Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCredo quia absurdum
2017-03-28
12
Ne temem că atacul împotriva justiției va continua în forme variate, atunci când se va ivi din nou oportunitatea. Metodele sunt variate, aliații – numeroși, iar printre ei mă tem că se numără și ministrul Toader.

 

În vorbe, România vrea să ajungă cât mai aproape de „nucleul dur“ al Uniunii Europene. În fapte, în­să, face taman pe dos: nu numai că nu reușește să mărească considerabil rata de absorbție a fon­du­rilor europene, dar pare că renunță și la ceea ce, din punct de vedere economic, o ancora sigur în rândul „elevilor conștiincioși“, până anul tre­cut: printr-o nouă politică bugetară, se îndreaptă, după cum recunosc toți experții, fie de la Comisia Europeană, de la FMI, dar și de la Banca Na­țio­nală, spre depășirea, și nu mică, a plafonului de de­ficit de 3%. Investițiile sunt reduse, deficitul co­mercial se accentuează, dobânzile la care se îm­prumută statul cresc, leul e slab: sunt prezente toa­te ingredientele unei crize iminente, dar ne­ga­te de guvern și coaliție. Iar când ministrul de Fi­nanțe afirmă, foarte prudent de altminteri, că une­le cheltuieli ar putea fi tăiate, în caz de nevoie, d-l Dragnea îl ceartă. Planul de guvernare e perfect, așa­dar, iar pronunțarea cuvântului fatidic „chel­tuieli“ a ajuns anatema.

 

În schimb, cuvântul „grațiere“ poate fi pronunțat și e și pronunțat în diferite proiecte care țâșnesc ca lăcustele din servietele unor parlamentari PSD și UDMR, cel mai cunoscut (nu și singurul) fiind pro­iectul senatorului Șerban Nicolae, care nu-i ori­șicine, ci șeful Comisiei Juridice a Senatului. Drag­nea joacă rolul moderatului (ori al „polițistului bun“): îi mustră părintește pe hiperactivii par­la­mentari, zice că el personal nu-i de acord cu amen­damentele lui Nicolae etc. Dar e reală aceas­tă moderație? Mă îndoiesc.

 

Dovada cea mai bună e prestația noului ministru al Justiției, d-l Tudorel Toader, la Bruxelles, în dezbaterea din Comisia LIBE (Libertăți Civile, Jus­ti­ție și Afaceri Interne) din cadrul Parlamentului Eu­ropean. Domnul Toader nu vede care a fost pro­blema cu OUG 13. Cu o încăpățânare soră bună cu nesimțirea (fiindcă despre prostie nu poate fi vorba) și care seamănă bine cu slugărnicia po­li­tică, ministrul continuă să susțină teza „clasică“ a PSD: „Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reac­ţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte ne­firesc“, a zis el. Cu alte cuvinte: n-a fost o pro­blemă dezincriminarea parțială a abuzului în ser­viciu, în așa fel încât Liviu Dragnea însuși, plus mulți alți politicieni să scape de procesele în curs. N-a existat „dedicație“, nici acțiune anticorupție. În general, fondul ordonanței a fost și este în re­gulă, zice domnul ministru. Lumea s-a speriat că totul se petrecea la fapt de seară, dar fără motiv. Ca urmare, zecile, apoi sutele de mii de oameni care au manifestat zi de zi și săptămâni în șir în București și în alte 40 de orașe mari și mici sunt numai niște deplorabili speriați de o „procedură“. Guvernul a fost, chipurile, rău înțeles nu numai de acești demonstranți, dar și de Par­chete, de CSM, de Înalta Curte, ba chiar și Avocatul Poporului, care a con­testat pe fond OUG 13 la CCR, spre a nu mai aminti de ambasadele câtorva puteri occidentale, cât și de un mare număr de jurnaliști români și străini. Toți au înțeles eronat, toți s-au speriat nemotivat. Până și Gu­ver­nul Grindeanu s-a cam speriat ne­motivat. Căci d-l ministru n-a reușit să explice de ce, dacă „în sine“ OUG 13 nu a fost o problemă, totuși în câ­teva zile Guvernul Grindeanu a anu­lat-o prin OUG 14 și de ce, ulterior, OUG 13 a fost îngropată de par­la­ment. Noi știm însă de ce: presiunile interne și externe deveniseră prea mari, iar guvernul și coaliția au făcut o retragere tactică, fără însă să asu­me principalul și fondul erorii. De aici și teama noastră și a societății ci­vile că atacul împotriva justiției va con­tinua în forme variate, atunci când se va ivi din nou oportunitatea: de­capitând Parchetele (mai ales DNA), schimbând legi ori obținând de­cizii discutabile la CCR (condusă de fostul pesedist Valer Dorneanu în­tr-o direcție tot mai partizană). Me­to­dele sunt variate, aliații – numeroși, iar printre ei mă tem că se numără și ministrul Toader.

