Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU: Epoca în care denigram Israelul s-a terminat

E.b. | 28.03.2017

Nikki Haley, noul ambasador al Statelor Unite la ONU, a promis în fața celei mai mari organizații americane proisraeliene că "denigrarea" statului evreu la Națiunile Unite s-a "terminat".

Pe aceeași temă

 

 

Nikki Haley este reprezentanta la ONU a administrației președintelui Donald Trump care l-a criticat în decembrie pe predecesorul său Barack Obama că nu s-a opus prin veto Rezoluției 2234 a Consiliului de Securitate condamnând colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene, trasmite AFP, preluată de Agerpres.

 

Pentru prima dată din 1979, Statele Unite s-au abținut și-au lăsat să fie adoptat un text la ONU, din cauza frustrării legate de aliatul lor israelian privind eșecul procesului de pace.

 

Pentru Nikki Haley, această rezoluție a ONU votată chiar înainte de Crăciun sub fosta administrație Barack Obama a fost "o lovitură de picior în stomac resimțită" de Statele Unite.

 

"Tot ce pot să vă spun este că la Națiunile Unite lumea se teme să îmi vorbească despre Rezoluția 2234", a afirmat ambasadorul în aplauzele puternice ale conferinței anuale a AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), cel mai mare lobby american proisraelian.

 

"Și vreau să se știe că, desigur, s-a întâmplat, dar nu se va mai întâmpla", a promis ea, după care le-a spus delegaților entuziaști: "epoca în care denigram Israelul s-a terminat".

 

În timp ce Rezoluția 2234 cerea statului evreu să înceteze orice activitate de colonizare, "nicio măsură în acest sens nu a fost luată" în ultimele trei luni, a acuzat vineri emisarul ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov.

 

De fapt, Israelul a procedat în ianuarie la cinci anunțuri de extindere a coloniilor cu mai mult de 6.000 de locuințe în Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupate.

 

După declarații de campanie foarte proisraeliene, președintele Trump l-a primit la jumătatea lunii februarie pe premierul Benjamin Netanyahu și i-a cerut "să frâneze puțin colonizarea".

 

La rândul său, Benjamin Netanyahu, care ia cuvântul în fiecare an prin videoconferință în fața AIPAC, a reafirmat că "Israelul nu are prieten mai drag ca America și că America nu are prieten mai bun ca Israelul". El și-a mai exprimat "nerăbdarea de a-l primi călduros în Israel și în special la Ierusalim" pe noul ambasador al Statelor Unite, David Friedman, un avocat evreu favorabil colonizării și transferării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22