Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFOamenii lui Trump în siajul lui Putin
2017-03-28
3
Spectrul rusesc devine o constantă a Administrației Trump. Russia-gate nu s-a încheiat cu demisia generalului Flynn, ci pare mai degrabă să fi dezvăluit un tipar de compromitere, o rețetă de vulnerabilizare a „oamenilor președintelui“.

 

Săptămâna trecută a fost una foarte proas­tă pentru Administrația Trump. Pe de o par­te, vorbim de eșecul personal al celui considerat un maestru în „arta deal-ului“ de a atrage suficiente vo­turi republicane în spri­ji­nul legislației care să în­lo­cuiască sistemul de să­nă­ta­te Obamacare. Pe de altă parte, audierea-maraton de cinci ore găzduită de Co­mi­sia de Intelligence din Ca­mera Reprezentanților s-a transformat într-un mare de­zastru de PR pentru Ca­sa Albă. Mulți dintre con­gressmeni doreau să verifice și să clarifice acuzațiile lansate de Trump împotriva Ad­ministrației Obama (care ar fi decis să îi asculte convorbirile telefonice) sau să cea­ră explicații privind hemoragia infor­ma­țiilor clasificate care au inundat spațiul pu­blic în ultimele luni.

 

Totuși, revelația săptămânii a fost cu totul al­ta. Deși practica FBI nu este aceea de a con­firma achetele în curs de desfășurare, directorul serviciului a pus pe masa re­pre­zentanților o potențială bombă nucleară. El fusese autorizat de către Departamentul Justiției să dezvăluie faptul că FBI, în baza res­ponsabilității pe care o are pe di­men­siunea de counterintelligence, anchetează eforturile guvernului rus de a se amesteca în alegerile prezidențiale americane de anul trecut dintr-un unghi inedit, su­pli­mentar celui prezentat în ianuarie. Punc­tual, două sunt elementele vizate de FBI: „orice legături între indivizi asociați cu campania lui Trump și guvernul rus și, în același timp, dacă a existat vreo co­or­donare între campania lui Trump și efor­turile Rusiei“. Foarte probabil, unul din­tre cei vizați este Paul Ma­nafort, fostul șef de cam­pa­nie al lui Trump, despre ca­re presa internațională re­la­ta că ar fi agent de in­flu­en­ță pentru interesele Krem­li­nului: el ar fi primit 750.000 de dolari de la partidul fos­tului președinte ucrainean Yanukovici în 2009 și din 2006 ar fi primit anual câte 10 milioane de dolari de la magnatul Oleg Deripaska.

 

Însă dincolo de șocul imediat, audierea șe­filor FBI și NSA a readus în spațiul public fondul problemei: interferența rusă în ale­gerile americane de anul trecut. Departe de a fi un complot al democraților, o în­cer­care de a justifica pierderea alegerilor sau un fake news, cum deseori spune Twitter-ul prezidențial, atât James Co­mey, directorul FBI, cât și Mike Rogers, şeful NSA, au reconfirmat diagnosticul pus în ianuarie de întreaga comunitate de informații americană privind rolul Mos­covei. Pe scurt: Rusia „a vrut să îi fa­că rău ei și să îl ajute pe el. (…) Rusia este ad­versarul nostru. A declanșat o cam­panie multi-fațetată de măsuri active care să submineze credibilitatea cons­trucţiei noastre democratice, urmărind să-l lovească pe unul dintre candidați și să îl ajute pe celălalt“.

 

Magnitudinea efortului investit în cyber­hacking și în diseminarea de informații cu scopul discreditării unuia dintre candidați ră­mâne fără precedent. Este un verdict im­posibil de ignorat de Trump, de aripa re­pu­blicană, care vede în Moscova un mare aliat, și de cei care își doresc o resetare cu orice preț a relațiilor cu regimul Putin. Ră­mâne sugestivă reacția live a directorului FBI la concluzia președintelui Trump, același care nu pierde niciodată ocazia să arate cu degetul presa fake news, cum că FBI și NSA spun Congresului că Rusia nu a influențat procesul electoral“. În rea­litate, directorul FBI a spus de multe ori că o evaluare a impactului rusesc asu­pra rezultatului alegerilor nu intră în sfera atribuțiilor comunității de informații: „nu mi-am exprimat opinia, nu am niciun punct de vedere, nu am nicio informație asupra impactului potențial asupra re­zultatului alegerilor pentru că nu este ce­va la care ne-am uitat vreodată“.