 

Cazul d-lui Tudorel Toader e mult mai grav, într-un fel, decât cel al fos­tului ministru Iordache. Spre deo­se­bire de acesta, d-l Toader nu-i mem­bru PSD și e un jurist cu reputație aca­demică și profesională im­pre­sio­nantă: a fost mulți ani judecător cons­tituțional, e profesor de drept la Uni­versitatea „A.I. Cuza“ din Iași și, anul trecut, a fost ales rector al aces­tei universități prestigioase, după ce a fost decan al Facultății de Drept. Susținut de o asemenea poziție aca­demică solidă, ar fi avut libertatea și independența să spună adevărul îna­intea europarlamentarilor și să ofere niște explicații mai credibile, care să nu atragă în continuare suspiciuni asu­pra acțiunilor Guvernului Grin­dea­nu. Ar fi putut demonstra că, fie și mai târziu, acest guvern a înțeles me­sajul a cel puțin câtorva sute de mii de români. Dar, dacă ar fi făcut așa ceva, ar fi fost și el certat de d-l Drag­nea, precum ministrul de Finanțe. Sau poate ar fi pățit și mai rău. Ori – de ce să n-o credem și pe asta? – poa­te chiar asta-i e convingerea, că OUG 13 n-avea decât „procedura“ defectă, în rest fiind egală cu desăvârșirea. Atât. E ilogic? E inept? Desigur. Dar dacă omul crede cu putere, n-ai ce-i face! Credo quia absurdum. (Cred fi­indcă-i absurd.) Adevărat, spusele (atri­buite) lui Tertullian se refereau la Dumnezeul întrupat, și nu la d-l Drag­nea. Sau, în mintea unora, e aproa­pe totuna?

TAGS : Justitie tudorel toader FMI Dragnea comisia LIBE dezbatere justitie Ordonanta 13 buget grindeanu CCR
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2017-03-30
Daca avem universitati slabe, nu trebuie sa le demolam, ci sa le facem mai bune.
Tepes ramane doar o figura de stil, caci nici Eminescu insusi nu s-a gandit ca regele Carol I ar fi putut sa fie inlocuit cu adevarat cu un despot feudal ca Vlad Tepes, care putea eventual face chiar si putina justitie cu tepele lui, pe langa nenumaratele abuzuri si incalcari ale uzantelor legale.
Tara nu trebuie sa treaca de la Dragnea, Basescu, Udrea sau Tariceanu la zbiri de tipul secretarilor judeteni de partid ai regimului totalitar, ci la oameni de calitatea lui Maiorescu, Kogalniceanu, Iuliu Maniu, singurii cu care se poate avansa pe calea democratiei reale, a prosperitatii economice si a justitiei sociale. Romania a suferit enorm de pe urma extremistilor de tot felul. Este nevoie de oameni competenti, cinstiti si responsabili, care sa conduca aceasta tara la toate nivelurile, iar impostorii si nemernicii in functii de sefi sa devina o infima minoritate.

Vicentio B. 2017-03-30
NE QUID NIMIS!

ceea ce se poate traduce prin ”pastreaza masura in toate”. Aceasta pare sa fie fost, in varianta “Made in Romania”, CONCLUZIA Dlui Todorel Toader, care, din articolul publicat de Rev. 22, semnat de Dora Vulcan, rezulta faptul ca, Ministrul Justiției s-a exprimat in sensul ca “nu este oportună revocarea procurorilor șefi Kovesi și Lazăr”. Din datele existe, deci absolut verificabile, DAR citite/interpretate NEAPARAT cu competenta BUNA – CREDINTA, se poate afirma ca, raportul intocmit de Dl. Toader, transmite implicit ADEVARURI si anume

