Eurotransplant: soluții pentru bolnavii de plămâni sunt, dar nu am fost contactați

Dora Vulcan | 22.03.2017

Eurotransplant reactioneaza in scandalul transplanturilor pulmonare, izbucnit dupa ce spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate astfel de interventii romanilor inscrisi pe lista.

Pe aceeași temă

 

 

 

  Un membru al Eurotransplant, organismul care reglementeaza transplanturile pulmonare, a transmis ca autoritatile romane inca nu i-au contactat pentru a le cere ajutorul, informeaza Digi 24.

 

 

 

"Pana acum, nu am fost contactati de noul ministru al Sanatatii. Nu am fost contactati oficial in ultima luna. Asa ca noi asteptam sa fim contactati de autoritatile romane pentru ca vrem sa corectam acest dezechilibru care inca exista",a explicat Dirk van Raedmonck, membru in conducerea Eurotransplant.

 

 

 

Acesta a adaugat ca exista centre ale Eurotransplant care sunt dispuse sa ajute pacientii romani, dar ca este nevoie de o cooperare oficiala.

 

 

 

"Am inteles ca AKH Viena a inchis activitatea pentru pacienti veniti din Romania, dar cred ca exista si alte centre ale Eurotransplant care sunt dispuse sa ajute pacientii care vin din Romania, dar trebuie sa avem o cooperare oficiala intre Eurotransplant si autoritatea competenta din Romania", a punctat Dirk Van Raemdonck, membru in conducerea Eurotransplant.

 

 

 

Pacient: Refuz sa cred ca cineva ne condamna la moarte!

 

 

 

Carmen Oghinciuc, o pacienta diagnosticata cu fibroza pulmonara si care asteapta inca de anul trecut sa aiba parte de un transplant pulmonar, spune ca este socata de vestea ca spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate astfel de interventii romanilor inscrisi pe lista.

 

 

 

"Ca mine sunt sigura ca mai sunt si alte persoane care sunt pentru un transplant. Eu am primit socata aceasta veste, eu mi-am pus mari sperante si nu numai eu, si familia mea si toti cei care ma cunosc si astazi cand am aflat am avut un soc. Deci eu refuz sa cred ca cineva ne condamna la moarte!",a spus pacienta, pentru Digi 24.

 

 

 

In jur de 80 de romani se afla pe lista de asteptare pentru un transplant de plamani, iar pentru acestia rezolvarea ar putea veni din partea autoritatilor europene, dar trebuie facut un prim pas din Romania.

 

 

 

Amintim ca spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate interventii de transplant pulmonar romanilor inscrisi pe lista, lucru despre care ministrul Sanatatii a spus ca este ilegal.

 

 

Bodog a spus ca, potrivit protocolului, spitalul din Austria nu avea dreptul sa denunte unilateral acest contract, transmite ziare.com.

 

 

 

"Problemele pentru transplantul de plamani nu se rezolva de pe o zi pe alta. Urmeaza sa avem o intalnire pe aceasta tema cu toti specialistii si cu reprezentantii ANT, si voi avea o intalnire si cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul sa denunte unilateral acest protocol. Practic, toata comunicarea trebuia facuta prin Eurotransplant si am avut o discutie cu presedintele ANT, care mi-a spus ca va face un demers catre Eurotransplant ca sa avem un raspuns oficial. In acelasi timp, noi suntem in contact si cu celelalte centre care fac transplant din Praga si Germania, dar nu pot sa dau un raspuns pana nu vorbesc cu dansii. Timpii de asteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare", a spus Bodog.

 

 

 

Intrebat daca ANT nu ar fi trebuit sa aiba minimum doua centre in care romanii sa faca transplant pulmonar, ministrul a raspuns pozitiv.

 

"Da, trebuia sa fie contract cu doua centre. Domniile lor au inceput demersurile, s-a mai intamplat anul trecut, cand clinica de la Viena a blocat transplantul. Aceasta blocare unilaterala eu zic ca este in afara legii", a adaugat Bodog.

 

 

 

Intrebat daca este multumit de modul in care Agenția Națională de Transplant gestioneaza aceasta criza, ministrul a spus ca nu si ca va analiza si va lua masuri.

 

 

 

Ministrul a precizat ca scrisoarea de la Viena privind rezilierea contractului pentru transplant pulmonar a sosit pe mail vineri.

 

 

 

"Am primit o scrisoare pe mail vineri, in care se spunea ca, din cauza faptului ca a scazut capacitatea centrului, pacientii din Romania nu vor mai fi primiti la tratament. Imediat am luat legatura cu presedintele ANT si a spus ca va apela la Eurotransplant. O situatie similara a vut loc si anul trecut. Ei spun ca este legat strict de spatiu, au facut si o structura de chirurgie vasculara si spatiul este redus. Dar, noi am dat plamani la Viena", a mai spus Bodog.