 

Interesant e faptul ca audierea direc­to­rilor FBI și NSA nu este un demers sin­gu­lar, izo­lat. Dimpotrivă, ultimele două săp­tămâni ne arată comisiile specializate ale Con­gre­sului în plină campanie de ridicare a ni­ve­lu­lui de conștientizare publică pri­vind ame­nințarea rusă. Spre exemplu, au­dierile găz­duite de comisiile privind for­țele armate din Camera Reprezentanților și din Senat pe subiecte precum războiul hibrid, con­tra­propaganda, ecosistemul eu­ropean de se­cu­ritate au toate același nu­mitor comun: Ru­sia. În plus, toate au ex­pus nevoia ar­ti­culării unei strategii care să răspundă Mos­covei pe terenul său favorit, al competiției care are loc în „spațiul gri“ dintre război și pace, unde se dă bătălia pentru „inimi și minți“ și pentru in­fluențarea diverselor felii de public. De re­ținut mesajul dat de ge­neralul Scaparrotti, comandantul for­țe­lor americane din Eu­ropa, care vede răz­boiul informațional pur­tat de Moscova ca fiind parte dintr-un portofoliu hibrid care necesită un contra-răs­puns extins (for­mula pe care o folosește e cea de whole of government) care să combine multiple pâr­ghii guvernamentale și unde componenta de putere hard este secundară. Este o fi­lo­zofie contrară ideilor care ghidează primul buget avansat de Trump și care torpilează toc­mai sectoarele de putere soft, civilă, con­siderate atât de ne­cesare de Scaparrotti.

TAGS : Trump putin FBI Mike Rogers rusia kremlin Paul Ma­nafort James Co­mey casa alba obamacare
Comentarii
abc 2017-04-04
doar ca ce spui tu in articol e fals. informatiile vin de la ziare care zic ca fbi a spus. fbi oficial tace. adu dovezi. oricum seful fbi nu e prea credibil dupa toate mizeriile de pe timpul lui obama la care a fost pasiv. nu a aparut pana acum nicio dovada a legaturilor trump-rusia. ba chiar la fox news (canal credibil , singurul canal de dreapta, pe care il urmaresc) au adus dovezi impotriva a ce sustii in articol si dovezi cum oamenii lui clinton au relatii dovedite de afaceri cu oligarhi rusi . pai clinton a dat o treime din uraniul american rusiei, clinton a facut celebrul reset cu putin, desi putin atacase georgia si anexase abhazia si osetia. obama i-a spus in 2012 lui medvedev "After my election I have more flexibility". russia today din america a fost critica fata de clinton, dar pe trump il faceau toti invitatii rasist, xenofob, ca el reprezinta adevarata fata a americii si il sustineau pe socialistul bernie sanders. sa continui? in plus toate sondajele il aratau pe trump pierzator . nu are logica sa mizeze putin pe el. alta prostie e ca rusia a hackuit alegerile. cum? mail-urile lui podesta, despre asta e vorba. pai citesc in presa americana ca fbi nu a primit permisiunea sa cerceteze calculatoarele democratilor si ca le-a cercetat firma crowdstrike, care a donat banii la democrati si care acum spune ca nu e sigura ca rusii au hackuit. a ,ok, deci erau siguri si acum nu mai sunt. manafort e un fel de finkelstein, consilier de campanie electorala in america care a facut bani din lobby la batranete in tarile lumii a treia cum e ucraina . apoi manafort a fost dat afara in august pentru ca trump avea scorul in sondaje minuscul. vai ce il ajuta manafort pe trump! poate sa piarda. iar cu oligarhii rusi a facut lobby fratele lui podesta, sef de campanie al lui clinton
democratii sunt disperati. obama l-a spionat pe trump sperand sa gaseasca ceva grav si sa il aresteze. nu a gasit. altfel arunca pe piata inainte de alegeri informatia.
ai sa vezi ca oamenii lui obama care l-au spionat ilegal pe trump ajung in puscarie. azi a aparut un nume: celebra susan rice. a zis ca nu a dat informatii clasificate la presa despre trump, acum toate ziarele de dreapta aduc dovezi ca da. au prins-o cu minciuna!
profesoru 2017-03-28
Yeah, right!
Adevărul e că sistemul îl va hărţui pe Trump şi echipa lui cu anchete, scurgeri de informaţii şi alte făcături (gen prostituatele de la Moscova) până vor accepta să joace cum li se cântă.
Dacă nu vor accepta, se poate ajunge până la suspendarea preşedintelui.
Sistemul are o inerţie ca a Titanicului: o dată ce a definit Rusia ca inamic, nu mai e loc de întors, de subtilităţi.
Dacă faptele contrazic această teorie (evident că Rusia n-are nici o treabă cu ţările NATO), atunci cu atât mai rău pentru fapte: se vor organiza campanii de dezinformare care să "demonstreze" cum e Rusia implicată în tot felul de minuni, de la victoria lui Trump şi Brexit până la criza refugiaţilor şi ascensiunea partidelor eurosceptice.
Ne aflăm în plin orwellianism, cu Putin distribuit în rolul purcelului Snowball, pe care propaganda arunca vina pentru tot ce nu mergea cum trebuie la fermă.
Mihail 2017-03-29
Putin=Snowball? Glumesti! Nu are nici macar 5% din inteligenta lui Leon Trotski sau carisma lui! Rusia vrea sa fie ce nu va mai fi niciodata: mare si regulatoare pentru tot ce este in jur! Niciodata!
Total 3 comments.
Recomandari
7248
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22