EL, Ministrul Justitiei, fost procuror, avocat, Judecator la CCR, NU a gasit elementele juridice de substanta, care sa conduca la constatarea de SINTEZA din care sa reiasa ca, DNA ar fi incalcat LEGEA, recte propriile obligatii de serviciu. Cu alte cuvinte, NU s-au gasit elemente strict juridice, prin care sa se precizeze existent unui ABUZ IN SERVICIU din partea DNA !. Acest ADEVAR este ocolit cu DELICTUALA INTENTIE de Calin P. Tariceanu, Basescu, etc. etc. , inclusive cel numit Silviu MANASTIRE, aflat – momentan - in propietatea lui B1 !

Acesta (MANASTIRE) se gaseste de mai multa vreme intr-un PARADOX cu valoare DELICTUALA. In fiecare seara, de mult timp, acest MANASTIRE, vorbeste, intretine emisiunea “DOSAR DE POLITICIAN”, cu referire la NUME, PRENUME, MEGA- DELICTE, deci fapte care apartin de competenta DNA, insa, in acelasi ritm, cu valori INSTIGATOARE, critica DNA ! Ce nu fac unii BIPEZI pentru bani ?

Asa numita “incalcare grava a separarii puterilor in Stat”, este rezultatul FORTAT indus de CCR, (deciziile se cunosc) care, dupa ce in mod nepermis, recte prin EXCES DE COMPETENTA, a acordat – NECONSTITUTIONAL - IMUNITATE membrilor Guvernului, incalcand in fapt art. 16 alin. (2) – Constitutia Romaniei. UNII dintre Romanii, NU au ajuns, inca, la MATURITATEA necesara, prin care sa inteleaga ca UN MINISTRU, NU trebuie sa aibe posibilitatea de a fi, in acelasi timp, si PARLEMENTAR ! Cum poti sa fi cu PROPRIUL CORP si in LEGISLATIV si in EXECUTIV , vorbind in acelasi timp de SEPARAREA PUTERILOR IN STAT ? Se rusineaza cineva ?

Romania este realmente “pe butuci”, NU datorita DNA, CI datorita sistemului ANTI – Constitutional prin folosirea in Parlament a “votului imperativ” , care desi d.p.v. Legea de Baza este NUL, functioneaza totusi “ca uns” in Romania, tocmai din motivele Coruptiei Instututionalizate bazate exclusv pe Manus Manum Lavat” , adica “o mana spala pe alta”! Am spus in mod repetat acest AD$EVAR, da asa cum se intampla “Made in Romania”, vorbesc singur, dar . . . NU sunt singurul !

NU DNA a generat HAOS LEGISLATIV, notiune folosita CLAR de dl. Tudorel Toader si in Parlamentul European, CI insusi Parlamentarii, recte TOT LEGISLATIVUL ! ALESII, IMUNII NATIONALI ! In acest sens/context, adica cu referire la “IMFLATIA/HAOSUL LEGISLATIV”, se pare ca dl. Tudorel Toader, cu sau fara voie, a devenit un fel de “purtator de cuvant” !

Lie Ciocarlie 2017-03-29
Draga Andrei, de ce ii insiruiti tilurile ca si cum nu ati fi cunoscut atatia si atatia politruci cu titluri universitare? Titlurile nu sunt o garantie, cautati-l la articole si la visiting professor...
Cric cricus 2017-03-29
Eu cred ca min ToTu procedeaza din cauza ca este adeptul - fiat justitia pereat mundus. Nu face diferenta intre litera si spiritul legii. Este o chestie de sistem de drept, materialist, implantat de lunga perioada comunista. Orice fraza trece si prin logica, dar si prin intuitia dreptului in sine, astfel ca interpretarile tale quale trebuie trecute prin prisma simtirii. Care la ToTu este aproape extirpata de un exces de zel logic.
Alexandru Viorica 2017-03-29
...o sa cred din nou in ce spuneti cand va veti exprima punctul de vedere despre respingerea cererii de eliberare a fratelui lui Traian Basescu ....desi indeplineste conditiile.... altfel ma gandesc ca scrieti pe teme la comanda ...
ion 2017-03-29
de 25 de ani, aceleasi idei, aceeasi poveste, acelasi still, avem o universitate praf, inapoiata si incapabila sa produca oameni care sa discute lumea in termenii prezentului, emigram si copiem pe situri idei la mana a treia...
Liviu din Timisoara 2017-03-29
Se impune un " Tepes " actualizat ... Singura sansa este LEGEA : " dura lex sed lex ". Una pentru toti.Avocatii pot spune ce vor, orice le este permis; procurorilor si judecatorilor, nu.
Vicentio B. 2017-03-29
“Iuris praecepta sunt haec:
honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere”,

