost ministru al Agriculturii, fost comisar european, fost prim-ministru, bun știu­tor de franceză, capabil să se ex­prime simplu, direct și corect în ro­mânește? În plus, îndrăznesc să spun, chiar și un om cinstit, dat fiind că, după mai mult de un an de gu­vernare, nu i s-a găsit drept defect fundamental decât, chipurile, că ar fi fost „fiul natural al lui Soros“ și că vorbea „bruxelleza“! Dar d-l Cioloș, da­că n-a fost suficient de „român“ pen­tru PSD, acum nu-i bun nici pen­tru două mari partide din opoziție, cu victorii răsunătoare la activ în ul­timul timp și care strălucesc prin ple­iada de personalități titanice de care dispun – PNL și USR!

 

De fapt, ceea ce Ion Țiriac omite să ne spună e că, de obicei, „hoții“, da­că sunt „deștepți“, sunt numai la ho­ție și la nimic altceva. În rest, tind să nu fie în stare de nimic ca lumea, fiindcă niciodată nu i-a interesat să învețe ceva cu adevărat. Iar dacă o dată s-a întâmplat să nu prăduiască totul și să mai lase ceva și celorlalți, nu-i timpul pierdut: data viitoare nu vor mai lăsa nici piatră peste piatră. Asta dacă, resemnați cu sfaturi nu nu­mai cinice, dar și stupide, îi vom lă­sa să aibă puterea, înlăturându-i în schimb sub felurite pretexte care ră­suflă doar mărginire și trufie pe cei ca­re sunt și competenți, și onești.