 

 

 

La randul sau, Victor Zota, de la Agentia Nationala de Transplant, a spus ca pe lista sunt cinci romani care ar fi urmat sa fie operati la Vinea.

 

 

 

"Sunt cinci pacienti inscrisi pe lista pentru transplant pulmonar la AKH. De restrangerea activitatii clinicii de la AKH sunt afectati si bolnavi din alte tari", a adaugat Zota.

 

 

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, saptamana trecuta, ca va aproba inceperea programului de transplant pulmonar in Romania atunci cand va fi convins ca o astfel de interventie poate fi facuta in conditii de siguranta pentru pacienti, el aratand ca in prezent la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, singurul acreditat pentru astfel de interventii, nu exista niciun specialist care sa fi facut vreodata transplant in mod independent, iar acesta este un fapt de care trebuie sa tina cont.

 

 

 

 

Aceasta declaratie l-a facut pe fostul ministru Vlad Voiculescu sa anunte ca ii da in judeteca pe Gabriela Firea si pe Narcis Copca, seful Spitalului Sfanta Maria, dupa ce l-au acuzat anul trecut ca ar fi blocat transplantul de plamani in Romania si ca ar fi "vandut organele romanilor catre straini".

 

 

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat vineri ca ii va da in judecata pe primarul general Gabriela Firea si pe managerul Spitalului Sf. Miria, Narcis Copca pentru campania de denigrare susținută împotriva sa în campania electorală privind transplantul de plamani.

 

 

 

 

”Ii voi da in judecata pe doamna Gabriela FIREA si pe domnul Narcis COPCA. Atasat, doar o foarte mica parte din ce s-a intamplat. Voi avea placerea sa prezint intregul fir al evenimentelor foarte curand. Si va fi interesant”, scrie fostul ministru pe pagina sa de Facebook, unde postează și un clip video cu probe ale campaniei instrumentate de PSD prin gurile de foc Firea și Copcă, în pofida evidenței și a probelor care susțineau decizia ministrului  tehnocrat, demonizat în campania PSD și făcut inclusiv vânzător de organe de Gabriela Firea.

 

Ce l-a determinat pe Vlad Voiculescu să acționeze? Declarația dată vineri de chiar ministrul PSD al Sănătății care confirmă cu asupră de măsură decizia sa. 

 

 

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a declarat vineri ca va da drumul programului de transplant pulmonar dupa ce va fi sigur ca nu exista nicio problema de siguranta, confirmand pozitia fostului ministru, Vlad Voiculescu, atacat indelung in campania electorala pe acest subiect in mass-media pro-PSD, subiectul disparand din prim-plan dupa alegerile din decembrie.

 

 

 

 

"In situatia in care vom fi convinsi de faptul ca intr-un centru din Romania se poate face transplant in conditii de siguranta pentru pacient, nu am absolut nicio problema sa deschid programul pentru acel spital", a spus Bodog, potrivit Agerpres.

 

 

Voiculescu anuntase, pe 17 noiembrie anul trecut, ca a fost finalizat controlul la Agentia Nationala de Transplant, iar corpul de control al ministerului va elabora un raport in sapte zile, dar ca exista suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat pentru transplant de plaman sub presiune politica, iar atacurile din partea unei parti a esichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

 

Managerul Spitalului "Sf. Maria", Narcis Copca, a depus o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru "abuz in serviciu".

 

 

Inspectia Sanitara de Stat a efectuat un controlul la Spitalul Sf. Maria ce arata ca, desi laboratul de analize exista in structura organizatorica, acesta nu exista de fapt. In plus punctele pentru igiena mainilor sunt insuficiente, sunt folosite pentru toate activitatile aceleasi ascensoare, pacientii fiind dusi cu aceleasi lifturi care duc si rufele murdare. Nu exista nicio statie centrala de sterilizare, iar la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infectionist, mai arata sursa citata.

 

Pe 3 decembrie, managerul Spitalului Sfanta Maria, Narcis Copca, le-a transmis expertilor straini care ar urma sa faca verificari impreuna cu Corpul de control al Ministerului Sanatatii sa nu vina la unitatea sanitara in 8 decembrie, pentru ca unitatea sanitara este deja acreditata.

 

 

 

"Nu avem niciun specialist angajat al acelui spital"

 

 

 

Declaratia de joi a ministrului Bodog: "Noi, la momentul de fata, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital care sa fi facut vreodata transplant in mod independent, este un alt fapt de care eu trebuie sa tin cont si eu sunt chirurg si stiu despre ce vorbesc. In momentul care noi, ca minister, vom primi toate asigurarile ca nu exista nicio problema de siguranta pentru pacient, pentru ca pentru noi asta este important, sa avem siguranta pacientului, si ca nu periclitam posibilitatea de a trimite pacientii in strainatate, vom da drumul acestui program".

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22