este un principiu, un cumul de comportament uman, preluat de mine din latina, si dorit a fi adresat celui cu cartea de vizita “Mircea Ordean” (comentariile din 28.03.2017). DESI se pare ca acesta, NU a inteles profunda semnificatie a maximei latine “Credo quia absurdum”, preluate de Andrei Cornea, absolut fidel, in opinia mea, cu ceece se trateza CONCRET in articolul de mai sus.

NU doresc sa comentez ceea ce afirma dl. “Mircea Ordean”, deoarece pare evident faptul de substanta si anume ca, domnia sa NU a citit OUG 13 si NICI Deciziile CCR 63, 64, 68 din 2017. Sau, eventual, daca acestea au fost citite, NU a reusit sa inteleaga NIMIC din esenta STRICT Juridica, ceea ce NU este deloc in regula. Adica, este FOARTE RAU !

In momentul cand dl. “Mircea Ordean” afirma “V-ați obosit vreodată, domnilor, a cerceta și care e mesajul a 20 milioane minus sutele de mii pomenite de dumneavoastră?”, formulare in format PLAGIAT de la Traian Basescu, dovedeste ca in cuantificarea > 20 de milioane < sunt trecuti si COPII dar si cei 4 mil. de Romani din Strainatate, ceea ce denota o “generozitate” realmente PATIMASE.

Sugerez in mod politicos dlui. “Mircea Ordean” sa citeasca ATENT si SINGUR – SINGUREL, art. 108 si 115 din Constitutia Romaniei, DUPA care, sa se exprime AICI fata de alocutiunea de 15 min. ale actualului Ministru al Justitiei din parlamentul UE, preluata – in ESENTA - absolut FIDEL de Andrei Cornea.

Mircea Ordean 2017-03-28
„ Ar fi putut demonstra că, fie și mai târziu, acest guvern a înțeles me­sajul a cel puțin câtorva sute de mii de români...”

V-ați obosit vreodată, domnilor, a cerceta și care e mesajul a 20 milioane minus sutele de mii pomenite de dumneavoastră?
Ați făcut-o?
Ori deja părul vi s-a ridicat în cap, la răspuns?
Valentin 2017-03-29
Dar dumneavoastra ati cercetat?
Daca da, cand? Cu ce metode? Care au fost rezultatele? Cum interpretati aceste rezultate?
Daca nu? De ce doriti sa induceti o umbra de indoiala asupra celor care si-au exprimat punctul de vedere?
Cautam ADEVARUL, sau doar adevarul convenabil?
Mircea Ordean 2017-03-28
„Ne temem că atacul împotriva justiției va continua în forme variate...”

Deși intelectual, dl Cornea și colegii săi de la „22„ uită că e nu e vorba despre un atac asupra Justiției, ci a ceea ce consideră dumnealor a fi Justiție.
Păstrînd proporție, dumnealor susțin justiția celui mai tare, geostrategic, în acest moment.

În rest, neaflîndu-mă chiar copil, am idee că-n spatele vorbelor mari stau altele.
Și anume enteresul și iar enteresul.
Unul neavuabil.

„22„ nu cred că face excepție.

CHARLIE 2017-03-31
Daca intr'adevar problema cu ordonanta 13 a fost votata seara oare la ce ora a fost votata ordonabta 14 ? Se pare ca orarul este important fiidca nu vrem sa avem ordonante care sunt votate de oameni semi-adormiti sau in anumite cazuri cam "piliti". O alta intrebare de ce nu a fost oportuna demiterea d-nei KOVESY dela DNA si a procurorului Lazar. Pe cand gandeste faimosul jurist ministru va fi oportun sa-i trimeata la spatir pe cei mentionati mai sus?
Total 12 comments.
Recomandari
9419
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22