TAGS : ion tiriac hoti prosti olguta vasilescu OUG 13 grindeanu franceza proteste piata victoriei
Comentarii
?????? 2017-03-24
Silviu Brucan "stupid people",
Traian Băsescu "școala românească produce tâmpiți" ?
Acum vă "deranjă" că zise și Țiriac, că o fi și dumnealui "nea Ion" ?
Liviu din Timisoara 2017-03-24
M-am tot gandit la articolul dumneavoastra. Ascultand cu atentie interviul luat lui S.O. Vantu , am inteles ca in Romania capitalismul nu-i altceva decat fosta bisnitareala - castigul imediat, cu minim de viziune si efort. Aici nu-i vorba doar de banii facuti ...ci si de viziune. De aceea industria romaneasca a fost lichidata la metru patrat. A se compara cu ceea ce inseamna un capitalism gen Ford, BMW , Krupp , BASF, Bayer, Nokia ...etc. In primul rand, cei care au pus bazele a ceea ce inseamna azi respectivele, au avut viziune. Becali, daca ar fi fost un individ serios , ar fi crescut oi, ar fi infiintat niste fabrici de pielarie, postav, branzeturi. Nu-i cazu : si-a tras un tron de aur si un sceptru de mascarici.A iesit in piata si a inceput sa arunce cu bani in dreapta si stanga, urmat de gloata. Si totusi, este printre cei mai "onesti" imbogatiti, prin comparatie. Ceea ce a tot evitat sa spuna Vantu ...a fost implicarea unora din fosta Securitate in povestile sale ...
CHARLIE 2017-03-23
Trebuie cercetat si originea prostiei. Fratii Vacaresti printre primii poeti romani aveau o zicala : prost din prost care se naste, e ca vita doar nu paste. Problema e ca prostii moderni pasc copios din bugetul Romaniei.
MIHAI 2 2017-03-23
Cu adevarat SI HOTI SI PROSTI . Adica odata se intruneste COMISIA UE PENTRU DREPTURILE OMULUI , insist - PENTRU DREPTURILE OMULUI - si cimpanzeii PSD nu zic o vorba despre BINOM , despre PROTOCOALELE de securizare a parchetelor si justitiei ori despre incalcarea flagranta a Constitutiei de catre DNA. Si CULMEA ... o multime de Monici si Gabrieli folosesc pana si acea tribuna pentru a deplange STATUL POLITIENESC pe considerentul ca nu e destul de politienesc. Daca DREAPTA nu ar fi populata exclusiv de pigmei , poate ca si poporul si-ar da mai repede seama ca din falnicul PSD de odinioara a mai ramas doar o umbra palida.
cristian 2017-03-22
Ciolos n-are niciun proiect, e un birocrat sters, e simpatic ca-l place Juncker si spune banalitatile oficiale, dar n-are nimic de substanta, s-a vazut cat a fost premier de criza, nicio mare idee, acuma secta din jurul lui Nicusor Dan vrea sa vanda nu stiu ce erou salvator, n-o sa tina! obiceiul asta de a recicla cateva persoane cu imagine buna in strainatate, ca il place Juncker si are nevsta frantuzoaica nu se cheama politica, cum nu e politica nici un partid de pusti bogati unde nu conteaza decat cuvantul Liderului, care n-are deliberari, care a aparut peste noapte deloc spontan, din tot felul de sfori trase de fosti politicieni, ONG-uri si servicii, care n-are ca program decat biciclete in Bucuresti : salvati Romnania!
Liviu din Timisoara 2017-03-24
Atunci da, politicieni ca Gigi Becali ( De ce a fost asta ales in comisia juridica a Senatului ? Ca-si face la cruci ? ) sau Radu Mazare ...sau Vanghelie ...Udrea ...tanti Olgutza mai nou ... da, sunt alternative la un Ciolos ... De ce nu se pricepe ca politica este totusi ceva mai mult decat pot niste imbecili care investesc bani in mititei si beri pentru electorat ?
Joaquin Murieta 2017-03-21
Datorita dezatrului Basist Romania nu mai produce avione, calculatore, etc. Locuri de munca cinstita nu mai exista deci Romanii care inca nu au invatat sa fure s-au sin-ucis sau au emigrat deja. Romania a devenit datorita dezastrului Basist o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean si Fantine. O tara de hoti nu poate alege decat tot hoti in parlament si guvern.
Theodor Iliescu 2017-03-25
Mai cretinule "murieta" ! mai baiete - ce are Basescu cu distrugerea industriei romanesti ? Parca tottul a inceput de la Ilici-Iliescu + Roman - nu "tov. roman" ne spunea ca industria "lu' Ceausescu" e o "gramada de fier vechi" _ Acest "tov. roman" care era un neica-nimeni prin Politehnica - acum ne spune ca era "mare profesor" , dar era un simplu sef de lucrari - adica "mai nimic si bun la toate" . Cu acesti doi banditi - din imbecilitate, sau din interes sovietic-rusesc - a inceput JAFUL ECONOMIEI NATIONALE. si ... "capitalismul de cumetrie" al lui Ilici - pentru "cumetrii din vechea Securitate sau PCR ! Iar MARELE JAF AL ECONOMIEI a fost declansat de alt "cumatru" - "adian nastase" marele pungas - facut scapat cu cateva luni de puscarie si ramas cu tot produsul jafului in conturi ascunse -
ASsa ca "murieta" - nu mai posta prostii si "directive de partid" - de la Mokva sau de la PSD = PCR reorganizat !!!
ion 2017-03-21
cica Macron invitat la o dezbatere la Ambasada Romaniei din Paris!...Wow!...Nu stiu pe cine impresioneaza evenimentele astea de forma. Rar am vazut o ambasada mai prost condusa cand am trecut pe acolo : trimite-au studentii mailuri de confirmare a ca participa la receptia de ziua nationala si nu le raspundea nimeni, in secolul XXI!
Cinicul 2017-03-26
Trimite-au??
Chiar is in Franta ar trebui sa scrieti romaneste corect. Inapoi la clasa a III-a primara.
FLORIAN D. MIREA 2017-03-21
Daca Tiriac e in stare sa emita astfel de panseuri stupide, inseamna ca si el face parte din aceeasi categorie (morala) cu cei care guverneaza.
Florins 2017-03-24
Felicitari pentru singurul comentariu obiectiv ! Restul, postari ale unor slugi platite....
Total 12 comments.
Recomandari
14365
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22